Saturday, April 26, 2008

Brood met haver

(English version? Please scroll down)
Ik geloof dat ik ondertussen met alles achterloop. Ik probeer het allemaal bij te houden, maar tegen de tijd dat ik één ding van mijn lijstje af kan strepen (zonder lijstje ga ik helemaal ten onder), staan er weer twee bij. Ook op dit blog is het alweer ruim een week stil. Het is niet zo dat ik niets bak of kook.. nee integendeel. Er zijn al diverse dingen gemaakt, gefotografeerd en opgegeten, die ik nog hier wil plaatsen, maar het ontbreekt op het ogenblik aan tijd en misschien wel vooral een juist gebruik van tijd.

Het is alweer bijna mei en daarom toch maar eerst het brood voor Bread Baking Day nr.9, die dit keer georganiseerd wordt door Astrid van Paulchens foodblog. Het brood is tenslotte al gebakken én opgegeten, dus het zou jammer zijn als ik de deadline zou missen. Het thema was dit keer brood met haver. Niet een moeilijk thema dus, omdat er veel broden met haver zijn, maar wel een lekker thema, omdat ik haver in brood, koekjes en ja zelfs pap erg lekker vind.

Honing-havermoutbrood
(1 brood)
1 1/4 tl droge gist
2 el lauwwarm water
235 ml lauwwarme karnemelk*
5 el honing
70 g havervlokken (geen snelkook) + wat extra voor decoratie
350-400 g (brood)bloem
3/4 tl zout
2 el gesmolten boter

Roer de gist los in het water en doe daar dan de karnemelk en de honing bij en meng het goed. Voeg de havervlokken en 200 g meel toe en meng dit enkele minuten goed door elkaar (in de mixer 1 minuut met de K-garde). Dek het af met plastic en laat het zo'n 30 minuten staan.

Roer dan de boter en zout erdoor en kneed er zoveel bloem door dat het deeg loslaat van de zijkanten van de kom en het een mooi elastisch deeg wordt (in totaal ongeveer 10 minuten). Vorm het deeg tot een bal en laat het -afgedekt- 30 minuten rusten.

Vet een kleine broodvorm in (± 22 cm lang), vorm het deeg tot een rol evenlang als het blik, rol het door wat havervlokken en leg het met de naad naar beneden in het blik. dek af met plastic en laat het nogmaals rijzen (30 - 45 minuten). Snijd vlak voor het bakken het brood over de lengte één maal in.
Verwarm in tussen de oven voor op 200ºC.

Bak het brood in ongeveer 30-40 minuten tot de binnentemperatuur ongeveer 90ºC bedraagt en hol klinkt als je op de onderkant klopt. Laat het brood op een rooster afkoelen.

*TIP: Wil je geen zuivelproducten gebruiken i.v.m. bijv. een koemelkallergie? Vervang de karnemelk dan door 2 el citroensap en vul verder aan met rijstmelk (verkrijgbaar in Natuurwinkels en de grotere supermarkten) tot 235 ml. Voor de boter neem je dan koemelk- en lactosevrije plantaardige margarine.


***********************************************

Bread with Oats: Bread Baking Day #9

I'm loosing grip on the things I have to do. I'm trying to catch up. Following a list that my head needs in order not to get lost. When I finally manage to get something done.. there are two more things added to the list. Also here at this blog it's been silence for over a week. Don't think that I'm not baking and cooking, sure I am. Several things have been made, photographed ánd eaten, that I still have to place here, but lack of time (and/or a wrong use of time too I'm afraid) makes it all going very slow.

But because may is already standing on our doorstep, I'll start by posting my entry for the
Bread Baking Day event #9. Originally initiated by
Zorra, this month hosted by Astrid from Paulchens foodblog. This time it's all about "Bread and oats", no problem here, because I like oats a lot, in bread, cookies and even cooked oatmeal for breakfast. It's not a hard theme, because there are many recipes for bread with oats, so it was easy to pick one.

Honey-butter-oatmeal bread
(1 loaf)

1 1/4 tsp dry yeast
2 TBsp warm water
1 cup warm buttermilk*
5 TBsp honey
2/3 cup rolled oats (not instant) and some more for topping
2 1/2 - 2 3/4 cup white AP or bread flour
3/4 tsp salt
2 TBsp melted butter

Dissolve the yeast in the water and add the buttermilk and honey, stir well. Add the rolled oats and 1 1/2 cup flour and stir for a few minutes (in your stnadmixer with the paddle for 1 minute). Cover with plastic and leave for 30 minutes.

Stir in butter and salt and knead in as much flour as needed to make a soft dough that pulls away from the sides of the bowl. Shape into a ball and let it rest for 30 minutes (covered).

Butter a 8 1/2 inch loaf pan, shape the dough into a loaf, roll in some rolled oats, place in the pan, cover and let rise for ± 45 minutes.

Preheat the oven to 400ºF. Cut the bread lengthwise before baking.
Bake for 30-40 minutes, turn out on wire racks to cool.

*TIP: For a non-dairy version of this bread -> instead of the buttermilk: use 2 Tbsp lemonjuice and top with ricemilk (available in healthstores or large supermarkets) to make 1 cup. Use diary-free margarine instead of the butter.

(adapted from: "America's bread book"- Mary Gubser)

7 comments:

ostwestwind said...

I am also an oat lover! Great looking bread. I bet it tastes like it looks, yummy!


Ulrike from Küchenlatein

MyKitchenInHalfCups said...

I really intended to get in this month.
Love oat bread.
Yours looks like it's got a wonderful crumb and I love the way the top slash worked!!

Gea said...

Regelmatig bak ik brood met havermout, meestal in de broodbakmachine. Dit recept neem ik mee en ga er zeker mee aan de slag. Bedankt!

zorra said...

Your bread looks great! Hope you will catch up your list soon and everything will go smoother for you.

marl1 said...

Geen wonder dat je tijd tekort komt...al die leuke events bij de foodbloggers..;-)))))

Susan said...

I love the beautiful golden color of this bread!

Arfi Binsted said...

wow, it seems the yeast worked so well!!