Bruine pita-broodjes
(8 stuks)
(recept PRINTEN)
295 g lauwwarm water
1 ½ tl gist
snuf suiker
2 el plantaardige olie
1 tl zout
210 g atta-meel, of volkorenmeel (in de keukenmachine een paar minuten fijn laten malen)
210-245 g bloem (géén broodbloem, die heeft te veel gluten en dan worden de pita's taai)
Kneed een soepel deeg van de ingrediënten, met de hand of met de standmixer. Voeg de bloem niet in één keer toe, maar kijk hoeveel je nodig hebt om een goed deeg te krijgen. Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plastic en laat rijzen tot het verdubbeld is (1 - 1½ uur)
Verwarm de oven voor met een ovensteen erin op 240-250ºC.
Verdeel het gerezen deeg in 8 gelijke delen en maak er bolletjes van. Dek af met plastic en laat 10 minuten rusten. Rol nu de bollen uit tot een cirkel (ongeveer 1 cm dik) en leg ze op een met bloem bestoven (thee)doek. Dek af en laat 15 minuten rusten tot ze iets gerezen zijn. Leg de deegschijven op een schieter of een bakplaat zonder randen (je kunt hiervoor bijvoorbeeld ook een omgekeerde bakplaat gebruiken) en 'schiet' of schuif de pita's op de hele ovensteen. (er passen 4 pita's op één plaat.
Doe de oven NIET OPEN en wacht tot ze goudbruin zijn en bol staan. (8-10 minuten). Heb je geen ovensteen , maar bak je op een bakplaat, dan kan het wat langer duren.
Haal de pita's uit de oven en leg ze tussen een theedoek. Bak nu de andere vier pita's op dezelfde manier. Eet de pita's warm met een vulling die je zelf lekker vindt. Natuurlijk gekruid vlees met rauwkost, maar ook (veg.) falafel balletjes met sla is erg lekker. Eet smakelijk!
(naar: "The bread bible" - Beth Hensperger)1 ½ tl gist
snuf suiker
2 el plantaardige olie
1 tl zout
210 g atta-meel, of volkorenmeel (in de keukenmachine een paar minuten fijn laten malen)
210-245 g bloem (géén broodbloem, die heeft te veel gluten en dan worden de pita's taai)
Kneed een soepel deeg van de ingrediënten, met de hand of met de standmixer. Voeg de bloem niet in één keer toe, maar kijk hoeveel je nodig hebt om een goed deeg te krijgen. Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plastic en laat rijzen tot het verdubbeld is (1 - 1½ uur)
Verwarm de oven voor met een ovensteen erin op 240-250ºC.
Doe de oven NIET OPEN en wacht tot ze goudbruin zijn en bol staan. (8-10 minuten). Heb je geen ovensteen , maar bak je op een bakplaat, dan kan het wat langer duren.
Kijk ook eens bij de andere 'babes' wat die ervan gebakken hebben: A Fridge Full of Food (Glenna), Bake My Day (Karen), Cookie Baker Lynn (Lynn), I Like to Cook (Sara), Living on Bread and Water (Monique), Lucullian Delights (Ilva), My Kitchen in Half Cups (Tanna), Grain Doe (Görel), The Sour Dough (Mary aka Breadchick), en Thyme of Cooking (Katie).
************************************************
It's a lovely recipe, not too difficult and quick to make. You can fill them anyway you like, different kinds of meats or if you're a vegetarian, stuff them with grilled or roasted eggplant, zucchini with some creamy garlic sauce, Yummy!
I used indian Atta (or chapatti) flour, this is the finest ground whole wheat flour there is and that really worked quite good. But if you can't get hold of that, use whole wheat flour or pastry whole wheat flour and mill it in a foodprocessor for a few minutes to get finer particles.
Take a look at the other results on the other babes' blogs (not all babes may participated this month): A Fridge Full of Food (Glenna), Bake My Day (Karen), Cookie Baker Lynn (Lynn), I Like to Cook (Sara), Living on Bread and Water (Monique), Lucullian Delights (Ilva), My Kitchen in Half Cups (Tanna), Grain Doe (Görel), The Sour Dough (Mary aka Breadchick) and Thyme of Cooking (Katie)
...and I just couldn't resist :) )
15 comments:
Lien, you know I love our hungry pitas, I actually feel like that right now so I better go down and eat something!
Die zien er goed uit! Ik krijg bijna zin om ze zelf te bakken....bijna...
Love your pita eater guy! I just had a pita with blue cheese and salmon (yeah, I know I'm strange) but now I love one like yours! Beautiful.
Yes, I really miss Sher.
hahahaha, hij is goehoed! :-)
Kan zó mee in de Muppetshow.
Mooie foto's ! E nu snap ik mijn ietwat taaie Pitta's. Had , stomstom, toch broodbloem gebruikt. En toch waren ze lekker.Maar de jouwe zien er veel lekkerder uit.
Huh , anoniem ? Dat was ikke , Monique..
Ah Lien! Your hungry, hungry pita is fantastic. I never got pockets like those but I agree regardless it was a fine bread to make.
vind het een van de leukste broodjes om te bakken, je ziet ze gewoon "groeien"
Ziet er heerlijk en ook angstaanwekkend uit lien :) leuk
So cute! you sure got a good puffy pita!
Sharky Pita!
Looking so very good Lien, very very tasty, yum!
Your pitas turned out so perfectly- big and puffy. Mine were a lot breadier with tiny pockets. I like all the good things you stuffed yours with.
Your sandwich looks so good. I am glad I have pitas left to eat.
I love your monster pita!
Thanks all...and just remember: Bite them before they bite you ;))
Theyb look so perfect!!!!
How do you do that?!?
Ook bij mij zijn de pitabroodjes prima gelukt en ze waren heerlijk. Dus dat wordt nooit geen kant-enklaar gekochte meer.....
Groeten,
Monica
Post a Comment