Monday, February 5, 2007

Koek van Margreet

(Post in english? Please scroll down)
Wie is Margreet zul je vragen...eerlijk gezegd heb ik geen idee. Ik vond het volgende recept op de achterkant van een zakje bakpoeder uit Duitsland. Het is Duitsland een bekend recept. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze meestal open knip en in mijn potje bakpoeder gooi zonder de achterkant te lezen. Maar in de toekomst zal ik er wat vaker op kijken, je kan soms onverwacht tegen een heerlijk recept aanlopen. En zo ook deze keer met de "koek van Margreet". Guten appetit zullen we maar zeggen!

Margaretenkuchen
300 g boter
100 g marsepein
6 eieren (medium)
1 tl vanilleextract
1 volle tl citroenrasp
140 g fijne suiker
120 g tarwebloem
80 g aardappelzetmeel
1 tl bakpoeder

glazuur: 150 g pure chocolade

Verwarm de oven voor op 180ºC en vet en bestrooi een ronde (spring)vorm in van ongeveer 26 cm doorsnede met bloem.

Roer de boter met de verbrokkelde marsepein los en schuimig. Scheid de eieren en roer één voor één de eierdooiers erdoor. Voeg ook de vanillesuiker en citroenrasp toe.

Klop het eiwit stijf terwijl je langzaam de suiker erin strooit. Spatel dit zo luchtig mogelijk door het boter/dooier-mengsel heen. Zeef dan in gedeelten de bloem, bakpoeder en zetmeel erover en schep dit er voorzichtig doorheen. Schep het mengsel in de voorbereide bakvorm en bak ongeveer 50 minuten in de oven. Laat 5-10 minuten afkoelen in de vorm en laat het daarna afkoelen op een rooster.

Verwarm au-bain-marie de pure chocolade tot het vloeibaar is en strijk het over de afgekoelde taart. Strooi eventueel wat grove suiker in de nog natte chocolade (maar dat is niet écht nodig).


**************************************

Who is Margaret? I really don't know. Somewhere in the line of history she made a great cake...or someone baked it in her honour. But on a package of baking powder my father brought back for me from Germany I saw a recipe of "Margarete's cake". It's a well known cake-recipe in Germany. I normally hardly even bother reading these packages, but empty them in my baking-powderpot without much attention. But it's a great recipe...so next time I'll read the back first, you never know what they'll have in store...

Margaretenkuchen (Margarets cake)

300 g butter
100 g marzipan
6 eggs (medium)
1 tsp vanilla-extract
1 heaped tsp grated lemonzest
140 g fine granulated sugar
120 g all-purpose flour
80 g potatostarch
1 tsp baking powder

Preheat the oven to 350ºF. Grease and flour a round bakingdish (about 10" in diameter).
Mix the butter and marzipan to a creamy substance. Split the eggs. Add to the butter one by one the eggyolks with the vanillaextract and lemonrind.

In another (greasefree) bowl whisk the eggwhites to stiff peakes gradually adding the granulated sugar. Mix the contents of these two bowl together with care, so you don't loose the air in the eggwhites. Mix flour, starch and baking powder and sift them over the bowl, half a cup at the time and also gently fold it in. Put the mixture in the prepared baking dish and bake in the oven for about 50 minutes. Let cool in the dish for 5-10 minutes and then transfer to a cooling rack.

Let the chocolate melt au-bain-marie and cover the cake with the chocolate.
Guten appetit!

6 comments:

Anonymous said...

Lekker recept Lien. Ziet er weer prima uit. Als je van dit soort dingen houdt moet je ook eens kijken op de Duitse Oetker site (www.oetker.de) daar staat allerlei lekkers op. Die duitsers weten ook wat bakken is !
Groeten Renée

Ellen said...

Dat lijkt me inderdaad een lekker taartje Lien. De grove suiker die je er bovenop hebt gedaan staat wel mooi vind ik.

Lien said...

Ja Renée dat weten ze inderdaad. Ze hebben veel goede bakspullen te koop, maar ook veel lekkere koeken enzo. Ik ben vooral gek op verse berlinerbollen en die koeken met maanzaad.
Hoi Ellen, nou die suiker was het enige dat mijn man niet lekker vond, dat kraakte te veel tussen zijn tanden zei hij...nou ja!
Je ziet toch maar even naar Duitsland ook voor leuke recepten op bakpoederzakjes!!!

Ash said...

Gorgeous looking cake Lien! Did you use amandelspijs or marzipan? I am confused about the difference between the two. The amadelspijs is coarser, right?

Lien said...

Marzipan = 1 part almonds + 2 parts (very fine) sugar. All grouns up very very fine

Amandelspijs = 1 part almonds + 1 part granulated sugar. Ground up together, but you still have to able to tell the two apart when looking at it.

so they're like sort of sisters.

zorra said...

Wow, this cakes looks so delicious. I bought recently some Marzipan, so I can bake it soon.