Monday, May 16, 2011

Bread Baking Babes bake a vulcano.... well sort of

This month a wonderful, delicious and mouthwatering recipe chosen by Elle ("Feeding my enthousiasts") who's kitchen is kitchen of the month of May. She found the recipe on Heather's blog "Girlichef". Thanks Heather.

An Italian inspired bread called Stromboli. Stromboli is a small vulcanic Italian island and the bread 'resembles' a vulcano, because its cheesy filling bubbles out of the holes that you pierce in the bread before baking. You can vary the filling, but cheese is sort of obligated :). I made a large Stromboli with cheese, herbs and meat and a little one omitting the cheese for our son (milk-allergy), so you can adjust to your own taste (and what's in your fridge). We ate the whole bread for dinner .. yes all of it, just the four of us.. and yes, it's soooo good!

Bring summer to your home and get the Italian spheres at home, bake, post and send your details to the kitchen of the month (deadline 29th of the month as usual) and most of all enjoy this wonderful tasty and fragant loaf!!!
Stromboli
(1 large bread)
(PRINT recipe)
2 tsp. dry yeast (1 packet dry yeast)
1 ¼ c. water (268 grams)
3 ½ c. unbleached flour (470 grams)
1 ½ tsp. salt (11 grams)
3 Tbs. olive oil (38 grams)

For the filling and topping: (To your own taste, this is just an example)
8 oz. smoked swiss cheese (226 grams)
3 cloves garlic, minced
8 oz. Prosciutto, sliced thin (226 grams)
4 oz. pepperoni, sliced thin (113 grams)
Handful of fresh basil leaves
1 tsp. coarse salt

3 sprigs rosemary, stems removed
1 tsp. freshly ground black pepper
Sprinkle yeast into 1 c. of the water, in small bowl. Leave for 5 minutes to then stir to dissolve.
Mix the flour and salt in a large bowl. Make a well in center and pour in dissolved yeast and the oil. Mix in flour from sides of well. Stir in reserved water, as needed, to form a soft, sticky dough.

Turn dough out onto a lightly floured surface. Knead until smooth, silky, and elastic...~10 mins. Pour dough in a clean, oiled bowl and cover with clean kitchen towel. Let rise until doubled in size, 1,5 - 2 hours.

Punch down and chafe* for 5 minutes. Let rest 10 minutes.
Shape into a 14" x 8" rectangle. Cover w/ clean towel and let rest another 10 minutes.

Spread your cheeses, meats, garlic and basil evenly over dough. Roll up the dough like a swiss roll, starting at one of the shorter sides, but without rolling too tightly. Place on oiled baking sheet. Use a skewer or a carving fork to pierce several holes through the dough to the baking sheet. Sprinkle with 1 Tbs. of olive oil, salt, rosemary and pepper.

Bake in preheated (400ºF) oven for 1 hour, until golden. Drizzle remaining olive oil over top. Slice and serve!!

(adapted from Ultimate Bread by Eric Treuille & Ursula Ferrigno)

_______________________________________________________________________

Bread Baking Babes bakken een vulkaan... nou ja zoiets dan

Deze maand een verrukkelijk brood dat Elle ("Feeding my enthousiasts") deze maand voor ons uitgekozen heeft. Ze vond het recept op Heather´s blog "Girlichef".  Een Italiaans geìnspireerd brood met de naam Stromboli. Stromboli is een klein Italiaans vulkanisch eiland en het brood doet aan een vulkaan denken doordat de gesmolten kaas tijdens het bakken uit de gaten bubbelt die voor het bakken in het brood worden geprikt. Je kunt de vulling variëren, maar kaas is toch  eigenlijk wel essentieel.
Ik heb een grote Stromboli gemaakt en een mini versie waar ik de kaas heb weggelaten (voor onze melkallergische zoon), dus vul hem lekker zoals je zelf wilt zou ik zeggen en wat je koelkast je te bieden heeft. We hebben het hele brood soldaat gemaakt als diner... ja helemaal, met ons vieren; zo lekker was het gewoon!
Breng de Italiaanse zomer bij je thuis, bak, blog en stuur je gegevens naar de keuken van de maand om een Bread Baking Buddy te worden (dfeadline 29e van de maand zoals gewoonlijk) en bovenal geniet van dit heerlijk brood!!
Stromboli
(1 groot brood)
(recept PRINTEN)
Deeg
2 tl droge gist
270 g water
470 g sterke bloem
1 tl zout
3 el olijfolie

Vulling (Naar je eigen smaak, dit is wat ik gebruikte)
1 bol buffelmozzarella
een paar plakjes jonge Goudse kaas
1 knoflookteen, fijn gehakt
6 plakken runderrookvlees
20 basilicumblaadjes
3 el pesto

2 takjes rozemarijn
peper

Meng bloem en zout in een kom, meng in een kuiltje in het midden 200 ml water met de gist. Meng dan langzaam de bloem erdoor. Gebruik genoeg van het resterende water om een zacht, maar plakkerig deeg te krijgen. Kneed het tot een zacht, glad en elastich deeg, min. 10 minuten..
Plaats het deeg in een bal in een ingevette kom, dek af en laat 1,5 - 2 uur rijzen.

Druk de lucht eruit en laat het 10 minuten rusten. Vorm er een rechthoek van (op een licht ingevette werkoppervlak) van ongeveer 20 x 30 cm. Dek af met ingevet plastic en laat nogmaals 10 minuten rusten.

Verdeel de vulling over het deeg (je kunt de rozemarijn ook op het brood gebruiken). Rol het deeg op aan de korte kant en maak de naad goed vast. Leg het brood met de naad naar beneden op en met bakpapier bekleedde bakplaat. Steek met een lang dun mes of een spies in het deeg. Bestrijk het deeg met wat olijfolie en steek de rozemarijn her en der in het deeg. Strooi wat peper erover.

Bak in een voorverwarmde oven (200ºC) tot het brood goudbruin is (ongeveer 45 minuten). Laat afkoelen tot lauw, snijd voorzichtig aan en serveer.

(bewerkt naar “Bread” - Eric Treuille & Ursula Ferrigno)

12 comments:

Heather @girlichef said...

Yay stromboli!! Yours turned out beautifully...and now I'm itching to make it again. =)

Astrid and the kitties Kashim, Othello and Salome said...

I am with Heather: I want to make it again.
Hmmm, maybe I will for my 9 hours trip by train to Germany on Thursday...
Yours looks to die for!!

Susan/Wild Yeast said...

So beautiful! I want to make it again too. I can't believe I forgot to poke those holes!

Elle said...

A lovely loaf and so glad that you enjoyed this. Heather gets a lot of the credit since her post was so inspirational. I want to make this again, too, with roasted veggies this time. XO Elle

Cookie baker Lynn said...

Heavenly stromboli, Lien! I'm drooling just looking at your pictures. I am putting this on the menu for this week.

koken in de buurt said...

tis dat ik geen kaas lust, maar anders... :-)
Maar goed, jij hebt al bewezen dat je er ook eentej 'zonder' kan bakken!

Natashya KitchenPuppies said...

Beautiful stromboli! "what you have in the fridge" <- I totally agree! Great way to use up leftovers.

Baking Soda said...

Mjammie! Ik haalde hem uit de oven en er stond al een kind plus vriendje klaar om te "testen". En toen kwam de rest ook even..
Ik had nog geen foto gemaakt en de helft was al weg!

Definitely a "whatever you have goes" kind of bread!

MyKitchenInHalfCups said...

Yes and yes and YES.
I think it would be really fun to do some mini rolls with this one; true picnic fare.

Swathi said...

Looks perfect I need to try this one.

Elizabeth said...

Your spirals look so perfect, Lien.

Isn't this bread delicious? We ate all of ours in one go too. And there are only two of us....

Katie said...

I want to have a picnic just so I can make these.... Perfect, indeed!