Thursday, September 24, 2009

Steaming hot

(NLs? Scroll naar beneden aub)

engels.amer klein Ni Hao! This month Karen ("Bake my day!") had to snap out of her holiday memories and deliver a recipe, for she's this month's "Kitchen of the month" in the continuing saga of the Bread Baking Babes adventures. She came up with a real original recipe, not baked but steamed. I thought about adding "Babes" at the end of this post title, but I'm afraid that would give way to much weird and disgusting google visitors.

I made them twice, because... how daft can you get after all those years of baking?.. I forgot to let them rise and they weren't cooked properly without that. I blame it all on the steam that got in my eyes. Second time it went very well. Still have a bit of muscle ache after the rolling, man this is a tough dough. On their own the buns can be a bit bland (or too hot maybe if you use ultra hot peppers), so make a soy dip or something to go with it. So just take your steaming pans out of the cupboard and bake with us as a baking buddy (deadline 2 Oct) and send your details to Karen so she can round it all up after the deadline. And don't forget to check out the steambuns from the rest of the Babes (links in side bar). Have fun.

Xiang Cong Hya Juan Bao
(Chinese flower steam buns - makes 10 buns)
Xiangcong hua juan bao (Chinese flower steam buns)
(PRINT recipe)
Dough
300 g chinese flour (plain flour will do)
15 g sugar
15 g butter
good pinch of salt
1/4 tsp baking powder
1/4 tsp active dry yeast
150 ml chilled water, placed in the refrigerator overnight


Filling
rice bran oil, for brushing on dough
40 g finely chopped spring onions or chives
25 g finely chopped red chillies
salt to taste


To make the dough, place all the ingredienst into a large mixing bowl and, using your hands, ocmbine to form a very, very firm dough mass. Dont'be tempted to add any water or the steam buns will be flat after steaming.

Place the dough on a work surface and, using your rolling pin, roll out to a thin strip, fold this in half and roll again. Repeat this 10-15 times with a 30 second rest in between each time. This is a way of mixing a very firm dough, the dough will start to become smooth and elastic as a result of the rolling process.
Put the dough in a lightly oiled bowl and cover with plastic wrap. Leave in a warmish place (23-25C) for 15 minutes. Tip the dough onto a lightly floured surface. Using a rolling pin, roll out to a 25cm square. Brush the dough surface lightly with oil and sprinkle the chopped spring onions or chives and chillies evenly over the dough. Season with salt.

Fold the dough in half and then cut into 2.5cm strips so that you end up with 10 folded strips. Stretch each strip and, starting at the folding edge, twist the two pieces of each strip over each other to form a rope.
Take the twisted rope and tie into a double knot, tucking the loose ends underneath. Place each bun with ends facing down on a 5cm square of non-stick baking paper** and cover loosely with plastic wrap. Prove for approximately 30-45 minutes in a warm place.

Bring a wok or saucepan of water to the boil with a bamboo steamer sitting on top. Remove the bamboo steamer lid and place the buns on the paper in the steamer 3-4 cm apart to allow for expansion during steaming. Replace the steamer lid and steam for 20 minutes. Repeat until all the buns have been steamed and are firm to the touch.
** the paper: the pics show him using paper circles, sort of perforated. (as in: paper circles with rather large holes in them).

(Source: "Global Baker" - Dean Brettschneider)
____________________________________________


Vlag nl klein De Bread Baking Babes blazen stoom af

Deze maand werd Karen ("Bake my day!") uit haar vakantiemijmeringen getrokken om een recept aan te leveren voor de maandelijkse aflevering van de Bread Baking Babes, aangezien zij deze keer de keuken van de maand is. Daar draait ze haar hand natuurlijk niet voor om en kwam met een origineel recept wat deze keer niet gebakken, maar gestoomd moest worden.

Ik heb het recept twee keer gemaakt, want ....hoe slecht kan je een recept lezen na zoveel jaren bakken?...ik was vergeten ze te laten rijzen en zo werd het deeg niet goed gaar tijdens het stomen. Ik geeft de stoom die in mijn ogen kwam de schuld. De tweede keer ging alles wel volgens recept. Lichte spierpijn van het uitrollen: het is heel stevig deeg. Op zichzelf waren ze een beetje flauw en doen het dus prima met een of andere soyasaus dip. Maar een superheet pepertje kan ook wonderen doen :)
Ik zou zeggen pak de stoompannen en -manden maar uit de kast en bak met ons mee als Bread Baking Buddy. Deadline is 2 oktober, lever je gegevens in bij Karen zodat ze jouw stoomsel bij de round up kan plaatsen. Veel plezier!

Xiang Cong Hya Juan Bao
(Chinese bloemen stoombroodjes - 10 broodjes)
Xiangcong hua juan bao
(recept PRINTEN)
Deeg
300 g Chinese bloem (patentbloem is ook goed)
15 g suiker
15 g boter
flink snuf zout
1/4 tl bakpoeder
1/4 tl droge gist
150 ml ijswater


Vulling
plantaardige olie, om het deeg te bestrijken
40 g fijn gehakte bosuitjes of bieslook
25 g fijn gehakte rode peper
zout naar smaak


Plaats om het deeg te maken alle ingrediënten in een grote kom en meng ze met de hand tot een stijf deeg. Kom niet in de verleiding om meer water toe te voegen, dan zullen ze niet rijzen bij een het stomen.
Om dit stijve deeg te kneden kun je het beste het deeg uitrollen met een deegrol tot een lange lap, die dubbelvouwen en weer uitrollen. Herhaal dit 10-15 keer en laat het deeg tussen door steeds 30 seconden rusten. Het deeg zal utieindelijk glad en elastisch worden door dit uitrollen.
Leg het deeg in een licht ingevette kom, dek af met plastic en laat het zo'n 15 minuten op een warme plek rusten.

Leg het deeg op een licht bebloemd werkvlak en rol het met een deegroller uit tot een lap van 25 x 25 cm. bestrijk het deeg heel licht met olie en bestrooi het met de fijngehakte bosui/bieslook en pepertje. Breng op smaak met zout.

Vouw het deeg dubbel en snijdt het in repen van 2,5 cm breed. Je hebt nu 10 repen. Rek elke reep uit en draai de reep, beginnend aan de gevouwen kant om zijn eigen as, zodat je een gedraaide streng krijgt. Leg daar een dubbele knoop in en stop de losse uiteinden aan de onderkant. Leg elk broodje op een klein stukje bakpapier ** en dek losjes af met ingevet plastic. Laat het zo'n 30-45 minuten rijzen op een warme plek.
Breng water aan de kook waar je een bamboestoommand op plaatst (of een ander stoom apparaat). Leg de broodjes 4 cm uit elkaar in de pan en stoom de broodjes 20 minuten met de deksel erop. Herhaal dit tot alle broodjes gaar zijn gestoomd.


** het papier: hij gebruikt geperforeerd papier, zeg maar papieren cirkeltjes met grote gaten erin.

(Bron: "Global Baker" - Dean Brettschneider)

9 comments:

marleen said...

Ware kookkunstwerkjes heb jij hier weer klaargestoomd, Lien!
Het uiterlijk spreekt mij ook zeer aan...;-))

Ilva said...

They look gorgeous Lien and maybe you are right, they are probably supposed to be that way. And why did I forget to dip them in some nice sauce???!!!

Baking Soda said...

Prachtig fotos weer Lien!

Natashya KitchenPuppies said...

Your pictures are gorgeous! Your steamed buns look perfect, you got much more rise out of them than I did.

Cookie baker Lynn said...

Your rolls turned out wonderfully! I especially like that first picture - nice composition.

Aparna said...

These look so beautiful, Lien. Your picture is gorgeous.
I'm making these for sure.:)

Rosa's Yummy Yums said...

What pretty buns! A wonderful recipe, yummy!

Cheers,

Rosa

Sara said...

ha ha good call on not adding babes to the title. you don't want those sort of visitors to your blog!

Gea said...

Jouw steam buns zien er voortreffelijk uit. 'k Kan ze helaas niet maken, maar ben wel heel benieuwd hoe de textuur is. Kun je het vergelijken met gewoon brood, is het taaier of juist luchtiger?