Saturday, November 10, 2007

In de ban van de Ring

(for the english text; please scroll down)
Nou wil het geval dat ik een grote fan ben van Tolkien's 'The lord of the Rings' en alle andere boeken van hem. Vanaf mijn studententijd heb ik heel lang de hele cyclus boeken elk jaar één keer gelezen en kreeg er nooit genoeg van. Toen de 1e film van Peter Jackson uitgekomen was, heb ik erg lang getwijfeld of ik er wel heen zou gaan, uit angst de film die je zelf ziet tijdens het lezen om zeep te helpen. Uiteindelijk ben ik toch een keer gaan kijken (ach ja nieuwsgierigheid wint het uiteindelijk). Hij was bijna uitgedraaid en ik zat in een minizaaltje bijna alleen te kijken....met tranen in de ogen door de dood van Boromir aan het einde van de film, verliet ik de zaal. Hoewel ik een paar 'maren' had, was ik verkocht en ben toen nog 2 keer geweest tot hij niet meer vertoond werd. Deel 2 en 3 heb ik beide een keer of 5 of 6 keer gezien.

Ik geef toe dé Ring zag er 'iets' anders uit dan die op de foto hiernaast (hoewel hier ook letters op staan ;D ), maar ook dit is een handige ring, je kunt er namelijk ook mee 'toveren'. En in plaats dat je onzichtbaar wordt...word je (gewoon vaak genoeg gebruiken) juist alleen maar meer zichtbaar. Nou dat is toch bijzonder niet waar!!!

Ik zag ze -alweer een hele poos geleden ondertussen- liggen bij Hoeve Eiteweert (bij Groningen) en zoiets probeer ik graag uit. Het zijn ringen om rondo's mee te maken. Ik begrijp dat natuurlijk niet iedereen zo'n ring in huis heeft, (er kan er ook maar 1 Lord of the Rings zijn, dat snap je) maar het lijkt me ook heel goed te doen in een muffinblik.

Rondo's
(± 17 st)

125 g eiwitrijke bloem
125 g zeeuwse bloem (eventueel in plaats van beide bloemsoorten normale bloem)
200 g boter, koud
160 g witte basterdsuiker
1/2 ei (25 g)
5 g citroenrasp
2 1/2 g bakpoeder (± 1 tl)

300 g amandelspijs
25 g water
17 amarene-kersen (optioneel
1/2 ei, geklutst
17 amandelen

Meng beide bloemsoorten, het halve ei, citroenrasp, basterdsuiker en bakpoeder in een kom en voeg hier de koude boter bij die je in kleine stukjes snijdt. Kneed er een mooi deeg van en zet het koel weg (het liefst een dag eerder).

Verwarm de oven voor op 190ºC. Meng de amandelspijs met het water tot een smeuïge massa. Vet de ringen (of muffinblik) in en zet ze op een bakplaat met bakpapierKneed het deeg kort door en rol het uit tot het ± 4 mm dik is. Steek er cirkels van met een diameter van 6 cm. (als je een muffinblik gebruikt maak twee maten; de breedte van de bodem en de diameter van de vorm bovenin).
Leg een cirkel in de ring (kleinste cirkel bij een muffinvorm) en spuit of schep een kleine hoeveelheid amandelspijs erop, terwijl je langs de rand ongeveer een halve centimeter vrij laat.

Je kunt nu in het midden een amarene-kers leggen. Je kunt dat ook weglaten, maar het is een erg smakelijke verrassing als je de rondo eet. Leg boven op de spijs nog een cirkel deeg, je hoeft het niet aan te drukken of de zijkanten te bekleden. Bestrijk met geklutst ei, druk zachtjes een amandel boven op en bestrijk nogmaals met ei.

Bak de koeken ongeveer 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal ze direct uit de vorm en van de bakplaat en laat ze op een rooster afkoelen.

(naar recept van Hoeve Eiteweert)
*****************************************************

The Lord of the Rings

I'm a big fan of the books by Tolkien. When the first film of the Ring trilogy was released, I hesitated a long time to go and see it, out of fear to ruin my own immagine that I see when I reed the books. Finally after a few months my curiosity got the better of me and I went to the cinema. I sat in a an almost empty house -the smallest they had- and came out crying because of the way I saw Boromir die at the end of the movie. I was won over. I managed to see part 1 two times more and watched both part 2 and 3 about 6 times.

And althought The Ring didn't look quite like the one on the picture above (thought it got letters in it on my picture!), it's magic too. You just don't get invisible... probably on the contrary... if using it.

I found these ring(s) at Hoeve Eiteweert (near Groningen- Netherlands), where I get a lot of my bakingsupplies. They used these rings to bake rondo's in workshops they used to give. So there were a few (second hand) rings to buy for some baking maniacs... Always a sucker for more bakingbooks, baking forms or ingredients, so I took them home and made these totally delicious (real dutch) rondo's with them. I know not everybody has these rings. That figures, as there is only one to rule them all! ;D, but you can also try to make these in a muffintin. Just use two dough disks in different sizes (one fitting the bottom and one large enough for the top).

Rondo's
(±17 pcs)

250 g (all-purpose) flour
200 g butter, cold and diced
160 g soft white sugar
1/2 egg (about 25 g)
1 tsp finely grated lemon zest
1 tsp baking powder

300 g almondpaste
25 g water
17 amarena cherries, drained (the one you buy in syrup)(optional)
1/2 egg, beaten
17 almonds, whole

Mix the flour, lemon zest, baking powder, sugar and 1/2 egg in a bowl. Add the butter and knead this quickly in to a smooth dough. Wrap in clingfilm and place in the refrigerator. Preferably one day ahead.

Preheat the oven to 380ºF. Grease the rings and place them on a bakingsheet with baking parchment. Mix the almondpaste with the water until smooth.

Take the dough out of the fridge and give it a short knead. Roll out , about 1/6". and cut out circles that fit the rings. (if you use a muffintin, measure the bottom and the top diameter of the molds and cut out these two sizes.

Place a dough disk on the bottom and scoop (or use a pastry bag with a plain tip) a little of the almondpaste in the middle, leaving 1/4" free around the edge. Place a cherry in the middle. This is optional, but gives a great surprise of flavour if you bite into the rondo.
Put another circle on top. No need to push it down or cover the sides. Brush with the eggwash, place a almond on top and eggwash again. Bake the rondo's for about 20-25 minutes or until golden brown. Take them out of the molds at once (carefully) and let them cool completely on a wire rack.

You're in for a real dutch treat...enjoy!

(pictures of "The Ring": courtesy of www.lordoftherings.net)

17 comments:

Anonymous said...

Nou Lien die zien er echt uit om door een ringetje te halen.
Ik krijg er trek van. Groetjes Wil V.

Gea said...

Hier in huis is ook een Tolkien-liefhebber aanwezig, die graag zijn tanden zou willen zetten in zo'n overheerlijke Rondo!
Hoewel ik wel een paar ringen (kleine ananasblikjes waarvan de bovenkant en onderkant er uit zijn gesneden) heb liggen, is het goed om te weten dat een muffinvorm ook gebruikt kan worden.
Daarnaast ook heel handig dat je zo'n slide-show (of hoe dat dan ook mag heten) hebt toegevoegd.
't Ziet er goed uit!

Anonymous said...

Dit ziet er zo "mouthwatering" uit dat ik dit absoluut een keertje ga maken!!! Complimenten alvast voor de presentatie.

Groetjes, Mamuffin.

Cor (Bakplaat) said...

Heb vroeger in de bakkerij zelf, ook al heel wat rondo's en in ovale vorm kano's gemaakt.Een heerlijke (en wat de amarene-kers betreft)luxe variant van de alom bekende gevulde koek.Verder een compliment voor de leuke presentatie.

Groetjes,Cor.

Gipskruit said...

Ziet er echt heerlijk uit Lien!
En omdat het zo mooi uitgelegt is en die slide-show erbij krijg ik er zin in om ze ook te maken.
Thanks

Goed idee van je een muffinplaat

Gr Gipskruit

marl1 said...

Wat zou die zalig ogende rondo heerlijk zijn geweest tijdens de marathon van Lord of the Rings...we hadden veel eten mee...maar niet genoeg tot 2.00 's nachts....
Wat een mooie slide-show :-)

Wenkie said...

Thank you so much for writing your blog in both Dutch and English. I have been searching for years for a recipe for rondos. I plan to make them along with your recipe for speculaas.

Lien said...

Bedankt allemaal voor de reacties!
Ondertussen blijkt het een veel gebakken recept te zijn geworden.

Hi Wenkie, thanks for visiting and commenting. It's very nice to hear that there is still some use in my translations in english ;-).
Good luck and happy baking!

Willemien said...

Wij wonen in canada en dan mist je toch het hollandse gebak en koek.Fijn dat jij het rondo recept heeft ziet er heel lekker uit ga het dit weekend proberen heeft vanuit holland rondo ringen meegebracht. thanx

Lien said...

Wat leuk Willemien! Het is niet zo makkelijk om aan ronde ringen te komen hier (tenzij je in de bakkerwereld werkt), dus da's helemaal leuk dat je ze mee hebt kunnen nemen. Maakt het toch net wat echter... hoewel ze natuurlijk hetzelfde smaken als in een muffinvorm :))
Succes!

Anonymous said...

Deze rondo-ringen zijn ook te koop bij Baasfood.nl ;)

Leuk recept trouwens.

Lien said...

Chris, ik kan je geen mail terug sturen, ik krijg het steeds terug, daarom maar even zo:
Je hebt helemaal gelijk... de suiker moet gewoon met de bloem, bakpoeder
etc. mee. Ik heb het op m'n blog even veranderd.
Heel oplettend, grappig dat niemand dat tot nu toe heeft gemerkt en ik weet
dat diverse mensen ze gemaakt hebben ondertussen. Ik denk dat het bij de
meeste mensen wel duidelijk was, maar ik ben blij dat het er nu goed staat.
Bedankt voor je oplettendheid.

Anonymous said...

Thanks for posting this great recipe. My Dutch husband and American family enjoyed eating these at Christmas this year. Delicious!

Anonymous said...

I, too, have looked years for a rondo recipe and can't wait to try it. Thanks so much from California.

Michigan Kate said...

Thank you for posting this recipe, as I have also looked for this one for years. Has anyone found a source for the Rondo rings in the US?

Anonymous said...

Hooray! I finally found the recipe and Thank you for posting! Since I was a child, these are my most favorite cookies in the whole world. Not a lot of Dutch bakeries in the U.S., which makes them difficult to find. If only the ingredients were in standard measurements instead of metrics.. that would make it much easier.
Quesstion: One of the ingredients in the recipe is; "Soft Sugar". What is meant by soft sugar. Here in the U.S. we have Castor sugar is a fine white sugar used to baking. Is that what you mean? We commonly use what a white sugar called; Granulated Sugar for most needs.
Next, I'll be shopping online for the round tins.

Thank you;
Happy in Seattle

Lien said...

Hi "Happy",
You can use fine white sugar in stead of the 'soft white', you could also use soft (light) brown sugar that I believe is sold in the US.
For baking: you can also bake them in a muffin tin, the shape will be a little different, but the taste will be the same :). I've tried this too and it works very well.
Have fun baking!