Wednesday, July 27, 2011

Bread Baking Day # 42; going on a picnic

This month a wonderful theme for the Bread Baking Day event, originally initiated by Zorra. Our hostess for this month Palmira ("Come conmigo, el blog de Palmira") choose "bread for a picnic", a wonderful summery theme.... well at least that's what it should have been. But it still hasn't become summer here, just rain, rain, rain.... So there's no option left to make believe there's sun, we're sitting outside on the grass and enjoying a picnic.

Bread for a picnic for me is something you can eat out of your hand (no cutlery) and preferably all in one-ready to eat, without having to do something to it on the spot. Somehow savory breads/rolls give me more the picnic-feel than sweet ones. So these are savory, they don't only smell like an Italian summer, but they're really delicious (even though we had to eat them inside). Well we just have to wait for the sun to finally show herself and we can bake these again!!! Thanks Palmira for this wonderful choice. I can't wait to see what kinds of breads have been baked to inspire our summers.
Pesto, tomato and pine nut bread
(about 12 pieces)
(PRINT recipe)
475 g bread flour
1 tsp salt
2 tsp sugar
1 ¼ tsp dry yeast
1 tsp olive oil (p.e. from the jar of the sundried tomatoes)
2 heaped TBsp pesto
± 275 g lukewarm water
75 g sun-dried tomatoes in oil, drained and sliced
3 TBsp pine nuts
1 egg yolk (to glaze)

Knead together the flour, salt, sugar, yeast with the oil,water and pesto until the dough is smooth and elastic. You can do this by hand or with the dough hook of your standmixer on medium speed. Take the dough out and press it flat, divide the dried tomato pieces on it, roll up the dough and knead the tomato pieces and 2 TBsp pine nuts in with care. Shape into a ball.
Place in a greased bowl and cover with plastic. Let it rise until doubled.

Grease a rectangle (8 x 10”) or round (9”) baking tin. Degas the dough and place it in the tin, press it well into the corners. Cover with greased plastic and let rise until doubled.
Preheat the oven to 400ºF/200ºC.

Carefully brush with egg yolk and sprinkle with the remaining pine nuts. Bake for 25-30 minutes until golden and done. Take it out to cool on a wire rack.

(adapted from “The bread book” - Sara Lewis)
_________________________________________________________________


Bread Baking Day nr. 42: Picknicken

Deze maand een heerlijk thema for het Bread Baking Day event, gestart door Zorra. Onze gastvrouw van deze maand Palmira ("Come conmigo, el blog de Palmira") koos "Picknick Brood", een perfect zomers thema... tenmiste dat had het moeten zijn. Maar de Nederlands zomer is nog steeds erg nat. Dus moeten we wel net doen alsof de zon schijnt, we buiten in het gras zitten en genieten van een picknick.  

Voor mij moet een picknickbrood voldoen aan een aantal eisen. Het moet te eten zijn zonder mes en vork, het liefst kant-en-klaar, zodat je er ter plekke niet meer aan of op hoeft te smeren en -hoewel ik dol ben op zoet- komen hartige broodjes eerder aan bod dan zoete. 

Dus hier zijn hartige, naar Italiaanse zomer ruikende broodjes. Superlekker en de zon moeten we er maar even bij denken. En kan je ze niet buiten eten... dan maar binnen. De zon is onderweg....

Pesto-tomaat brood met pijnboompitten
(ongeveer 12 porties)
(recept PRINTEN)
475 g brood bloem
1 tl zout
2 tl suiker
1 ¼ tl droge gist
1 tl olijfolie (bijv. de olie waar de tomaten in hebben gezeten)
2 volle eetl. pesto
± 275 g lauw water
75 g zon gedroogde tomaten op olie, uitgelekt en in reepjes
3 el pijnboompitten
1 eidooier (om te bestrijken)

Doe de bloem, zout, suiker, gist in een kom, voeg de oilie, pesto en water erbij en kneed tot het deeg glad en elastisch is (stel bij met extra water of bloem indien nodig). Je kan dit met de hand doen of m.b.v. de kneedhaak en je standmixer.

Haal het deeg eruit, druk het plat, verdeel de tomaat en 2 el pijnboompitten erover, rol het op en werk ze dan voorzichtig (om de tomaten niet stuk te maken) door het deeg. Vorm het deeg tto een bal. Leg in een ingevette kom, dek af met plastic en laat rijzen tot het verdubbeld is.

Vet een rechthoekige (20 x 25 cm) of een ronde (23 cm) bakvorm in. Druk het deeg erin en duw het goed in de hoeken. Dek af met ingevet plastic en laat het rijzen tot het verdubbeld is
Verwarm de oven voor 200ºC.

Bestrijk het deeg dan voorzichtig met het licht geklutste eigeel (eventueel met een eetlepel water) en bestrooi het met de overgebleven pijnboompitten. Bak het brood 25-30 minuten tot het goudbruin en gaar is. Laat het dan op een rooster afkoelen.

(bewerkt naar “The bread book” - Sara Lewis)

2 comments:

Palmira said...

What a wonderful bread for a picnic!!!
Thanks for participating to BBD#42... I was afraid with the theme specially because here in Spain you have to be crazy to open your oven in july... but really this year it has been a pleasure baking... but not for a picnic ;o)
I love the italian taste of your bread!
Cheers,
Palmira

Elle said...

These sure are pretty and do sound perfect for a picnic. Who can hate those lovely Italina flavors all together?