Sunday, April 24, 2011

Easter stollen

Of course we all know the Stollen we make and eat around Christmas time, funny thing is we have the same stollen here at Easter, but then we call it Easter stollen, and again at Pentecost calling it... yes you guessed right: Pentecost Stollen. A bit silly really when you think about it, on the other hand... clever if you love Stollen and want to bake and eat it more often than just at Christmas time. I wanted to change the Stollen a little for Easter, a bit different and more with a summery feel to it.  So I made a tropical one, no raisins, but tropical fruit, no almonds, but coconut shivers. With almond paste of course, we all love that, no matter what time of the year.
Happy Easter!

Tropical Easter Stollen
(makes 1 large Stollen)
(PRINT recipe)
Dough:
550 g bread flour
1,5 TBsp dry active yeast
1 tsp grated lemon zest
1 tsp grated orange zest
2 TBsp sugar
1 egg yolk
50 g unsalted butter, melted and cooled
250 g luke warm milk
1 tsp salt

Fruit filling:
40 g dried figs, cubed
3 TBsp Malibu (coconut/rum liquor)
70 g candied papaya, cut into pieces
90 g apricots, cut into pieces
30 g dates, in pieces
150 g candied pineapple, chopped roughly
45 g candied melon, in pieces
25 g coconut shavings

Almond paste filling:
300 g almond paste
1/4 egg white

Topping:
1/4 egg white and 1 tsp water, whisked
15 g coconut shavings
icing sugar
Soak the chopped figs in the Malibu

Make the dough by placing all the ingredients in a mixer bowl with the kneading hook attached. Mix the ingredients on speed one until all the ingredients are incorporated. Increase the speed to 2 (or 3) and mix for about 6-8 minutes, until you get a souple and elastic dough. Adjusting with milk (or use the drained Malibu from the figs!) or flour to get the right consistency. Let the dough rest for about 15 minutes to relax.

Drain the figs (if you haven't already). Mix the fruit into the dough. For me the handiest way to do this is to lightly grease the working surface, spread out the dough, divide the filling over it and roll it up tightly. Press it and shape into a ball. Grease the mixing bowl and place the dough in it. Cover with plastic and let rise until doubled.

Prepare the almond filling by mixing the egg white and the almond paste, it shouldn't be too wet. The almond paste should be rolled into a long round roll with a 3 cm diameter. Roll in plastic wrap and place in the fridge until you need it.

Spread out the dough into a large oval, place the almond paste roll lengthways a little out of the middle and fold over the top half of the dough. Press it down so it won't open during baking. Place on a baking sheet with baking parchment on it. Brush it with the eggwhite (whisked with a little water) and sprinkle with the coconut shavings. Cover with greased plastic and let rise until doubled.

Preheat the oven to 200ºC in the meantime.

Bake the stollen in the middle of the oven for about 40-50 minutes. Tent the bread with foil when it gets brown too quick. When the bread is done, take it out and let it cool on a wire rack. Dust with icing sugar before serving.

_________________________________________________________________________

Paasstol

Het is eigenlijk wel grappig dat we de "stol" die we met Kerst kopen/maken en eten natuurlijk gewoon hetzelfde is als die we met Pasen eten, we noemen hem dan alleen Paasstol. En met Pinksteren komt hij nog eens langs als Pinksterstol. Een commerciële truc of gewoon handig om die heerlijke stol ook in andere periodes te eten dan alleen met Kerst? Ik houd het maar op het laatste, want een goede stol is gewoon heerlijk.

Maar voor Pasen wilde ik de stol toch iets anders maken, wat iets meer een zomergevoel geeft. Daarom heb ik er een tropische stol van gemaakt, geen rozijnen, maar ananas en papaya, geen amandelschaafsel maar kokosnootschaafsel. De amandelspijs zit er natuurlijk wel in, daar zijn we hier allemaal gek op! Fijne Paasdagen allemaal.


Tropische Paasstol
(1 grote stol)
(recept PRINTEN)
Deeg:
550 g sterke bloem
1,5 el droge gist
1 tl geraspte citroenschil
1 tl geraspte sinaasappelschil
2 el suiker
1 eidooier
50 g ongezouten boter, gesmolten en iets afgekoeld
250 g lauwe melk
1 tl zout

Fruitvulling:
40 g gedroogde vijgen, in stukjes
3 el Malibu (kokosnoot/rum likeur)
70 g geconfijte papaya, in stukjes
90 g gedroogde abrikozen, in stukjes
30 g dadels, in stukjes
150 g gekonfijte ananas, in stukjes
45 g gekonfijte meloen, in stukjes
25 g geschaafde (gedroogde) kokosnoot

Spijsvulling:
300 g amandelspijt
1/4 eiwit

Bovenop:
1/4 eiwit en 1 tl water, geklutst
15 g kokosnoot schaafsel
poedersuiker

Wel de gehakte vijgen in de Malibu.

Maak het deeg door alle deeg(!)ingrediënten in een grote mixerkom te doen, gebruik de kneedhaak en meng de ingrediënten op snelheid 1. Verhoog dan de snelheid (2 of 3) en kneed ongeveer 6-8 minuten tot je een soepel en elastisch deeg krijgt. Voeg zo nodig melk (of de Malibu waarin de vijgen geweekt zijn) of bloem toe om het deeg de juiste natheid te geven. Laat het deeg ongeveer 15 minuten afgedekt rusten.

Giet de vijgen af (als je dat nog niet gedaan hebt). Meng het fruit door het deeg. Ik vind dat het makkelijkste door je werkoppervlak licht in te vetten, hier het deeg op uit te spreiden en de fruitvulling erover te verspreiden. Rol het deeg dan strak op en druk het goed dicht. Vorm er ene bal van, leg het in een ingevette kom, dek af en laat het rijzen tot verdubbeld.

Bereid de amandelspijs voor. Meng ¼ eiwit door het amandelspijs (maak het niet te nat). Maak hier een lange rol van (zolang ongeveer als je brood zal worden), wikkel het in plastic folie en leg het zolang in de koelkast.

Vet je werkoppervlak licht in. Druk het deeg uit tot een grote lange ovaal en leg de spijs rol iets uit het midden in de lengte erop. Vouw de ovaal dicht en druk licht aan, zodat het niet opengaat tijdens het bakken. Leg het (diagonaal) op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk het met ¼ eiwit gemengd met wat water en bestrooi met het kokosschaafsel. Dek af met ingevet plastic en laat het rijzen tot het verdubbeld is.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200ºC.

Bak de stol in het midden van de oven ongeveer 40-50 minuten. Kijk halverwege even of de stol niet te snel bruin wordt, dek anders af met aluminiumfolie. Als het brood gaar is, laat je het afkoelen op een rooster. Bestrooi met poedersuiker voor serveren.   
Fijne Paasdagen!

8 comments:

Laura said...

That looks wonderful!

I started making a colomba, but since we had guests over last night, was really tired, forgot it, and didn't do the final step, which is the most critical and takes the longest to rise....I guess I will have colomba for dinner instead. I am upset since we are having people over at lunch and no sweets!

Angela said...

What a fabulous idea to make tropical stollen. I wanted to make some for Easter this year but never got a chance. Perhaps I could try your recipe for Pentecost.

Swathi said...

This tropical stol1en looks fabulous. I love all kinds of tropical fruits they are my weakness too. Love your idea of making stollen for Easter. Happy Easter to you and your family.

koken in de buurt said...

goed idee, zo'n tropisch tintje - past wel bij het weer :-)

natalia said...

Ciao Lien ! Che bello il tuo dolce !! Happy Easter

Baking Soda said...

Ik kocht (ja "kocht" schaam en spijt want niet lekker natuurlijk) iets wat "feeststol" heette.
Waarop een grote spraakverwarring ontstond. Wij riepen meteen goh das makkelijk zeg, kunnen ze die verpakking het hele jaar door gebruiken. Zegt een kind: moet je die dan weer inleveren?

Marleen said...

Een Pinksterstol heb ik nog nooit gespot, maar 't is een lollig scrabblewoord:-)) Wat een schattig kuikentje!!!

Giu said...

Really good! Loved it!