Monday, April 16, 2012

Bread Baking Babes have a beer

Another Bread Baking Babes adventure, from Canada this time. With our multi-talented Babe Natashya, she invited us to bake a meal-in-one-bread, it has got delicious  soft crumb, meat, onion, cheese ánd some beer inside. What more can you wish for? When you smell it as it's baking you really just want to eat it right away. And I must say as good as it is cold, it's just twice as good warm! So toast or grill some slices when your bread has cooled.. YUM!  You can use whatever sausage meat you like or that you can get your hands on. You can also experiment with the cheese or beer, although Natashya gives extra points for Canadian beer.

I used some beef sausages, and a mix of cheeses: Parmigiano and some Dutch farmcheese. We normally don't drink a lot of beer, so I had my choice between "Kriek" (a cherry beer), dark brown sweet beer, Mexican beer (don't know where that came from) and Guinness. I went for the last one, that I've baked with before and that turned out very good. I halved the recipe and made one loaf, as I didn't have enough sausage for two breads. You really have to make this too if you start to drool when you smell baked onion and melted cheese. Don't hesitate and bake this wonderful bread with us and become our Bread Baking Buddy. bake, write, post and send your details to Natashya. Deadline 29th of this month.

Granville Island Beer Bread
(makes 1 loaf)
(PRINT recipe)
Night before:
85 g bread flour
85 g tepid water
⅛ tsp instant yeast

Baking day:
177 ml beer (room temperature)
2 TBsp olive oil
1 ½ TBsp dried onion flakes
2 tsp instant yeast
¾ tsp salt
¼ tsp ground pepper
2 TBsp sugar
280 - 320 g bread flour
2 small sausages, cooked and in small pieces
1 1/2 cups grated (Monterey Jack) cheese

Mix all the ingredients in a large bowl for the pre-ferment the night before, cover with plastic wrap and set aside till next day.

The next morning add in the room temp. beer, olive oil, dried onion flakes, 70 g of bread flour, instant yeast, salt, pepper and sugar, and mix all these ingredients together till well blended.
Mix in another 105 g of flour. Start to knead the dough with the dough hook and continue to add a little flour till the dough becomes smooth (a little on the tacky side). Knead the dough for about 8 minutes, then place into a lightly oiled bowl, turn the dough over so all the sides are lightly coated. Cover with plastic and let rise for 1 hour or till it has doubled in size.

Sprinkle a little flour onto a flat surface and flatten out the dough. Divide the sausage pieces and 1 cup of the cheese over the dough, roll it up and careful knead it in. Cover dough with plastic wrap and allow to rest for another 15 minutes. Afterwards shape into loaves and place onto a cornmeal parchment lined cookie sheet. Cover with plastic wrap and allow to rest for 1 hour. Using a sharp knife score the dough about a inch deep. Sprinkle the rest of the grated cheese on top of the loaf. Bake in a preheated 350ºF/180ºC oven for 30-35 minutes or till a thermometer places into middle of loaf reads 180ºF/93ºC. Remove from oven and allow to cool on a wire rack.

(This bread is sourced from CookingBread.com)

 _________________________________________________________________

 Bread Baking Babes  en "Biertjuhhhh....."

Het maandelijkse bakavontuur van de Bread Baking Babes, deze keer vanuit Canada. Onze meervoudig getalenteerde Babe Natashya nodigde ons uit een Canadees brood te bakken waar een heel maal in verstopt zit: zachte kruim, vlees, kaas, ui én bier! Wat wil je nog meer. Als je het brood begint te ruiken tijdens het bakken, loopt het water je al in de mond, heerlijk die ui- en kaasgeur. Het brood is lekker koud, maar twee keer zo lekker als je het warmt, dus toast of grill het kort voor je een sneetje eet, dat is nog lekkerder. Je kunt naar eigen smaak en koelkastinhoud varieren met de soort worst, kaas en bier die je voor dit brood gebruikt. 

Ik heb zelf twee kleine runderbraadworstjes gebruikt en twee soorten kaas: Parmezaanse en licht belegen boerenkaas. Veel bier hebben we niet in huis, maar ik had de keus tussen Kriek, bruin bier, Mexicaans bier en Guinness. Die laatste is het geworden, ik had al eens eerder Guinness gebruikt voor een brood en dat was toen erg lekker.
Ik heb het halve recept gemaakt (het recept hieronder is dus voor 1 brood), omdat ik niet genoeg worstvlees had voor twee broden. Dit brood is echt een aanraden als ook bij jou het water in de mond loopt als je warme kaas en gebakken uien ruikt. Dus bak met ons mee en wordt onze Bread Baking Buddy. Bak, schrijf, publiceer en schrijf naar Natashya. Deadline 29 april.

Bierbrood van Granville Eiland
(1 brood)
(recept PRINTEN)
De avond voor het bakken:
85 g brood bloem
85 g lauw water
⅛ tl droge gist

de volgende dag:
177 ml bier (kamertemp.)
2 el olijfolie
1 ½ el uienvlokken
2 tl droge gist
¾ tl zout
¼ tl vers gemalen zwarte peper
2 el suiker
280 - 320 g (sterke/brood) bloem
2 kleine (braad)worsten, gebakken en in stukjes
± 150 g geraspte kaas

Doe alle ingrediënten voor het voordeeg de avond voor het bakken bij elkaar in een mengkom, meng goed en laat het afgedekt met plastic staan tot de volgende dag.

De volgende ochtend voeg je het bier, olie, uienvlokken, 70 g bloem, gist, zout, peper en suiker erbij en meng je alles tot een homogene massa. Voeg nog 105 g bloem toe en begin het deeg te kneden. Voeg meer bloem toe om het deeg hanteerbaar te maken. Het moet een glad deeg worden met een beetje plakkerigheid. Bol het deeg dan op en leg het in een licht ingevette kom, dek af en laat het ongeveer 1 uur rijzen of tot het verdubbeld is.

Leg het deeg op een bebloemd oppervlak en druk het plat. Verdeel de worst en 100 g kaas erover, rol het op en kneed het kort door. Dek het deeg af met ingevet plastic en laat het 15 minuten rusten.
Vorm nu het deeg tot bijv. een vloerbrood, dek het nogmaals af met ingevet plastic en laat het een uur rijzen. Verwarm ondertussen de over voor op 180ºC.

Maak met een scherp mes een inkeping in de lengte en strooi de rest van de kaas erover. Bak het brood in de oven op 180ºC oven 30-35 minutes of totdat een kernthermometer ongeveer 93ºC aangeeft in het midden van het brood. Haal het brood uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.

(Bewerkt naar een recept op CookingBread.com)

7 comments:

MyKitchenInHalfCups said...

Yep, next time I bake this, there will be a next time, it will be with Guinness. I just didn't have it this time round.

I was amazed how lovely this crust was crisp but so beautifully delicate. Toast oh yes! Grill oh yes. Still have to try the breakfast strat with this!

NKP said...

It looks wonderful Lien! Great choice of beer. I'd like to try it again with a dark beer too.
So much room for play!
Glad you loved this bread as much as we did. ☺♥

Katie Zeller said...

This has to be the perfect bread.... everything is in it!

Elizabeth said...

Yes indeed this looks very very good. I can't wait to try it myself!

Elle said...

Love the darkness of your loaf which might be (a bit) due to the Guiness beer. Made a grilled turkey sandwich with some of mine today for lunch...excellent!

Karen Baking Soda said...

Not much beer drinking here either, I was thinking a bok bier (tjuuh) but didn't get around to baking.
I love the way yours looks Lien!

Connie of My Discovery of Bread said...

Hoi Lien,
Ik wil dit brood graag bakken, klinkt geweldig lekker. Wat ik niet helemaal snap is dat je in het recept voor het deeg 280 - 320 gram bloem beschrijft. Als ik het recept lees zie ik dat je maar 175 gram bloem gebruikt.
Dus: waar is de rest gebleven of hoeveel heb ik nodig?
Groetjes,
Connie