Monday, February 2, 2009

Finally...

(voor 't Nederlands even scrollen)
vlag engels/amer klein.... I'm putting up a post again. Unexpected it became a hell of a busy week and though I wanted to write one, I just didn't came round to it. So I'd better start right now, because I have to leave in an hour and there are a lot of chores still waiting to be done today. I did bake bread, mostly in the machine also due to lack of time, and some stood in the cold garage rising slow, because I couldn't hang around to bake it. These rolls I baked before this hectic week and they are simple and delicious rolls, so easy to take with you for lunch, no need to put something on them, they're fine just like that. Our kids love them too.

Muesli-Raisin Rolls
(12 rolls)
Muesli-raisin rolls
(PRINT recipe)
500 g bread flour (you can also substitute with half whole wheat and half bread flour)
3 tsp instant dry yeast
2 tsp malt extract or honey
3 TBsp sugar
125 g (semi-skimmed or skimmed) milk
1 tsp salt
190-230 g water
100 g muesli
280 g raisins (brown, yellow or a combination)
70 g dried cranberries
(a little butter for brushing after baking)

Knead the flour, yeast, malt extract or honey, sugar, milk, salt with enough water to a soft dough. The dough should still be a bit sticky. In the last fast of the kneading mix in the muesli, raisins and cranberries. All three of them will absorb some of the moisture, so that's why your dough should't be dry to begin with.

Place in a greased bowl, cover and let rise for 1 - 1,5 hours until doubled.
Divide the dough in 12 equal portions (± 110 g each) and shape them into balles. Place on baking parchment on a baking sheet and flatten them a bit.

Leave to rise for 1 -1,5 hours, covered with greased plastic until almost doubled.
Preheat the oven to 430ºF (220ºC) preferably with a baking stone.

Bake the rolls (on the stone) with steam. You make steam by pooring some hot water in a metal tray on the bottom of the oven, that you preheated as well, after you placed the rolls in the oven and then quickly close the door. Bake the rolls for 13-15 minutes until light golden brown. Take them out of the oven and place on a wire rack and immediately brush them with butter. Let cool and enjoy.

~ I also enter these rolls at Susan's "Yeast Spotting", it's always a treat to see all the entries there, so don't forget to take a look ;-).

**********************************************************
Vlag nl klein Eindelijk...

.... komt er weer een bericht op dit blog. Onverwacht werd het een waanzinnig drukke week en hoewel ik steeds dacht ik kan vanmiddag wel beginnen met een stukje... er kwam gewoonweg niets van. Ik heb nog wel brood gebakken, maar vooral in de bakmachine of er werd een blik met deeg erin in de koude garage gestald omdat ik er niet aan toe kwam hem te bakken. Deze broodjes had ik al voor deze hectische week gebakken, ze zijn makkelijk en heerlijk. En ideaal om zo mee te grissen als je ineens de hort op moet en niet weet of je wel tijd hebt om te ontbijten of te lunchen. Er hoeft ook niets op, ze zijn zo al heerlijk. Ook onze kinderen zijn er dol op en ze zijn ook altijd zo weer weg...

Muesli-Rozijnen Bolletjes
(12 bolletjes)
Muesli - raisin rolls
(recept PRINTEN)
500 g (sterke) bloem (Of half bloem of half volkoren)
3 tl droge gist
2 tl malt extract of honing
3 el suiker
125 g (magere of halfvolle) melk
1 tl zout
190-230 g water
100 g muesli
280 g rozijnen (bruine, gele of een mix)
70 g gedroogde cranberries
(wat boter om na het bakken mee te bestrijken)

Kneed met de bloem, gist, malt extract of honing, suiker, melk, zout en genoeg water tot je een mooi deeg hebt gekregen wat nog steeds flink plakkerig is. Voeg aan het eind van het kneden de rozijnen, muesli en cranberries erdoor tot ze mooi verdeeld zijn. Deze laatste drie ingrediënten zullen nog vocht absorberen uit het deeg, daarom mag het deeg in deze fase nog goed plakkerig zijn.

Doe het deeg in een ingevette kom, dek af en laat 1 - 1,5 uur rijzen tot ongeveer verdubbeld.

Verdeel het deeg in 12 gelijke delen (± 110 g p/stuk) en vorm ze tot bolletjes. Zet ze iets uit elkaar op bakpapier op een bakplaat en druk ze een beetje plat.

Laat nogmaals 1 -1,5 uur rijzen, afgedekt met ingevet plastic tot ze verdubbeld zijn. Verwarm de oven voor op 220ºC, liefst met een steen onderin.

Bak de bolletjes (op de steen met bakpapier eronder) en gebruik stoom (door heet water in een meeverwarmd bakje onder in de oven te gieten, nadat je de bolletjes in de oven hebt geplaatst. Daarna sluit je snel de oven).
Bak ze 13-15 minuten tot ze light goudbruin zijn.
Haal ze uit de oven, bestrijk ze met boter en laat ze op een rooster afkoelen. Eet smakelijk!

11 comments:

natalia said...

mmm... they look great ! I'll have to try them soon ! Baci

Natashya said...

Thoese delish looking rolls would be perfect for my commuters - they could just grab and go!

Susan/Wild Yeast said...

I'm glad you had a moment to get these beauties posted! I hope your life calms down soon.

Cookie baker Lynn said...

Ooh, these look fabulous. I love having my bread machine do some of the work so I can go do something else. Hope your life gets a little less hectic!

koken in de buurt said...

Jij bakt ze op steen? Heb je een mooie chamotte plaat weten te regelen?

MyKitchenInHalfCups said...

Yes, these look like lovely all in one little packages! I think I have cream cheese and would love one of these! Ok two would be nice...

coffeegrounded said...

You have a lovely blog...and the bread is beautiful!

Lien said...

@ Natalia Thanks!

@ Natashya,just make it double and freeze them. Take them out of the freezer on your or their way to whereever and they'llbe defrosted and fresh for lunch!

@ Susan, Lynn. The hectic is not a permanent thing fortunately. I slept in till 10 this morning, so I'm back on track ;-)

@ Koken in de buurt, ik heb al tijden zo'n hele dikke pizzasteen in de oven. besteld via duitsland. Hij ziet er ondertussen wel zwart en goor uit, maar werkt prima.

@ Tanna, Thanks! glad you're a bit better again.

@ Coffeegrounded. thanks, hope to see you again here ;-)

linda said...

Mmmm, heerlijk mueslibollen en ze zien er veel lekkerder uit dan gekochte.

Lien said...

@ Linda, dank je. Het zijn ook altijd dankbare bollen, om bepaalde 'restjes' gedroogd fruit weg te werken :-)

Christian B. said...

I had these rolls in a Appingedam about two years ago.... and have been craving them since. I tried searching for a bakery in America that carried them and to my disappointment, I could not. I baked these today and was briefly taken back to The Netherlands. Lekker!!!! Thank you for the recipe!