

Cottage cheese dill rolls
2 TBsp olive oil
1 medium shallot, chopped
240 g cottage cheese
60 ml milk
1 large egg
1 egg yolk
350 g bread flour
1 TBsp sugar
2 TBsp dried dill weed
1 TBsp salt
2 tsp dry active yeast
Heat the oil in a small skillet, add the chopped challot and sauté until translucent with light golden brown edges. Set aside too cool.
You can make the dough by placing all the ingredients in your bread machine (order according to your machine’s instructrions) and use the “dough” programm.
Or make the dough by kneading it by hand or in the spiral mixer until you get a souple and soft dough. Place it in a greased bowl, cover with plastic and let rise until doubled.
Divide the dough in 12 equal parts and roll them into little balls. Place on a baking sheet with baking parchment and cover with greased plastic plastic. Let them rise until doubled, depending on the temperature they’re in about 1 hour.
In the mean time preheat the oven to 400ºF/200ºC.
Snip the rolls with a scissor on top (crosswise). Bake the rolls for about 15-20 minutes until they’re starting to colour golden on top. Leave them to cool on a wire rack.
(adapted from “The bread lover’s bread machine cookbook” - Beth Hensperger)
1 medium shallot, chopped
240 g cottage cheese
60 ml milk
1 large egg
1 egg yolk
350 g bread flour
1 TBsp sugar
2 TBsp dried dill weed
1 TBsp salt
2 tsp dry active yeast
You can make the dough by placing all the ingredients in your bread machine (order according to your machine’s instructrions) and use the “dough” programm.
Or make the dough by kneading it by hand or in the spiral mixer until you get a souple and soft dough. Place it in a greased bowl, cover with plastic and let rise until doubled.
Divide the dough in 12 equal parts and roll them into little balls. Place on a baking sheet with baking parchment and cover with greased plastic plastic. Let them rise until doubled, depending on the temperature they’re in about 1 hour.
In the mean time preheat the oven to 400ºF/200ºC.
Snip the rolls with a scissor on top (crosswise). Bake the rolls for about 15-20 minutes until they’re starting to colour golden on top. Leave them to cool on a wire rack.
(adapted from “The bread lover’s bread machine cookbook” - Beth Hensperger)
________________________________________________________________________
Je kunt eventueel ook rauwe uitjes in het deeg doen, maar zo even aangefruit vind ik het toch lekkerder. De broodjes zijn fluweelzacht, ze ruiken echt heel erg lekker...en smaken ook verrukkelijk. De hele keuken geurde ernaar. Echt een aanrader.
Bolletjes met Hüttenkäse en dille
(12 bolletjes)
(recept PRINTEN)
2 el olijfolie
1 medium sjalot, gehakt
240 g Hüttenkäse (cottage cheese)
60 ml melk
1 groot ei
1 eidooier
350 g sterke bloem
1 el suiker
2 el gedroogde dille
1 tl zout
2 tl droge gist
1 medium sjalot, gehakt
240 g Hüttenkäse (cottage cheese)
60 ml melk
1 groot ei
1 eidooier
350 g sterke bloem
1 el suiker
2 el gedroogde dille
1 tl zout
2 tl droge gist
Je kunt het deeg eenvoudig in de broodbakmachine maken (“deeg” stand), doe de ingrediënten er in de volgorde in die je normaal ook gebruikt. Natte of droge ingrediënten eerst). Na de “piep” verder gaan met het verdelen van het deeg in 12 stukken zoals hieronder beschreven staat.
Of maak het deeg met de planetaire mixer, door de deegingrediënten bij elkaar te doen en te kneden tot je een soepel en zacht deeg hebt, eventueel corrigeren met wat extra bloem of water). Laat het afgedekt in een ingevette kom rijzen tot het ongeveer verdubbeld is.
Verdeel het deeg dan in 12 gelijke delen, rol er bolletjes van en plaats die op bakpapier op een bakplaat. Dek af met ingevet plastic en laat ze rijzen tot ze ongeveer verdubbeld zijn.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200ºC.
Knip de bovenkant van de bolletjes kruisgewijs in met een schaar, niet te diep. Bak de bolletjes ongeveer 15-20 minuten tot ze licht goudbruin beginnen te kleuren. Laat ze op een rooster afkoelen.
(bewerkt naar “The bread lover’s bread machine cookbook” - Beth Hensperger)
7 comments:
These rolls sounds so good, especially with the shallots in the dough. I hope your summer will be very relaxing.
Now, I'm going to have to compare recipes! I like the idea of shallots, too. Although I made a loaf of bread, I thought the dough would make perfect rolls.
"mmmmmmmm"werd er geroepen nadat een broodje werd geproeft! Heerlijke broodjes, een blijvertje dit recept.
Dank en groeten,
Monica
The rolls are lovely! I like Dill very much, but I never bake a bread with it. I will try the recipe for sure!
I'm very glad you found the time to participate. I always love your submissions, and these rolls especially I love dill and shallots.
Oh my goodness, these look beautiful. I can just picture an awesome eggy breakfast sammich stuffed in between two halves. Yum!
Delightful rolls and somehow very appropriate for spring with the dill.
Post a Comment