Saturday, November 8, 2008

Ha lekker, verrot fruit!

(in English? scroll down please)

Ooit gehoord van een
mispel? Ik tot voor kort ook niet, maar het blijkt één van die vergeten fruitsoorten te zijn, die weer een beetje terug komen. Nou ja alleen op gespecialiseerde markten waarschijnlijk of uit je eigen tuin misschien (of die van je buurman?), ik verwacht ze niet direct bij de groenteboer!

Ik kwam ze (vorig jaar) bij toeval tegen op een soort open dag bij
Landgoed Foltz dat onder andere ook meer aparte fruitbomen en -struiken verkoopt.

De mispel is een kleine vrucht die je niet kunt eten als ze nog hard zijn. Er moeten een paar nachten vorst overheen zodat ze.. nou ja bruin en bijna verrot zijn en in ieder geval verrot lijken. Vandaar ook het gezegde "Zo rot als een mispel". Niet een gezegde wat ik vaak gebruik, maar het betekent "helemaal verrot". De vrucht is dan donkerbruin en zacht van binnen. Nou zijn ze niet zo verrot dat er schimmel of zo op staat, sommigen spreken liever van 'overrijp'. Maar goed het gaat erom dat je ze op het juiste moment gebruikt.

Ik las over fijnproevers die ze rauw eten, gewoon het vruchtvlees uit de schil zuigen, maar dat zag ik mijn kinderen nog niet doen. De gelei van de mispel werd hooggeprezen en ik besloot die maar te maken. Je kunt de gelei eten als 'zoet' beleg, maar past ook erg goed bij (koud) vlees of kaas.

Mispelgelei
(1 à 2 potten)
± 50 mispels (in het juiste stadium, donkerbruin en zacht)
1 el citroensap
water
geleisuiker

en verder o.a. kaasdoek

Doe de gewassen mispels en citroensap in een pan en bedek met water tot ze net onder staan. Breng ze aan de kook en laat ze zachtjes gaar stoven (deksel erop). Werk ze door een passeerzeef en doe alles in een dubbele kaasdoek, die je ophangt boven een kom, zodat het er door kan lekken. Dit kan wel even duren, afhankelijk hoe dik de brij is. Wil je de gelei helder hebben, moet je niet gaan knijpen of duwen, maar geduld hebben. Vind je het niet erg als de gelei wat troebel wordt, kan je wat knijpen in de kaasdoek om het proces iets te versnellen.

Meet nu de hoeveelheid af en voeg daar (naar aanwijzingen op de verpakking) geleisuiker bij. Ik gebruik het liefst 1:3 gelei-suiker (dus één deel suiker en 3 delen fruit/sap), dan wordt het lekker fruitig. Laat het een paar minuten pruttelen.

Spoel potten en deksel om met kokend water en giet de gelei in de potten, draai het deksel stevig vast en plaats ± 10 minuten op de kop. Maak een leuk etiket en je hebt echt eens wat anders-dan-anders.


******************************************************************

Yummy, rotten fruit!

Did you ever heard of the common Medlar (Mespilus Germanica)? Well I did't, but it seems to be one of those "forgotten" fruits that are making a come back these days. Though I don't think you'll be able to buy them just like that at your green-grocers, but very specialized sellers or from somebody's garden.
I ran into them (last year) on at Landgoed Foltz where they sell fruittrees and more. The medlar is a small fruit that is inedible when picked fresh. It's hard like a rock. The best time to use them is after a few nights of frost. They then look brown and soft and rotten. Some say they aren't really rotten, they just look that way, they're 'overripe'. The trick is just to use them at the right time.

I read about gourmets that ate them raw, just sucking the flesh out of the fruit, but that didn't really appeal to me. So I made jelly with it. You can use it as a (lightly sweet) spread on your sandwich, but it also complements cheese or meat very nice.

Medlar jelly
± 50 medlars ('overripe')
1 Tbsp lemon juice
water
sugar for jams or pectine

and: Cheese cloth
Place the washed medlars with the lemon juice in a sauce pan, cover just with water and bring to a simmer. Let the (covered) simmer until soft and mushy. Pass them through a sieve and place the purée in a double layer of cheese cloth. Tie at the top and hang over a large bowl. It takes quite a while until that's done, if you want your jelly to be clear, be patient. If you don't mind a somewhat cloudy jelly you can speed up the process by pressing the cloth.

Measure the liquid and use the right amount of sugar (according to the instructions on the package) for marmelades or pectine. Bring to the boil in a saucepan and let bubble for a few minutes. Rinse out jars (about 2) and their lids with boiling water and pour the jelly in. Close the lids tightly and place upside down for at least 10 minutes. Stick on a homemade label and you have yourself an extrodinarily jelly!!

8 comments:

MyKitchenInHalfCups said...

Rotten!
I wonder if these are related somehow to our persimmons.
They only ripen after a good frost or a trip to the freezer.

koken in de buurt said...

wow mispels, lekker... die heb ik lang niet meer gezien zeg! en ik zou nu even niet weten waar ik ze vandaan moest halen....

Lien said...

@ Tanna, maybe they do. Funny fruits there are in the world.

@ Aranka, misschien een idee om een struik in de tuin te zetten? Hebben jullie vast nog wel een stukje voor...

natalia said...

They look really strange.. as you with italian I would love to speak nederlandse so I tried to read in the original !

Lien said...

Brava Natalia!!
E l'hai capito?

Anonymous said...

Grappig! Eergisteren maakte ik mispeljam, hier kun je ze op de markt kopen en vandaag kom ik toevallig op jouw weblog (op zoek naar geconfijte citroenschilletjes)en vind deze posting! Ik heb de mispelmoes niet door kaasdoek gedaan, stond niet in het recept dat ik gebruikte, de jam is daardoor bruinachtig van uiterlijk maar smaakt prima! Vond jij de geur tijdens het koken ook zo vies? Astrid

Lien said...

Hoi Astrid, Eerlijk gezegd is me dat niet echt opgevallen. Grappig dat je mispels vond, je ziet ze niet veel! Gelukkig is de smaak wel prima!
(sorry voor de late reactie, is er een beetje bij ingeschoten tijdens de feestdagen)

Nathalie said...

Hoi Lien,

Ik vond je blog terwijl ik op zoek was naar recepten voor mispel jam/gelei. Zelf woon ik in Engeland en heb 8 jaar geleden een klein (Nederlands) mispelboompje geplant. Al jaren fruit, maar geen tijd gehad er iets mee te doen. Nu wel en je mooie fotoos en verhalen hebben de doorslag gegeven. We hebben ook kippen, maar geen mooie "Partridge" patroontjes meer...
Nathalie