Thursday, January 4, 2007

"Kaviaar"

(English readers: Please scroll down)

Geen échte kaviaar van steuren uit de Zwarte zee of viseitjes van welke vis dan ook. Maar 'armeluis-kaviaar' gemaakt van aubergine. Om langzaam af te kicken van al die lekker hapjes van de afgelopen week. Geen vette mayonaise, alleen een klein beetje olijfolie. Toch nog even genieten, crackertje erbij met een lekker glaasje wijn...mag nog wel een keer.

Caviale di Melanzana
(aubergine 'kaviaar')
1 grote portobello paddestoel (of 5 kastanjechampignons)
1 grote aubergine
2 el platte peterselie, gehakt
2 el geroosterde pijnboompitten
1 klein teentje knoflook, in stukjes
2 el olijfolie
zout en peper

Verwarm de oven voor op 230ºC.
Vet de portobello licht in met olie. Prik de aubergine op meerdere plaatsen in met een vork. Bekleed een ovenschaal met alufolie en leg de portobello en de hele aubergine daarin. Bak 20 minuten in de oven, haal daarna alleen de paddestoel eruit, keer de aubergine om en laat die nog 30 minuten in de oven. Beide moeten zacht zijn als je er met een vork in prikt.
Haal de aubergine uit de oven, snijd de steel eraf en daarna de vrucht in de lengte doormidden. Leg de aubergine in een zeef (vel naar boven) en laat zo helemaal afkoelen en wat uitlekken.
Trek het vel van de vrucht af en gooi dat weg. Knijp eventueel de vrucht met je hand nog wat uit om nog meer sap kwijt te raken.
Doe de paddestoel in stukken, aubergine, knoflook en alle andere ingrediënten in een hakmolentje, blender of keukenmachine en mix tot het een niet té fijne puree is.
Lekker op toast of stokbrood.
Buon appetito!

Tip: Je kunt het recept natuurlijk wat aanpassen als je bijv. niet zo van knoflook houdt, dan doe je er niets of een heel klein stukje in.

(bewerkt naar :M. Scicolone)

************************************************************
No not real caviar, I'm not a fan of fish-eggs, whatever fish they're from. A poor men's caviar made with eggplant. Maybe an idea for the coming weekend; no mayo or cream; not much fat apart from 2 tablespoons of olive oil. So no reason to feel guilty to have a cracker or two with this spread after all those days with rich food.
Caviale di Melanzana
(Eggplant caviar)

1 large portobello mushroom, whiped and stemmed
1 large eggplant (about 1 pound)
1 Tsp chopped fresh flat-leaf parsley
2 Tsp toasted pine nuts
small garlic clove, minced
salt and freshly ground black pepper

Preheat the oven to 450ºF. Line a small baking pan with foil. Brush the mushroom lightly with oil, and place it in the pan with the eggplant. Pierce the eggplant skin in several places with a fork. Bake 20 minutes, remove the mushroom. Turn the eggplant and let it cook for another 20 minutes or until it's tender.

Remove the eggplant stem and cut the eggplant in half lengthwise. Place in a colander to drain and cool. Take the skin of the eggplant and squeeze the eggplant in your hand to release even more liquid. Cut the eggplant and mushroom in pieces. Take all the ingredients (salt and pepper to taste) and blizz them up in a foodprocessor or blender.

Serve with toasted (Italian) bread or raw vegetables.

Buon appetito!

No comments: