Friday, December 14, 2007

Een harde noot om te kraken

(In English? Please scroll further down)
Komen deze noten je bekend voor? Ik had ze eigenlijk nog nooit gezien in de dop. Het zijn Macadamianoten. Op het zakje stond dat het heel moeilijk zou zijn deze noten te kraken en ze wensten je er veel sterkte mee, wat zag ik trouwens pas zag toen ik thuis was ;-).
Nou had ik ooit (maar nooit weer) de pijnboompitten zelf gekraakt, dus het leek me niet zo moeilijk. Maar wat een knetterharde noten zijn dit zeg! De notenkraker wilde helemaal het niet eens proberen, blokkeerde meteen bij de eerste poging en met de hamer moest ik echt diverse keren hard slaan, voor ze zich overgaven. Maar gewoon niet opgeven en uiteindelijk zijn ze allemaal gekraakt. Op internet las ik zelfs dat dit de hardste noten ter wereld zijn en dat ze daarom vrijwel alleen zonder dop te koop zijn. Kijk maar eens naar de dikke schillen op de foto.

Ze komen van oorsprong uit Australië en hoewel ze nu ook in andere landen verbouwd worden, zegt 'men' dat de noten van Down Under het romigste en lekkerste zijn. Je kunt de macadamianoten kopen in zakjes en ze zijn vrij duur (ik had ze -naast de zelfgekraakte- van Jack Klijn 70 g à € 2,09). En de koekjes die ik ermee heb gemaakt vind ik dan ook echt passen in de categorie "Feestkoekjes". De noten in zakjes of bij de notenkraam zijn meestal (licht) gezouten, dat kan in dit recept prima. Je kunt, als er veel zout aan zit, ze ook even in een theedoek een beetje heen en weer rollen, zodat het meeste zout eraf is. Maar echt feestelijk lekker!

Macadamiakoekjes
(± 40 stuks)

125 g macadamianoten, grof gehakt (+ 40 gehalveerde voor decoratie)
100 g pure chocolade, grof gehakt
1 ei
snufje zout (gebruik licht gezouten noten, laat dit dan weg uit het eiwit)
175 g bloem
1 tl bakpoeder
75 g suiker
1 tl vanille extract
125 g zachte boter (of margarine)

Oven voorverwarmen op 180ºC.

Scheid het ei en klop het eiwit (in een vetvrije kom met vetvrije kloppers!) stijf. Doe hier een snufje zout bij als je noten ongezouten zijn.
Meng de bloem, bakpoeder, suiker en vanille met de zachte boter tot het op broodkruimels lijkt (in een standmixer met de K-garde), dan de eidooier, chocolade en noten erbij en goed mengen. Roer dan het stijfgeslagen eiwit er rustig door.


Maak met vochtige handen balletjes van het deeg met een doorsnede van ongeveer 2 cm, druk bovenop een halve macadamianoot en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Een paar centimeter uit elkaar is genoeg, ze lopen niet erg uit.

Bak ze tot ze heel licht goudbruin beginnen te kleuren; ongeveer 18-20 minuten.

(naar een recept uit het tijdschrift Diana)
*****************************************

A hard nut to crack

Did you ever see these nuts in their shells? I didn't. They are Macadamia nuts. I bought them in a shop in Germany and when I came home I saw the warning that these nuts were hard to crack, even wishing the buyer lots of luck doing it. Well how hard can it be? I managed to crack my own
pine nuts (Sorry that was still only-in-dutch-blogtime). OK, I admit with some difficulty and never again, so this should be easy-peasy...

But boy, were they hard to crack...my nutcracker refused with the first try and it took quite some hammering to get these 'undressed', but they were all conquered in the end. On the net I read that Macadamia nuts are the hardest nuts of all. They are also quite expensive...maybe that has something to do with this cracking business?

Macadamia's are very tasty. So this makes them quite a festive nut... so a christmas cookie in my view. It's a native nut from Australia. And although they're now also grown elsewhere, 'they' say that the macadamia's from Down Under are the creamiest and tastiest. You can buy them without shell, often lightly salted, you can use those, if there's a lot of salt, rub them in a teatowel.So you better have a crack at these cookies now...

Macadamia cookies
(± 40 cookies)
125 g macadamia nut, chopped (+ 40 nut halves for decoration)
100 g dark chocolate, chopped
1 large egg
pinch of salt (only if using unsalted nuts)
175 g all-purpose flour
1 tsp baking powder
75 g sugar
1 tsp vanilla extract
125 g soft butter

Preheat the oven to 360ºF.

Separate the egg and beat the eggwhite to stiff peaks. you can add a pinch of salt if you use unsalted nuts.

Stir the soft butter in the flour, baking powder, sugar and vanilla until it resembles fine breadcrumbs. Mix in the yolk, chocolate and nuts. Stir in the beaten eggwhite until well combined.

Make balls of the dough (you can wet your hands a little to make that easier), about 3/4 - 1 inch in diameter, place half a nut on top and put on a bakingsheet covered with some baking parchment.

Bake for about 18- 20 minutes until they start to colour very lightly golden brown.
Happy baking!

8 comments:

Gea said...

Wat een leuke koekjes! Ik geloof dat ik toch eerder voor de gepelde nootjes ga ;-)

Gipskruit said...

Wat een werk hahaha je zal wel spierballen hebben nu ?
Maar ze zien er echt heerlijk uit.

En weer van die schitterende foto`s
Top Lien
Als ik op je site/blog kijk denk ik moet eens een cursus volgen ja.... fotograferen en bakken!

gr Gipskruit

marl1 said...

Ha-ha, ik zie je al bezig met een hamer...;-))))) Maar, goed gelukt- het zijn vrolijke koekjes geworden!(ook een leuk trommeltje trouwens ;)

Anonymous said...

Lien, het kan zijn dat ik er over heen kijk, maar ik zie de hoeveelheid bloem niet staan. ik heb een blikje macadamianoten van de aldi staan, daar wil ik ze mee bakken (zijn ze op kantoor weer blij...) voordat ik mee weer op de Wiggs stort....!
groeten,
monica

Lien said...

Het is toch verschrikkelijk... ik heb het wel 3x nagelezen en nog over het hoofd gezien. Het staat er nu bij hoor! bedankt Monica voor het goede opletten. Ik geloof dat ik gewoon iets te veel dingen tegelijk aan het doen ben op het ogenblik!! Ik doe m'n best, maar soms wat te veel tegelijker tijd vrees ik. Nou ja alvast een goed voornemen voor volgend jaar ;-)

koken in de buurt said...

Ha Lien,

Mijn overzeese familie heeft een cashewboom in de tuin. Onderaan de paprikavormige vruchtjes hangt de noot, als een soort omgekeerd vraagteken.
Om uiteindelijk bij de cashewnoot te komen, moest de bast eerst gebrand worden (omdat ie gewoonweg niet te kraken is). Daar komt dat een hele vieze (vlekkende en stinkende) olie uit vrij (waarvan ik begreep dat die ook nog giftig is). Daarna met een hamer op die noot staan te beuken, en toen die dan eindelijk aan barrels was, was het nootje erin tot kruimels gemept....
Maar goed, we hebben de kruimels ook nog even geroosterd en gezouten - lekker! Maar ik snap nu wel waarom die dingen zo reteduur zijn... :-(

koken in de buurt said...

En PS: je koekjes zien er heel lekker uit!

Lien said...

Ja dan had ik nog een makkie!! Ondanks dat je enorm hard verschillende keren moest meppen en zorgen dat je vingers er niet toevallig tussen zaten, bleef het nootje meestal heel (of in 2 helften), en dat is wel handig (da t doe ik met een walnoot niet na!). Ik vond achteraf die pijnboompitten lastiger dan deze. Je kon ze ook gewoon heel lang laten liggen las ik ergens, dan kwamen er barsten in en ging het wat makkelijker...maar ja zakjes geduld kon je daar niet kopen ;-)