Sunday, March 23, 2008

Bread Baking Day #8

(English version... scroll down)
Deze Bread Baking day, nummer 8 alweer, wordt georganiseerd door Susanna van Wild Yeast (een zeer leuk blog met name voor broodbakkers) en het thema is deze keer: "Feest". Een brood dat bij een feest hoort. Ik bak voor pasen (en kerst) altijd graag een Italiaans feestbrood en zo ook deze keer. Ik had geen tijd het al eerder in te tikken, dus veel kans voor anderen om het nog voor pasen (vandaag...nou ja kan nog voor morgen) te bakken is er niet echt meer. Ik heb -ook wegens tijdgebrek- eens een andere Colomba Pasquale gebakken dan anders. Dit recept kan je in één dag bakken en doet voor smaak zeker niet onder voor de andere variatie die ik al vaker gemaakt heb, maar een langere bereidingstijd heeft. Ik had geen papieren "duif"-vorm om het brood in te bakken en heb hem dus zelf maar tot vogel geknutseld. Op een vakantie naar Italië heeft eens iemand van een keukenwinkel het halve magazijn voor me doorgespit op zoek naar overgebleven papieren Colomba-vormen, maar helaas. Natuurlijk kan je het ook gewoon in een andere vorm bakken, maar voor mij moet de colomba toch ook echt een vogelvorm hebben.

Colomba Pasquale
1 groot brood
voordeeg
3 1/2 tl droge gist
1 el suiker
115 ml lauw water
3 eidooiers
70 g (brood)bloem

Roer de gist en suiker los in het water en laat het 5 minuten staan. Klop dan de eierdooiers en bloem erdoor tot het glad is. Dek af met plastic en laat ongeveer 30 minuten staan.

1e deeg
1 tl droge gist
60 g warm water
45 g (ongezouten) boter op kamertemperatuur
210 g (brood) bloem

Los de gist in het water op en roer het door het voordeeg. Mix de boter erdoor en dan de bloem. Het deeg is dan stevig, maar plakkerig. dek het weer af met plastic en laat het op een warme plaats ongeveer 2 uur rijzen (ongeveer tot het verdubbeld is).

2e deeg
145 g suiker
1 el honing
3 eierdooiers
1 1/2 tl vanille extract
geraspte schil van 2 sinaasappels
115 g (ongezouten) zachte boter
± 250-350 g (brood)bloem
3/4 tl zout
100 g
gekonfijte sinaasappelschil, in kleine blokjes

Doe de suiker, honing, eierdooiers, vanille, sinaasappelrasp en boter bij het 1e deeg en mix het tot het glad is (in de mixer met de k-garde).Voeg 250 g bloem en zout toe en kneed met de kneedhaak tot het deeg zacht en glad is. Voeg beetje bij beetje meer bloem toe om een mooi deeg te krijgen. Doe het deeg in een ingevette kom, dek af met plastic en laat het rijzen (op een warme plek!) tot het bijna verdrievoudigd is

Vormen
Deel het deeg in tweeën, druk het beide uit tot platte lappen en verdeel de gekonfijte sinaasappelblokjes erover. Rol ze op en druk goed aan. Vorm één iets kortere dikke rol -vleugels- (± 20 cm) en een langere dunne rol -kop/lijf/staart-(± 30 cm) beiden met wat puntige uiteinden. Vorm deze (op een bakplaat met bakpapier) tot een vogelvorm (zie foto's) en knip eventueel de staart en vleugels een paar keer in voor een veer-effect (dit hoeft niet). Dek af met ingevet plastic en laat het op een warme plek ongeveer 2 tot 3 uur rijzen tot het verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Bovenlaag
60 g gemalen amandelen
1/2 tl amandelextract
110 g kristalsuiker
1 tot 2 eiwitten
40 g hele amandelen
2 el parelsuiker (of eventueel verbrokkelde suikerklontjes)
poedersuiker om te bestrooien

Roer het amandelmeel, extract, kristalsuiker door elkaar, voeg één eiwit toe en meng het tot een dikke pasta, is het écht te dik kan je er nog wat eiwit bij doen. (bij mij floepte beide eiwitten in één keer in het bakje en daardoor werd de bovenlaag eigenlijk wat te dun). Strijk dit voorzichtig over de hele vogel, decoreer met de hele amandelen (1 voor het oog), bestrooi met de parelsuiker en tot slot met de poedersuiker.

Bak de Colomba 10 minuten op 200ºC, verlaag dan naar 170ºC en bak nog 30-40 minuten tot het brood goudbruin is en gaar van binnen. (wordt het brood te bruin, dek het dan in de oven af met een stuk alufolie)
Laat afkoelen op een rek.

Buon appetito en Buona Pasqua!

Kijk ook eens naar alle andere inzendingen in de ROUND-UP.

(Bewerkt naar/adapted from "The Italian Baker"- C. Field)



**************************************************


Bread Baking Day #8

Bread Baking day # 8, hosted by Susanna from
Wild Yeast (a great blog for breadlovers) this time has everything to do with "Celebration", a bread fit for a celebration. And as Easter is here and I usually bake an Italian Colomba Pasquale for Easter, it 'll fit the "Celebration" theme of this month. I didn't have a lot of time this week to post this earlier, and also due to a lack of time I tried a different recipe than usual because this bread you can bake in one day (start in the morning). I didn't have a proper paper 'Colomba'-mold, last time I made one from thick tin foil and baking paper, but this also costs a lot of time, so I decided to make a free form on a baking sheet. During our holidays in Italy I once went to a shop with kitchen appliances and they searched all their storage space for me trying to find some left over paper molds... none were found. You can also bake it as a loaf or in a large round tin, but for me a Colomba just has to look like a bird. It always gives a big 'wow'-effect ;-)

Colomba Pasquale
(1 large loaf)
sponge
3 1/2 tsp dry yeast
1 TBsp sugar
1/2 cup warm water
3 egg yolks
1/2 cup AP flour

Stir the yeast and sugar in the warm water and let it stand 5 minutes. Whisk in the egg yolks and flour until smooth.Cover with plastic and wait for 30 minutes.

1st dough
1 tsp dry yeast
4 TBsp warm water
3 TBsp (unsalted) soft butter
1 1/2 cups AP flour

Dissolve the yeast in the water in a small bowl and let stand for 5 minutes. Stir this into the sponge. Stir in the butter and then the flour. The dough should be stiff but sticky. Cover with plastic wrap and let rise until doubled, 1 to 2 hours.

2nd dough
1/2 cup + 3 TBsp sugar
1 TBsp honey
3 egg yolks
1 1/2 tsp vanilla extract
grated zest of 2 oranges
1 stick unsalted soft butter
2 - 3 cups AP flour
3/4 tsp salt
3/4 cup chopped
candied orange peel

Add the sugar, yolks, vanilla, butter and orange zest to the first dough and stir until smooth (by mixer with the paddle). Add salt and part of the flour and knead with the doughhook (adding enough flour to make a souple and smooth dough). Place the dough in a greased bowl, cover with plastic and let rise until almost tripled in a warm spot. (3 - 4 hours).

Shaping
Divide the dough in two parts, pat each piece flat, sprinkle the candied orange peel over the surface and roll up into logs. Shape into two rolls; one short (8") and fat for the wings and one a bit longer (12") for head/body and tail. Taper a ends a bit. Shape into a bird shape (see the photo's) on a baking sheet covered with parchment paper. Cover with greased plastic, and let it rise in a warm place until doubled about 2-3 hours.

Preheat the oven to 400ºF.

Topping
6 TBsp ground almonds
1/2 tsp almond extract
1/2 cup granulated sugar
1 - 2 egg whites
1/4 whole unpeeled almonds
2 TBsp turbinado sugar (or crushed sugar cubes)
confectioners sugar

Stir ground almonds and extract, granulated sugar and 1 egg white to a thick mixture, spreadable but not runny. (I added too much eggwhite and that's why my topping was a bit thinner). Spread this onto the surface of the bird and decorate with the unpeeled almonds, sprinkle with turbinado sugar and dust with a thick layer of confectioners sugar.
Bak for 10 minutes and lower the oven temperture to 340ºF and bake for another 40 minutes. IF the colomba gets too dark in the meantime, cover with tin foil. Cool on a wire rack.

Buon appetito and Buona Pasqua!
Take a look at all the other entries in the ROUND-UP.

8 comments:

MyKitchenInHalfCups said...

Lien that is beautiful.
Great photos of the shaping also. Looks like lovely bread.

ostwestwind said...

I made it in the tin for bbd08 :-). Great minds think alike! Your's look great

Susan said...

Thanks for submitting this to BBD! Really gorgeous, and the free-form shaping instructions are clear and helpful. Happy Easter!

Soepkipje said...

Ohhh, die van jouw is mooi!!! Mijn complimenten! Die is zeker volgend jaar bij mij aan de beurt.

linda said...

This bread looks and sounds delicious! Love the birdshape too!

Anonymous said...

Ik vind het ook wel een echt Pinksterbrood, met die duif is ook nog wel mooi symbolisch. ik ga er voor met de pinksteren.

Groetjes truus

marl1 said...

OT- niks te 'sorry-en' hoor- smaken verschillen (gelukkig!). Modern en antiek vin'k ook vaak mooi, net als het zuurtje en het zoetje in een gerecht...;-))Overigens kende ik jouw voorkeur voor oranje pijltjes al....en nu zie ik dat je hem hebt weggedaan...was ie-niet fel genoeg...;-)))

Aparna said...

Thank you so much for such a detailed post, especially the shaping of the dough.
I used your recipe and instructions to bake my own. My post is at http://mydiversekitchen.blogspot.com/2009/04/colomba-pasquale-italian-easter-dove.html