Thursday, July 9, 2009

Summer

(Nederlands? even naar beneden scrollen!)citroen / lemon

engels.amer klein Summer changes your cooking, not only you don't want to be in the warm kitchen too long, but on top of eating what's in season, you also want to eat fresh and light things.

So it's lots of salads, pizza eaten outside, BBQ's, fish and for dessert ice cream or sorbets. Most of the times you don't even have need for dessert or eat it hours after the meal, still sitting in the garden enjoying the silence (especially after the kids have gone to bed!), or hear a black bird singing his heart out on the roof.

Though this dessert has cream in it, it's not so heavy (as 1 dl is for 8 servings) and fresh because of the lemon. Light and airy it certainly is and for me a perfect finish to a summery meal.

Lemon Mousse
(serves 8)
Lemon mousse
(
PRINT recipe)

4 sheets of gelatine
3 egg yolks
75 g fine granulated sugar
3 egg whites
1 dl whipping cream
Juice of 3 lemons
1 tsp grated lemonzest

Citroenmousse (p.70) Soak the gelatine in cold water for 5 minutes.
Beat the yolks and sugar light and creamy.

Whisk the whites to soft peaks in another bowl.
Whisk the whippping cream.

Take the gelatine out of the water and dissolve it op low heat in a small saucepan. Take the pan off the heat and add the lemonjuice and zest. Mix this with the yolk-sugar cream and let cool until it starts to thicken.

Gently fold in the whipped cream and eggwhites. Pour or spoon into individual bowls and let firm up in the fridge for a few hours.
If you want you can garnish with some more whipped cream and grated lemonzest.

*******************************************************

Vlag nl klein Zomer

De zomer verandert hoe je kookt, je wilt niet alleen de warme keuken ontvluchten, genieten van wat het seizoen brengt, maar je verlangt ook meer naar lichte en frisse gerechten. Dus het zijn salades, pizza lekker opeten op het terras, barbeque's, vis en als dessert ijs of nog beter sorbet.

Meestal slaan wij het dessert helemaal over of eten het veel later nog nagenietend van het lome weer in de achtertuin. Heerlijk rustig (als de kinderen naar bed zijn vooral!), luisterend naar een merel ergens op een dak die het hoogste lied heeft. Dit dessert past echt bij zo'n dag, het is fris en ondanks de room (maar 1 dl op 8 mensen, dus dat is niet eens 1 el per persoon) luchtig en licht. Past perfect bij de heerlijke zomerse dagen die gaan komen (tenminste daar blijven we op hopen en daar gaan we van uit!). Fijne zomer!

Citroenmousse
(8 pers.)
lemon Mousse
(recept
PRINTEN)
4 gelatineblaadjes
3 eieren, gesplitst
75 g fijne kristalsuiker
1 dl slagroom
Sap van 3 citroenen
1 tl geraspte citroenschil

Laat de gelatine 5 minuten weken in koud water.

Klop met de mixer de dooiers met de suiker licht en luchtig.
Klop in een andere kom de eiwitten stijf.
Klop in een derde kom de slagroom stijf.

Haal de gelatineblaadjes uit het water en los ze op in een steelpan op laag vuur. Neem de pan van het vuur en voeg het citroensap en –schil toe. Roer dan het gelatinemengsel door het eidooiermengsel en laat het afkoelen tot het lobbig wordt.

Schep dan voorzichtig de geklopte room en eiwit door de citroenvla, verdeel in individuele bakjes en laat verder een aantal uren opstijven in de koelkast. Garneer eventueel met wat geklopte room.

(naar: "Het Scandinavische Kookboek" - Trina Hahnemann)

8 comments:

MyKitchenInHalfCups said...

Oh Lien I'm yours with this refresher in the backyard with the black bird! Divine.
LOVE the little bowls!

Marjoke said...

Lemon mousse; I'm drewling by the word already. It doesn't have to be summer; I aways like this.

astrid said...

YUM! I am sure this would taste yummy with limes too :)
I guess I will try it for dessert this weekend.

Gea said...

Laatst las ik ergens dat er minder bavarois e.d. wordt gegeten vanwege toevoeging van rauw ei. Vooral zwangeren, bejaarden en kleine kinderen zouden uit moeten kijken.
Ik vraag me af of we hier inderdaad zo voorzichtig mee moeten doen. Uiteraard gebruik je voor dit soort gerechten super verse eieren.
Ik herinner me dat toen ik nog heel jong was, ik iedere zondagmiddag een geklutst ei met een lepel suiker kreeg. 'k Zou er nu niet meer aan moeten denken, maar toen vond ik het niet vervelend om het op te drinken en er werd mij verteld dat het heel goed voor me was.

Dit toetje lijkt mij heerlijk. De schaaltjes staan er heel gezellig bij. Heb jij eieren van je eigen kippen?

Jullie ook een fijne zomer toegewenst!

koken in de buurt said...

ai, hij leek me zo lekker voor vandaag - een frisse citroenmousse op een warmere dag. Maar helaas veeel te druk geweest met klussen, dus die mousse wordt éventjes uitgesteld. Misschien morgen maken?

koken in de buurt said...

Ha Gea, de versheid van de eieren maakt hier niet zoveel uit - het gaat meer om de salmonella etc.
Maar ach, de kans om daar mee besmet te raken is zo goed als nihil, zeker als je niet tot de risicogroep behoort.
Ik eet dus gewoon rauwe eieren naar hartelust :-)

Heatherfeather said...

You have such a nice looking blog and I am enjoying looking through your older posts on baking as well. I have just added you to my favorites so that I can continue to enjoy your blog. I found your blog from the Foodie Blogroll.

Elra said...

I love love love lemon mouse. This is such a perfect dessert to have for summer Lien. Just perfect!