Tuesday, May 31, 2011

Bread Baking Day #40

Last day of the month..you know what that means: Baking for the Bread Baking Day event. Initiated by Zorra and hosted by her as well this month. I really love this event, as it makes you bake things that you weren't considering otherwise and then when all the breads are baked, you're inspired by all the possibilities and breads others have baked shown in the round-up. So even though this being a very busy month with both kids having their birthdays, me doing an evening course with lots of homework, I'm glad I've managed to find time to bake. "Bread with curd" is the theme. I bought some quarck for this event, not yet knowing what to bake. Then I spotted a lovely recipe using Cottage Cheese, so I bought some, we ate the quarck and I made these lovely fragrant rolls. You can add the chopped shallot in raw as well, but sautéd they are better I think. Your whole kitchen will smell like heaven. The rolls are very soft and velvety and taste very good too. Highly recommendable! 

Cottage cheese dill rolls
(12 rolls)
(PRINT recipe)
2 TBsp olive oil
1 medium shallot, chopped

240 g cottage cheese
60 ml milk
1 large egg
1 egg yolk
350 g bread flour
1 TBsp sugar
2 TBsp dried dill weed
1 TBsp salt
2 tsp dry active yeast

Heat the oil in a small skillet, add the chopped challot and sauté until translucent with light golden brown edges. Set aside too cool.

You can make the dough by placing all the ingredients in your bread machine (order according to your machine’s instructrions) and use the “dough” programm.
Or make the dough by kneading it by hand or in the spiral mixer until you get a souple and soft dough. Place it in a greased bowl, cover with plastic and let rise until doubled.

Divide the dough in 12 equal parts and roll them into little balls. Place on a baking sheet with baking parchment and cover with greased plastic plastic. Let them rise until doubled, depending on the temperature they’re in about 1 hour.

In the mean time preheat the oven to 400ºF/200ºC.
Snip the rolls with a scissor on top (crosswise). Bake the rolls for about 15-20 minutes until they’re starting to colour golden on top. Leave them to cool on a wire rack.

(adapted from “The bread lover’s bread machine cookbook” - Beth Hensperger)
________________________________________________________________________

Bread Baking Day nr. 40

Laatste dag van de maand en dus tijd voor een aflevering van de Bread Baking Day. Dit brood-bak-event dat opgezet is door Zorra, wordt deze keer ook door haar verzorgd. Zorra koos het thema "bread with curd", tja letterlijk vertaald is dat brood met stremsel, maar dat klinkt wel erg vreemd. Ze bedoelt ermee brood met dingen zoals kwark, hüttenkäse en dergelijke. Ik had kwark gekocht, maar kwam daarna een recept met hüttenkäse tegen (waarom gebruiken we daar eigenlijk altijd een Duitse term voor?...nou ja, waarschijnlijk omdat "huisjeskaas" voor geen meter klinkt). En dat leek me zo'n lekker recept dat we de kwark maar gewoon opgegeten hebben.

Je kunt eventueel ook rauwe uitjes in het deeg doen, maar zo even aangefruit vind ik het toch lekkerder. De broodjes zijn fluweelzacht, ze ruiken echt heel erg lekker...en smaken ook verrukkelijk. De hele keuken geurde ernaar. Echt een aanrader.

Bolletjes met Hüttenkäse en dille
(12 bolletjes)
(recept PRINTEN)
2 el olijfolie
1 medium sjalot, gehakt

240 g Hüttenkäse (cottage cheese)
60 ml melk
1 groot ei
1 eidooier
350 g sterke bloem
1 el suiker
2 el gedroogde dille
1 tl zout
2 tl droge gist
Verwarm de olie in een klein pannetje, voeg de gehakte sjalot toe en fruit deze zachtjes aan tot ze doorzichtig en lichtbruin aan de randjes zijn. Haal van het vuur en laat afkoelen.

Je kunt het deeg eenvoudig in de broodbakmachine maken (“deeg” stand), doe de ingrediënten er in de volgorde in die je normaal ook gebruikt. Natte of droge ingrediënten eerst). Na de “piep” verder gaan met het verdelen van het deeg in 12 stukken zoals hieronder beschreven staat.

Of maak het deeg met de planetaire mixer, door de deegingrediënten bij elkaar te doen en te kneden tot je een soepel en zacht deeg hebt, eventueel corrigeren met wat extra bloem of water). Laat het afgedekt in een ingevette kom rijzen tot het ongeveer verdubbeld is.

Verdeel het deeg dan in 12 gelijke delen, rol er bolletjes van en plaats die op bakpapier op een bakplaat. Dek af met ingevet plastic en laat ze rijzen tot ze ongeveer verdubbeld zijn.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200ºC.
Knip de bovenkant van de bolletjes kruisgewijs in met een schaar, niet te diep. Bak de bolletjes ongeveer 15-20 minuten tot ze licht goudbruin beginnen te kleuren. Laat ze op een rooster afkoelen.

(bewerkt naar “The bread lover’s bread machine cookbook” - Beth Hensperger)

7 comments:

Laura said...

These rolls sounds so good, especially with the shallots in the dough. I hope your summer will be very relaxing.

Judy said...

Now, I'm going to have to compare recipes! I like the idea of shallots, too. Although I made a loaf of bread, I thought the dough would make perfect rolls.

Monica said...

"mmmmmmmm"werd er geroepen nadat een broodje werd geproeft! Heerlijke broodjes, een blijvertje dit recept.
Dank en groeten,
Monica

Stefanie said...

The rolls are lovely! I like Dill very much, but I never bake a bread with it. I will try the recipe for sure!

zorra said...

I'm very glad you found the time to participate. I always love your submissions, and these rolls especially I love dill and shallots.

girlichef said...

Oh my goodness, these look beautiful. I can just picture an awesome eggy breakfast sammich stuffed in between two halves. Yum!

Elle said...

Delightful rolls and somehow very appropriate for spring with the dill.