Saturday, January 12, 2008

Gember

(scroll further down for the english version)
Het is maar goed dat er events zijn met deadlines, anders kwam er helemaal niet veel uit mijn vingers, geen tijd en geen puf deze week. Maar toch te streberig om dit event, dat al weken in de zijkolom aangekondigd wordt over te slaan, dus nog maar eens brood en nog maar eens blog-event.
Deze keer weer georganiseerd door de ondertussen wel bekende Zorra. Het onderwerp is GEMBER, in welke vorm dan ook. Ik blijf het toch wel erg leuk vinden om iets rond een thema te maken en dan later alle recepten bij elkaar te kunnen zien. Bovendien ontdekt je ook nog leuke blogs op deze manier. Nou moet ik wat bekennen: Gember en ik zijn van oudsher geen vrienden, ik ken gember vanuit mijn jeugd alleen als stemgember en vond (en vind) dat werkelijk totaal niet te (vr)eten. Ja sorry. Maar je kunt dingen leren eten en wat gember betreft is dat gelukt in de vorm van gembersiroop, gemalen gember én verse gember. Die laatste vind ik zelfs erg lekker. Helaas de vriendschap tussen 'stemgember' op siroop en mij is er nooit gekomen en zal ook wel niet meer gebeuren, maar 3 van de vier genoemde vormen is toch al heel wat, vind ik. En daarom heb ik deze drie gembertoepassingen in dit recept gebruikt.

Gemberbroodjes
(9 stuks)

voordeeg
125 g (tarwe) volkorenmeel
100 g heet water

Giet de avond vooraf het hete water (± 55ºC) over het meel, dek het af en laat het 's nachts staan.

deeg
150-175 g bloem (geschikt voor broodbakken)
1 tl droge gist of 10 g verse gist
3 el lauw water
1 el gembersiroop
1/2 tl gemberpoeder
2 tl vers geraspte gember (of uit een potje, bijv. van Go-tan)
15 g boter, in kleine stukjes
± 3/4 tl zout
50 g hazelnoten, grof gehakt en geroosterd

bestrijken
1 klein ei, licht geklutst
50 g hazelnoten, grof gehakte en geroosterd

decoratie
2 el gembersiroop

Doe 150 g van de bloem in een (mixer)kom en maak er een kuiltje in. Doe hier het water, gist en gembersiroop in en roer het een beetje door met wat meel van de zijkanten. laat het zo 15 minuten afgedekt staan.

Voeg nu het geweekte volkorenmeel, gember (geraspt en poeder), boter, zout en (50 g) hazelnoten toe en kneed het tot een soepel deeg dat van de kanten los laat. Voeg zo nodig meer bloem toe. Het deeg moet niet te slap zijn, omdat je het later moet kunnen uit- en oprollen.
Laat het in een ingevette en afgedekte kom rijzen tot het verdubbeld is.

Leg het deeg op een licht ingevet of bebloemd werkblad en rol het uit tot een rechthoek van ongeveer 40 x 25 cm. Bestrijk met ei en strooi er de gehakte hazelnoten over. Rol het deeg nu op, beginnend aan de lange kant en snijd de deegrol in 9 gelijke stukken. Leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Dek af met ingevet plastic en laaat het ongeveer 30 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 190ºC. Bak de broodjes ongeveer 20 minuten tot ze goudbruin zijn. Bestrijk de broodjes met gembersiroop en laat ze op een rek afkoelen.


*******************************************

Ginger

Another event this time, hosted again this time by Zorra. This time it's ginger playing the leading role. There are many forms in which you can use ginger; dried powdered, candied, fresh, syrup or glazed. I have to make a confession: ginger and I were never friends in the old days. I remember balls of ginger in a sort of chinese jar. My mother and eldest brother used to snack those... I found that extremely disgusting. I presumed I just hated ginger in general. But when I started cooking myself I finally grew accustomed to the syrup, the ground powder and the fresh ginger. But not to those ginger balls in a jar... I guess the scars were just too deep... I still hate those! But 3 out of 4 (or 5) isn't too bad, is it? And I used all three versions in this recipe... yes bread again.

Ginger rolls
(9 rolls)

sponge
125 g whole wheat flour
100 g hot water

Pour the hot water (130ºF) onto the whole wheat flour, stir, cover the bowl and let it stand overnight.


dough
150-175 g bread flour
1 tsp dry yeast or 10 g fresh yeast
3 TBsp warm water
1 TBsp gingersyrup
1/2 tsp gingerpowder
2 tl freshly grated ginger
15 g butter, in small cubes
± 3/4 tsp salt
50 g hazelnuts, toasted and chopped

"filling"
1 small egg, lightly beaten
50 g hazelnuts, toasted and coarsly chopped

topping
2 TBsp gingersyrup

Place 150 g flour in a (mixing)bowl and make a well in the middle. Pour in the water, yeast and gingersyrup and give it a light stir (adding some flour). Cover and let stand for 15 minutes.

Add the soaked whole wheat flour, ginger (fresh and powdered), butter, salt and hazelnuts (50 g) and knead into a supple dough. Add more flour if necessary to obtain a dough that can hold its shape. Let it rise until doubled in a greased and covered bowl.

Place the dough on a lightly floured or greased surface and roll it into a rectangle (16" x 10"). Brush witht the egg and sprinkle the nuts over the surface. Roll up in jelly rol fashion, pinch the seam and cut into 9 equal pieces. Place these 3 inches apart on a bakingsheet with baking parchment. Cover with greased plastic and let them rise in a warm spot for 30 minutes.

In the meantime preheat the oven to 375ºF.
Bake the rolls for about 20 minutes until golden brown. Brush the rolls with the ginger syrup while still warm and let cool on a rack.

(very very free after a recipe in: "Brot aus Südtirol"-R. Ploner)

2 comments:

Anonymous said...

Ohh dat ziet er lekker uit! Ga ik morgen ook maken. Bedankt voor het recept. :-)

Petra aka Cascabel said...

For me as a ginger fan this looks great!