Friday, January 18, 2008

Zilveruien

(english? Scrowl down)
Het is weer de hoogste tijd voor een berichtje. Er lijkt deze week (net als vorige week overigens) niet veel tijd over om er eens uitgebreid voor te gaan zitten. Maar ja het leven bestaat natuurlijk ook uit meer dan bloggen alleen. In ieder geval hier nu een gerecht dat het grootste deel van de tijd voor zichzelf zorgt en terwijl het heerlijke geuren verspreid lekker staat te pruttelen tot je 's avonds aanschuift.

Soms zie je ergens een ingrediënt, dat je koopt omdat het er zo leuk uit ziet. Nog geen idee wat je er precies mee zal gaan doen, maar je wilt ze gewoon graag eens gebruiken. Zo was dat ook met deze kleine uitjes. Ik zou bijna zilveruitjes willen zeggen, maar in dit geval gebruik ik maar liever de term zilveruien, omdat je anders meer de associatie met zo'n potje mini zilveruitjes in het zuur. Je moet deze niet snipperen om te gebruiken, dat zou jammer zijn, maar je gebruikt ze in hun geheel. Omdat ze natuurlijk wel lekker gaar moeten zijn, dacht ik al gauw aan een stoofpot van het een of ander. En uiteindelijk kwam ik uit bij Boeuf Bourguignon. Een bekende vleesstoofschotel met rode wijn en lekker was het! En heb je nou toevallig, ik bedoel het kan gebeuren, geen zilveruien in je voorraadmandje... nou dan gebruik je toch gewoon gewone ui die je in 6 of 8 parten snijdt (kontje eraan laten zitten, dan vallen ze niet uit elkaar).

Boeuf Bourguignon
4 pers
100 g bloem
1 tl zout
± 600 g runderstoofvlees
olijfolie
± 5 dl stevige rode wijn
2 teentjes knoflook
2 takjes tijm
2 laurierbladeren
±15 zilveruien
± 300 g champignons
om te garneren wat verse peterselie of tijm

Doe de bloem en het zout in een grote plastic zak. Doe het vlees, wat je in stukjes snijdt van zo'n 2 cm, in de zak en schud ermee zodat de bloem rond het vlees zit. Klop de overtollige bloem eraf en bak de stukjes rondom in een grote braadpan in wat olijfolie bruin. Doe dit in delen, zodat de pan niet te veel ineens afkoelt.
Haal de stukjes eruit en bewaar ze in een apart bakje. Giet de wijn in de pan en maak alle aanbaksels in de pan los en roer ongeveer 10 minuten tot er de saus iets begint in te dikken. Doe de knoflook, tijm en laurier erbij. De stukjes vlees kunnen nu weer in de pan met de deksel erop en nu moet het op een laag pitje ongeveer 3 uur zachtjes garen.

Maak de uien en de champignons schoon en bak deze, steeds roerend, rondom bruin in een koekenpan met olijfolie. Doe de uien en champignons ongeveer een uur voordat het vlees klaar is ook in de braadpan en laat ze meestoven.

Strooi voor het serveren wat verse (platte) peterselie of tijmblaadjes over de stoofpot en serveer met krieltjes of pasta en een frisse salade. Erbij drink je dan natuurlijk rode wijn.... Eet smakelijk!

NB. In de slow cooker. Je kunt dit gerecht ook in de slowcooker maken. De werkwijze is hetzelfde. Laat het vlees dan garen gedurende 8 uur op de lage stand. Voeg de uien er de laatste 1 1/2 uur bij en de champignons een half uur voor serveren.

*******************************************************

Pearl onions

High time for another posting. These weeks there's hardly time to blog. But hey there's more to life than blogging, so I try not to get to irritated about that. this time a slow cooking stewmeat dish. With these lovely pearl onions, don't they look great! They just make the dish very classy I think. But if you don't have them you can also use normal onions, just cut them in 6-8 wedges, this is easy when you leave the rootpart on, so they don't fall apart. You can also make this in a slow cooker if you have one. Just place the browned meat in the cooker, pour over the cooked wine. Cook on low for 8 hours. Add the browned onions the last 1 hour before and the mushrooms 30 minutes before serving. Bon Appetit!

Boeuf Bourguignon
(serves at least 4)

100 g all-purpose flour
1 tsp salt
± 600 g beef stew meat, trimmed of fat, in 1,5" cubes
some olive oil
± 5 dl full-bodied red wine
2 cloves garlic
2 sprigs thyme
2 bay leaves
± 15 pearl onions
± 300 g button mushrooms
for garnish: fresh parsley or thyme

Place the flour and the salt in a large plastic bag and add the meat cubes. Close the bag and shake until coated with flour. Shake off the excess and brown the meat in batches in a heavy pan in some olive oil. Use tongs and take the meat pieces out. Pour in the wine and scrape the bottom of the pan. cook for 10 minutes until slightly thickening. Add salt and pepper to taste, garlic, thyme and bay leaves. Return the meat to the pan and let it simmer on low heat for 3 hours.

Clean the onions and mushrooms (cut large ones in half or quarters) and bake them golden brown in a little olive oil. Add them to the meat an hour before serving.

Sprinkle some fresh parsley or thyme over the stew before serving. Serve with small potatoes or pasta and a green salade. With a nice glass of red wine perhaps??
Bon appetit!

(adapted from: The gourmet slow cooker - L.Alley)

2 comments:

marl1 said...

Het lijken wel knoflookteentjes..., maar wat zal dat lekker ruiken + smaken...:-))

OT: we zijn allebei in de 'Silvermood'...zal wel een erfenisje van kerst zijn...;-))))

Gea said...

Mooie foto's!