Thursday, January 15, 2009

Have a smoke..

(voor Nederlands naar beneden scrollen )

vlag engels/amer klein O yes, I have kept it for deadline-day.. again. I just can't seem to get a move on lately. Of course it's busy and I'm tired, but isn't that always the case? This post was planned in december as a lovely snack thing during the holidays. It was snacked, but not posted. Luckily there came an event about smoked goodies (aka "Smoking allowed") by Zorra, that made me finally post it.

Since I've had my smoking toy, I've used it several times for meat, veg, salt or fish. As it is for outdoor use, it can be quite cold keeping an eye on it, so for my next smoke I'll wait 'till it gets a bit warmer outside. Chicken is very good, but the tastiest for me is smoked fish. It's so succulent and wonderful flavoured. It's good just like it is, but you can play around with it too; like smoked fish-pie or quiche. I made a simple but delicious spread with it... that 's what was left after our first taste session.
I've been smoking trout, which is really nice. I'm not very good with taking out the bones, even though I had a new fish-debone-gadget, that looked like a fish itself. But I'll get better at it I'm sure.
I smoked the trouts scaled, cleaned and whole, both seasoned with salt and pepper, one with some lemon and thyme in the cavity and the other one with lemon and dried wild fennel flowers (bought in Italy) and let it smoke for about 20 minutes. This depends on the smokyness you prefer and your smoker or wood used. If you don't have a smoker, you can buy smoked trout in the supermarket or your fishmonger.

Smoked trout & cream cheese spread
(PRINT recipe)
1/2 - 1 smoked trout, filleted
± 250 g cream cheese
2 tsp fresh lemon juice
2 TBsp fresh chopped flatleaf parsley
1 TBsp fresh finely chopped chives
salt
freshly ground black pepper

* Don't take the amounts too precise, if you love chives you can use more, ecc. ecc.

Take the skin of and all the bones out very carefully and flake the fish. Put aside 1/4 of the fish flakes. Mix all the other ingredients with care into a spread and add salt and pepper to taste. Once mixed fold in the fish pieces that you kept aside, so they don't break up too much.

Serving suggestions:
- on a cracker, bagel, baguette...
- a Tbsp full in a fresh date or on a piece of sellery stick as partyfood

ENJOY!
*******************************************************

Vlag nl klein Even een rokertje...

Ja natuurlijk weer gewacht tot de dag van de deadline. Ik kan de laatste tijd een beetje moeilijk op gang blijven. Het is druk en ik ben moe... maar ja dat is toch altijd zo, dus hup. Dit bericht was bepland in december als een heerlijk idee voor een feestelijk borrelsnackje. Er is gesnacked, maar nog steeds geen bericht van gemaakt. Gelukkig kwam er toch nog een stok achter de deur in de vorm van een event over gerookt voedsel (of wel "Roken toegestaan") door Zorra, die er uiteindelijk voor zorgde dat ik nu zit te tikken om het stukje vandaag nog op het net te krijgen.

Sinds ik mijn
rookoventje heb, is het al diverse keren gebruikt, voor vlees, groenten, zout en vis. Omdat het voor buitengebruik is en het nogal koud kan zijn om het in de gaten te houden, zal de volgende rookronde waarschijnlijk pas plaats vinden als het weer wat warmer wordt. Kip is erg lekker, maar het lekkerste vind ik zelf toch gerookte vis. Het blijft zo heerlijk sappig en de smaak wordt verrukkelijk. Je kunt gerookte vis natuurlijk zo eten, maar ook gebruiken in gerechten, denk eens aan een gerookte vis quiche of een visschotel met aardappelpuree. Ik heb deze keer een heel simpel, maar niet minder lekker, smeersel gemaakt, dat het onder andere goed doet als borrelhapje.

Ik heb er gerookte forel voor gebruikt en dat is gerookt erg lekker. Ik ben niet zo handig om al die graten eruit te peuteren, zelfs niet met mij nieuwe gadget: een gratentangetje dat er zelf ook nogal vissig uit ziet. Ik heb denk ik gewoon meer oefening nodig.
Ik heb de forellen in hun geheel gerookt ongeveer 20 minuten (zonder schubben en ingewanden), beiden met zout en peper bestrooid, één met citroen en thijm in de buikholte en de ander met citroen en gemalen gedroogde wilde venkelbloemen (uit Italië). De tijd hangt een beetje af van hoe 'rokerig' je ze wilt en welke houtmot je ervoor gebruikt (sterker of neutraler). Als je geen rookoventje hebt kan je ook altijd gerookte forel vinden in de supermarkt of bij de visboer.

Gerookte forel & roomkaas spread
(recept PRINTEN)
1/2 - 1 gerookte forel, zonder vel of graten
± 250 g roomkaas (mon chou, philadelphia e.d.)
2 tl vers citroensap
2 el verse (platte) peterselie, gehakte
1 el verse bieslook, fijn gehakt
zout
zwarte peper, vers gemalen
* Neem het niet te nauw met deze hoeveelheden, het is een kwestie van smaak.

Breek de visfilets in stukjes en leg 1/4 van de vis apart. Meng de andere ingrediënten -zout en peper naar smaak- door elkaar met een vork en vouw tot slot de apart gehouden stukjes erdoor, zodat die niet helemaal stuk gaan.

Serveer suggesties:
- op een cracker, bagel, baguette.....
- een el in een verse dadel of op een stukje bleekselderij....

8 comments:

Anonymous said...

Lien, this looks lovely and I bet it tastes the same.

Aranka said...

Ja, heerlijk he, roken :-)
Ik zet mijn oventje altijd op het fornuis, ventilatortje aan in het raam en je merkt er bijna niks van, behalve dan die gezellige geur van een knappend haardvuurtje ergens in de buurt. Maar mijn houtmot is dan ook lekker gekruud met jeneverbessen enzo.
Paddestoelen kan je trouwens ook roken hoor, maar je moet ze eerst even een paar minuutjes blancheren. Blancheren is sowieso het toverwoord voor veel ingredienten omdat je ze in je oventje toch niet gaar krijgt. Als je het wel probeert krijgen ze een overdosis rooksmaak en dat is vaak ook niet zo lekker....

MyKitchenInHalfCups said...

* Don't take the amounts too precise, if you love chives you can use more, ecc. ecc. Wiser words there are not!
I've often looked at these smoker things and still consider it.
This really looks like a treat to me.

NKP said...

Smoked trout is very popular in Canada. I have never tried making my own though.
You are very industrious!
I would like some on a bagel, with cream cheese, please..

NKP said...

ps, I have no idea why so many links showed up below to my site.. maybe because you are on my blogroll?
Sorry about them, anyway..

Anonymous said...

Ik zag een tijdje terug zo'n oventje in een kookwinkel en herinnerde me jouw post hierover....en nu loopt het water we weer in de mond:-)
De gerookte vis uit de winkel haalt het natuurlijk niet bij deze versgerookte.... Het ziet er heerlijk uit!

Karen Baking Soda said...

Oh dit is zo lekker! Mmm speciaal om deze tijd, het is inmiddels over half 1 snachts. Ik ben gek. Volgens mij weet ik wel waarom ik moe ben... Zucht.

Lien said...

@ Marjoke. it can't beat shop-bought!

@ Koken in de buurt. Hier gaat dat toch wat moeilijker, alles zit hier beneden in één ruimte, keuken, eten, wonen én er is ook een mechanische ventilatie die het hele huis doorblaast. Als je één keer de deksel opendoet ruikt dus écht het hele huis ernaar, vandaar dat ik het toch maar buiten blijf doen. Die champignons zal ik zeker een keer proberen! Bedankt voor de tip!

@ Tanna, I must say I hardly ever measure things out (except for bread and pastry) when I cook, problem is that I can't recall (or use for my blog) what and how much I used. So if it turns out really really good... I just have to guess again next time and use my instinct. (doesn't always work unfortunately!)

@ Natashya.. oh yes that would be good. Next time I'll make some salmon and bagels. Never mind the links, I've enabled them. Didn't use them anyway really

@ Marl1,nee dat is waar, maar het is ook veel werk (vooral schoonmaken hahaha), dus ik doe dat ook niet dagelijks hoor!

@ Baking, ga maar lekker dromen van gerookte hapjes, dat lijkt me beter!!