Friday, February 1, 2008

Cake met ricotta

(English readers please scroll down)
Zoals wel vaker stond er iets in de kast, in dit geval een een bakje ricotta in de koelkast, dat ik gekocht had omdat ik een recept wilde maken waar dat voor nodig was. En helaas, ook zoals vaker, had ik geen idee meer wat het ook al weer was, laat staan dat ik het recept terug zou kunnen vinden.
Ik vergeet de laatste tijd helemaal veel dingen, raak dingen kwijt en ben zo ongeorganiseerd. En dat is eigenlijk niets voor mij, omdat ik altijd juist erg gestructureerd was en alles onder controle had. Nou niet meer, is dat nou ouderdom (nu al?), overgang (nu toch nog niet?!), dementie (nee toch?!), hormonen (ja geef die maar weer de schuld).... ik weet het niet, maar ik ken mezelf gewoon niet meer terug de laatste tijd en het geeft een onvoldaan gevoel, omdat er van alles blijft liggen, wat ik vergeet, slecht in heb gepland (of helemaal niet gepland), half onthoud.... lastig hoor. Ben begonnen om met briefjes en lijstjes te werken, maar die raken dus ook zoek tussen de papieren, dus dat helpt niet veel.

Heel soms vind ik nog wel eens wat terug, zo was ik mijn pincet kwijt en die vond ik in één van mijn ovenwanten toen ik die aantrok om iets uit de oven te halen. Maar mijn mooie maatlepeltje -natuurlijk die van 1 tl die je het meest gebruikt- dat me helemaal uit Amerika kwam blij maken, samen met zijn vriendjes in de set.... nog steeds spoorloos. De buurvrouw moest stilletjes lachen volgens mij, toen ze me de container zag doorzoeken met windkracht 6 vlak voor de vuilniswagen zou komen, omdat ik ineens dacht dat hij misschien per ongeluk daar in beland zou zijn. Maar niet gevonden tot nu toe helaas, helaas....

Maar goed een ander euvel is dus afdwalen zoals jullie merken. In ieder geval resulteerde het doelloze bakje ricotta in een heerlijke cake, zodat ik bijna hoop dat ik nog eens een verloren bakje ricotta tegenkom in de koelkast... als ik me dan nog maar herinner dat ik daar nog een keer deze cake mee wilden maken ;D

Ricotta vanille cake
(1 grote cake)
210 g bloem
2 1/2 tl bakpoeder
1/2 tl zout
170 g zachte boter
1 bakje ricotta (250 g)
250 g suiker
3 grote eieren
1/2 vanillestokje*
1 tl vanille extract*
poedersuiker om te bestrooien

Verwarm de oven voor op 180ºC. Een cakevorm invetten en bebloemen.

Mix (in een standmixer met de K-klopper) de boter, ricotta en suiker een aantal minuten tot het mengsel licht en luchtig is. Voeg één voor één de eieren erdoor en klop goed door na elk ei. Schraap het vanillestokje leeg en roer dat met het extract erdoor*.

Meng de bloem, bakpoeder en zout door elkaar en voeg dat in delen aan de natte ingrediënten toe terwijl je op een langzame stand mixt. Schraap zo nodig de zijkanten van de kom schoon en stop met mengen als de bloem net opgenomen is.

Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
Bak het 20 minuten op 180ºC, verlaag dan de temperatuur naar 160ºC en bak nog 40-50 minuten langer tot de cake goudbruin en gaar is, de cake begint van de zijkanten wat los te komen. Test met een satéprikker.
10 minuten in de vorm laten en dan uit de vorm op een schaal (of op bakpapier op een rooster) laten afkoelen.
En niet te vergeten: eet smakelijk!

*i.p.v. het de inhoud van een half vanillestokje en de tl vanille extract kan je ook 'vanillepasta' van nomu gebruiken (5 x pompen). Het is een combinatie van vanilleextract en vanillezaad in pastavorm. Erg handig en lang in de koelkast te bewaren. Te koop bij de betere delicatessewinkels en groothandels als bijv. Hanos.


***************************************
Ricotta in the fridge

I found some ricotta in my fridge. I had bought it for something, but I just couldn't remember what I wanted to make with it, let alone find the recipe. This happens too often lately, I'm forgetting and loosing things all the time. And that's not like me at all. Once upon a time I was Miss organised, Miss prepared for all things, Miss I've got it under control. Helas, no more and it's getting worse. What is it, am I getting old (not yet is it?!), menopause (who me?), demented (no please not?!), hormones (sure blame them again!?)... I don't know what's causing this lately. I even started making lists, notes, post-it memo's... no use, I lost them among all the other papers, recipes that cover the desk here.

Sometimes, but not often, I discover some lost item, like my tweezers that were missing. I found them in one of my ovengloves when I wanted to take something out of the oven.
But my measuringspoon of 1 tsp, that came all the way from America with it's little friends in all sizes, gone. I still hope to recover it, because I was so happy with these spoons that fitted in all spice jars. My neighbour laughed when she saw me dig through our carbage container (windforce 6) just before the truck came to collect it. I didn't find it. Another thing is I don't go straight to my goals... I first talk around it a lot, as you may have noticed.

Anyway the ricotta made a fantastic cake, really good. I almost hope I'll find a lonely tub of ricotta in my fridge real soon... I just hope I'll remember it was to make this cake again... (sigh);D

Ricotta vanilla pound cake

1 1/2 cups cake flour
2 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp salt
1 1/2 sticks/6 ounces softened butter
250 g ricotta
1 1/2 cups sugar
3 large eggs
1/2 vanilla bean
1 tsp pure vanilla extract
confectioners' sugar, for dusting

Preheat the oven to 350ºF. Grease and flour a 9-inch loaf pan.

Mix the butter, ricotta and sugar light and fluffy. Add the eggs one at the time and mix well after each egg. Scrape the seeds out of the vanilla bean and add it with the vanilla extract to the batter.

Mix flour, baking powder and salt in a bowl and add this to the wet ingredients in parts. Don't overmix.

Pour the batter in the loaf tin and smooth the top.
Bak for 20 minutes on 350ºF, then lower the temperature to 325ºF and bake for another 40-50 minutes until done and golden brown (test with a cake tester).

Take the cake out of the oven when it's done and let it cool for 10 minutes in the tin, then take out and leave to cool on a plate.

Don't forget to eat with joy!

(source)

13 comments:

Anonymous said...

Hoi Lien,

Nog nooit met ricotta gewerkt, dus deze cake wil ik wel eens namaken!
Kun je me zeggen wat de maten en/of inhoud van je cakeblik was? Een 9 inch loaf tin zegt me niet zo veel...

Groetjes, mamuffin.

Lien said...

Hoi Mamuffin,
mijn blik was ongeveer 23 x 13 cm, het is een wat breder blik, maar je kunt ook een smaller blik gebruiken, dan wordt de cake gewoon wat hoger. Je zou het ook in een lage ovenschaal kunnen bakken en er dan blokjes van snijden. Zolang je maar test of hij gaar is. (een hoge duurt misschien wat langer en in een ovenschaal zou ik het wat eerder testen) Succes!

Baking Soda said...

oh Lien, zo herkenbaar! Mijn dierbare oudste riep vrolijk: Lege Nest syndroom of hersenverweking kies zelf maar mam... nou eh liever niet!
Prachtig goudgele cake trouwens.

barbara said...

o o wat zie die cake er lekker uit!

Cakelaw said...

Hi Lien, I think this means that you have a very full life, and the little details sometimes get lost! I once foolishly wondered why people needed a diary to remember engagements - but when life got busy, I suddenly found out why. Love the cake - the golden colour looks delicious.

Soepkipje said...

:blush: Hier nog zo eentje! Zóóóóóóóó herkenbaar.

Anonymous said...

Hallo Lien,

Ik heb de cake gemaakt en vind hem heerlijk! Weer een fijn cakerecept voor mijn verzameling.
Ik heb kristalsuiker gebruikt, neem aan dat dat ook de bedoeling was. De 2 1/5 theelepel bakpoeder moet je even veranderen in 2 1/2 theelepel, al was me dat ook wel duidelijk toen ik de engelse versie even checkte.
Vraagje: bewaar jij deze cake in de koelkast? Ik houd het voorlopig nog maar even op een koele plek in huis...

Groetjes van mamuffin.

Lien said...

bedankt voor de tip Mamuffin, ik schijn vaak zulke typo's over het hoofd te zien, is weer voor elkaar. Fijn dat jij hem ook zo lekker vond. Ik heb hem gewoon buiten de koelkast bewaard. Anders moet je er steeds aan denken dat je hem voor het eten een poos eruit zet, koude cake....nah..
Hij was binnen 2 fo 3 dagen op, dus lang had hij niet om te bederven. Ik verpak hem dan wel onder plastic (of in een cakedoos of zo).

Lien said...

@ Baking soda; het zal bij mij dan wel hersenverweking zijn, want ze zijn hier het nest voorlopig nog niet uit!

@ Barbara; dank je!!

@ Cakelaw; thanks for visiting! it's always comforting to know that I'm not the only one dealing with this!

@ ...ook gij Soepkipje?!...

MyKitchenInHalfCups said...

My sister once told me I was just doing too much. She said if you can't remember everything, you just need to drop the ones out you can't remember. I haven't figured out how to do that.
The cake looks fabulous. Wonderfully rich and moist. Love ricotta pound cakes.
Good luck finding that pesky missing tsp!

Lady Vanilla said...

Your Ricotta vanilla pound cake look so delicious ,i bet it taste yummy !

Italian Foodiefan said...

Ciao Lien,
heb cakebeslag in muffinvormpjes gedaan en ze zijn nu bijna klaar. Vlakbij ons is een restaurant (Benedett in Delebio) dat als toetje ook deze taartjes maakt. Heerlijk! Ook met een warm fruitsausje erbij mmmmmm.
Groetjes uit Italie, Hester.

Lien said...

Heerlijk en dan met echte verse Italiaanse ricotta... da's nog lekkerder dan uit zo'n plastic bakje! Bedankt voor je reactie Hester!