Wednesday, January 10, 2007

Italiaanse lamsstoofpot met bonen

(Recipe in English? please scroll down.)

Als je nou praat over een eenvoudige doch voedzame maaltijd, dan praat je eigenlijk over eten dat
niet is opgedoft met toeters en bellen, waar je niet hoeft op te scheppen uit 5 pannen of schalen, maar gewoon 1 pot op tafel, scheppen en smullen. Hoewel Heer Olivier B. Bommel hier andere ideeën over had. Ik bedoel dan dingen als een goede stamppot uit Nederland, een stoofpot uit Ierland... o je kunt er zelf vast heel wat invullen. Ook in Italië waar koken met eerlijke en verse ingrediënten hoog in het vaandel staat zijn er talloze voorbeelden te noemen.
Ik heb als voorbeeld een stoofpot met lamsvlees en bonen gemaakt. En het was erg lekker. Ik heb het al eens eerder
over bonen gehad, in Italië worden ze regelmatig gegeten en zijn er ontelbare soorten. In dit recept worden eigenlijk bonen uit Pigna gebruikt, een stadje in Ligurïe, het zijn witte bonen ongeveer zo groot als cannellini bonen en die kan je dus ook prima gebruiken. Zelf had ik nog Soranini-bonen liggen die ik uit Italië meegenomen heb, dat zijn ook witte boontjes die redelijk stevig blijven en niet stuk koken.

Agnello e fagioli
(Lam- en bonenstoofpot)

300 g droge witte bonen
3 takjes rozemarijn
3 teentjes knoflook, 1 heel en 2 fijn gehakt
zout
5 el olijfolie
1 (rode) ui, fijn gehakt
1 bleekselderijstengel, fijn gehakt
1 winterwortel, fijn gehakt
snufje gedroogde chilipepervlokken
2 laurierbladeren
600-1000 g lamsstoofvlees
2,5 dl droge witte wijn
650 ml kip- of runderbouillon

Zet de avond tevoren de bonen in ruim koud water om te wellen. Giet de volgende dag af, spoel na met koud water en kook ze in een pan met ruim water, 1 heel knoflookteentje en een takje rozemarijn, ongeveer 45 minuten.
Ondertussen verhit je 4 el olijfolie in een grote braadpan en fruit daarin de fijngesneden bleekselderij, wortel, chilipepervlokken en knoflook uit aan. Voeg de 2 resterende takjes rozemarijn, laurier ook toe en laat het stoven tot de groenten zacht beginnen te worden.

Voeg het lamsvlees in stukken gesneden er aan toe en roer af en toe tot het vlees wat bruiner is, ongeveer 5-7 minuten. Doe de witte wijn erbij en laat het inkoken tot er bijna niets meer van over is. Nu de hete bouillon erbij, het gas laag en ongeveer 2 uur laten sudderen tot het vlees zo zacht is dat je het met een houten lepel door kan 'snijden'. Haal de rozemarijntakjes en de laurier uit de pan met lam en ook uit de bonen.
Roer de uitgelekte bonen er voorzichtig door en laat alles nog even 10 minuten doorwarmen. Een stukje landbrood of ciabatta erbij en een lekker glas rode wijn...en Buon Appetito!

********************************************************************************

Agnello e fagioli
Lamb stew with white beans

2 cups dried white beans
3 stems fresh rosemary
3 cloves garlic, 1 whole and 2 finely chopped
salt
5 Tsp olive oil
1 red onion, finely chopped
1 rib selery, finely chopped

1 big carrot, finely chopped
pinch of red pepper flakes
2 bayleaves
2 pounds boneless lamb, cut in 1 inch cubes
1 cup dry white wine
3 cups chicken of meat broth

Soak the beans in cold water for 8 hours or longer. Drain and discard the soaking water. Rinse under cold water and drain again. Combine the beans with 1 stem of the rosemary, the whole clove of garlic, and 6 cups of cold water in a large saucepan over medium-high heat. Let it simmer, uncovered, for 45 minutes.
Meanwhile, heat the olive oil in a heavy casserole over medium heat. And the onion, celery, carrot, chopped garlic, red pepper flakes, 2 stems of rosemary and bayleaves and cook until they begin to soften. Add the lamb and season with salt. Cook, stirring, for about 5 -7 minutes. Add the wine and let it cook until almost evaporated. Add the broth and let this stew for about 2 hours. Add the drained beans to the lamb, cover and let cook for 10 minutes more. Remove and discard the rosemary stems and bayleaves before serving.

Serve with a slice of italian bread. Buon Appetitio!

(Uit: "Fagioli"-J. Barrett)

2 comments:

An said...

Het lamsvlees haal ik bij de lekkere Turkse winkel in de buurt. Het koken van de bonen en het sudderen van 't lamsvlees gebeurt bij mij in de snelkookpan.Scheelt tijd, gas, dus geld die ik besteed aan extra lekkere wijn erbij.Bovendien bakt manlief een plat ansjovis-brood.Dopen en genieten!

Lien said...

Dat klinkt goed An, eet smakelijk!!