Sunday, December 27, 2009

After Christmas Cranberries

(voor NL-versie naar beneden scrollen aub)

engels.amer vlag Sometimes it's hard to place the postings at the right time for a blogger: seasonal, before certain festivities ecc. This Christmas I had time to bake lots of things, but not to make postings about it (which always take up a lot of time). Next there are the Dutch New Year festivities which calls for fritters which we will bake ourselves again this year. I have a new -hopefully nice- recipe lying around, but I can hardly bake them already just to have the posting on before the 1th of Januari, now can I? Maybe I should be making easter things right now to be ready for sure posting before easter arrives.

I once waited a whole year to post a recipe just to be on time. But this year not.... next cake was for Christmas, but posted after. Well maybe you still have a bag of cranberries around or you can buy them on sale, because it's after Christmas, but before or after this is a delicious cake, moist and fruity with a crisp topping.

L.Chattman - Cake Keeper CakesIt's from the "Cake Keeper Cakes"-book which only has cake recipes (snackcakes, loaf cakes, bundt cakes, round cakes, angel cakes, crumb cakes). And I love baking cakes, much less fuss than pie or cookies when you don't have much time and if this recipe is an example of how the other recipes are, then this is a great book right up my alley. So maybe this is the right time for this after all come to think about it.... cranberries could be on sale or left over, less work after all that Christmas cooking and baking. Enjoy!

Cranberry Cake
(a 10 inch round cake)
Cranberry cake.
(PRINT recipe)

Streusel:
1 cup sliced almonds
2 TBsp unsalted butter, melted
2 TBsp packed light brown sugar

Cake:
2 cups AP-flour
1 tsp baking powder
1/4 tl salt
3 large eggs
2 cups granulated sugar
3/4 cups (1,5 sticks) butter, melted and cooled
1 tsp vanilla extract
1 bag (12 ounces) fresh cranberries

preheat the oven to to 330°F/170°C
Grease a 10 inch springform pan.

Streusel:
Combine the streusel ingredients, work it between your fingers until they form large crumbs.

Cake:
Whisk sugar and eggs until light and airy. With the mixer running add the butter in a slow stream.
Turn to medium and beat for another 2 minutes. Stir in the vanilla.
Mix the flour in gently, 1/2 cup at the time. Stir in the cranberries.

Put the cake mixture in the greased form, and smooth the top with a spatula. Sprinkle the streusel over the top.
Bake the cake until golden en a toothpick inserted in the center comes out clean, about 1 hour and 15 minutes. Loosen the sides and let cool completely on a wire rack before cutting.

(Source: "Cake Keeper Cakes" - Lauren Chattman)

____________________________________________________________

Vlag nl klein Cranberries na Kerst

Soms is het moeilijk voor een voor mij om de berichten op dit blog op het juiste moment te plaatsen: het moet passen in het seizoen, op tijd voor de diverse feestdagen etc. Voor deze kerst had ik tijd om diverse dingen te bakken, maar weer geen tijd om er een bericht van te maken wat toch veel tijd kost. Straks met oud en nieuw worden er weer bollen gefrituurd en ik heb nog een -hopelijk lekker- receptje liggen dat ik wil uit proberen, maaar ja ik kan ze moeilijk al met kerst bakken om de posting maar op tijd op mijn blog te hebben. Misschien zou ik al paasdingen moeten gaan maken met kerst om te zorgen dat ik dán eens om tijd be.

Ik heb een keer een recept een jaar bewaard omdat ik anders helemaal achter de feiten aan zou lopen. Maar dit jaar niet... dit recept heb ik gebakken voor Kerst, maar kom er nu pas toe om erover te schrijven. Nou ja wie weet heb je nog ergens een zak cranberries liggen of krijg je korting bij de groenteboer omdat het seizoen bijna over is. Maar voor of na..het is gewoon een heerlijk recept, sappig e fruitig met een krokante bovenkant.

L.Chattman - Cake Keeper CakesHet komt uit het "Cake Keeper Cakes"-boek dat alleen recepten bevat van allerlei soorten cake (rond, langwerpig, met kruimels, tulband etc.) Ik ben persoonlijk dol op cake bakken, het is zoveel makkelijker dan een taart of koekjes maken, als je niet veel tijd hebt en er veel personen van wil laten genieten. En als deze cake een voorbode is van de kwaliteit van de andere recepten uit het boek, dan zit ik helemaal snor en kan ik nog heel wat eruit bakken.
Dus misschien is het achteraf gezien toch een goed tijdstip voor dit blogbericht, misschien wel goedkope cranberries of het wegwerken van die zak die in je koelkast is blijven liggen... snel te maken na al het bakken en koken voor de kerstdagen. ik bedoel maar.... Geniet ervan.

Cranberrie Cake
(26 cm ronde cake)

Cranberry cake
(recept PRINTEN)

Kruimellaag:
75 g amandelschaafsel
30 g ongezouten boter, gesmolten
30 g licht bruine basterdsuiker

Cake:
280 g bloem
1 tl bakpoeder
1/4 tl zout
3 grote eieren
400 g suiker`
170 boter, gesmolten en afgekoeld
1 tl vanille extract
1 zak (340 g) verse cranberries

Verwarm de oven voor op 170°C.
Vet een springvorm in van 26 cm.

Kruimellaag:
Meng de kruimellaag door het tussen de vingers te wrijven en het een beetje klontert.

Cake:
Klop de suiker en de eieren tot het licht en luchtig is. Voeg de boter in een stroompje toe terwijl de mixer blijft lopen. Laat hierna de mixer op de middelste stand nog 2 minuten draaien en voeg tot slot de vanille erdoor. Vouw het meel er in delen door met een spatel tot het egaal gemengd is en roer dan de cranberries erdoor.

Schep het deegbeslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad met een spatel. Strooi de kruimellaag gelijkmatig over de bovenkant.
Bak de cake tot ze goudbruin is en een tandenstoker er schoon uit komt als je hem in het midden erin hebt gestoken. Maak de zijkanten los en laat de cake helemaal afkoelen op een rooster.

Cranberry cake (p.137)

(bron: "Cake Keeper Cakes" - Lauren Chattman)

8 comments:

natalia said...

Ciao Lien ! This story is very funny ! I'm such a disaster in posting ! Where did you find the cranberries ? This cake is very beautiful !! Baci

Marleen said...

Dit is geen 'mosterd na de maaltijd' hoor, de cranberries zijn altijd nog lang verkrijgbaar...:-)
Je hebt deze cake zooo smakelijk in beeld gebracht, dat moet wel veel bezoekers inspireren!
Alvast veel oliebollenbakplezier en een mooie jaarwisseling!

Natashya KitchenPuppies said...

I love that it is filled with fresh cranberries, delightful!
I throw fresh cranberries into my banana bread for a tart hit.

Deeba PAB said...

Oh I love this. It's a beautiful cake, and I am always envious that we donot get fresh cranberries here in India! Happy Holidays to you. Wish you a wonderful 2010!!

Sophie said...

Your cranberry cake looks just so fabulous, Lien!

MMMMMMMM,...just pure indulgence!!

Anonymous said...

Een inspirerend recept! Ik vind het geen probleem dat je het nu op je blog zet; ik ben nog van plan iets met cranberries te maken. Bovendien: dit gaat toch gewoon om jouw bezigheden in jouw keuken? Dus geen paasrecepten voorbereiden in december, maar gewoon een cranberrierecept direct na kerstmis. Prima!
De beste wensen voor 2010!
Vuursteentje

Anonymous said...

nou ik heb hem afgelopen zaterdag 09-01-2010 gebakken in het nieuwe jaar en wat sloeg dat aan!

die houden we erin!

stella

Anonymous said...

Verrukkelijke cake, Lien! Ik ben dol op dit soort rustieke baksels. Deze cake gaat hier zeker vaker gebakken worden. Had ik nou maar meer zakjes ingeslagen en in de vriezer gemikt, ik heb er nog maar een :(
Dankjewel voor het recept!

Groet, Mamuffin.