

Pandolce Genovese

2 tl droge gist
160 g warm water
175 g broodbloem
Roer de gist door het water en laat even staan (ongeveer 10 min). Roer dan met een spatel de bloem erdoor tot het goed gemengd is. Dek af met plastic folie en laat rijzen tot het verdubbeld is. Dat duurt ongeveer 40 min.
deeg:
75 g boter, heel zacht
75 g suiker
75 ml Marsala*
1 el melk
1,5 tl sinaasappelbloesemwater
1/2 tl sinaasappelolie
(of fijne rasp van 1 sinaasappel)
1,5 el venkelzaadjes
1/2 tl zout
160-190 g broodbloem
Doe het voordeeg in een mixerkom en meng met de K-garde de hele zachte boter (je kunt het een poosje op de verwarming zetten bijv.) er in stukjes door totdat het glad en goed vermengd is.
Voeg dan de suiker, Marsala, melk, sinaasappelbloesemwater en -extract, venkelzaad en zout toe en meng langzaam tot het glad is; ongeveer 4 minuten. Het deeg is heel zacht en plakkerig.
Kiep het op een bebloemd aanrecht en kneed het kort. Dit kan het beste met een deegschraper, omdat het deeg heel erg slap is. maar een soort bal (voor zover dat wil) en doe het in een ingevette kom, dek goed af en laat het rijzen tot het ongeveer verdubbeld is. Dit duurt zo'n 3 uur.
vulling:

15 g pijnboompitten
20 g pistache-noten
55 g rozijnen
50 g gehakte gekonfijte sinaasappelschil
Week de rozijnen 1 uur in lauw water, laat ze uitlekken en dep ze droog.
Bebloem je aanrecht goed en kiep het deeg erboven op. Het is héél zacht en vrij slap. Dus het plat tot een rechthoek en verspreid de vulling erover. Druk de vulling in het deeg en vouw de deeg lap vanaf alle kanten naar binnen. Vorm er een bal van. Dat wordt dan dus een lage rond vorm. Leg het op een bakplaat met bakpapier. Gebruik eventueel een bebloemde deegschraper om het deeg langs de onderrand er nog wat onder te duwen, zodat de vorm mooi rond blijft.
Dek af met folie en laat rijzen op een niet te warme plek (Hoe langer het rijst hoe lekkerder hij wordt). Dus steeds even kijken of hij klaar is om in de oven te gaan. Als je er met een vinger in drukt en het deeg niet meer terug veert is het klaar om gebakken te worden. Ik heb het ongeveer 5 uur laten rijzen.
Verwarm een half uur van te voren de oven op 200ºC , eventueel met broodbak/pizzasteen.
Snijd vlak voor het bakken (op de foto staat het brood waarbij ik dat dus vergeten ben) de bovenkant in met een kruis of driehoek. En bak het brood ongeveer 40 minuten.
Er wordt vaak een zoete wijn bij gedronken.
Buon appetito!
(bewerkt naar recept uit: Celebrating Italy -Carol Field)

4 comments:
Wat een prachtig brood, Lien.
Mooie foto's ook!
Complimenti, Angelina!
Zien we je morgen op Italiaans???
Ciao,
Joke
ciao Joke, Se mi sento bene ci sarò e porterò questo pandolce genovese per provare!
Spero a domani!
Oh, dat recept vraagt erom om gebakken te worden. Ik hoop dat ik er van de week nog tijd voor kan vinden....
Post a Comment