Monday, December 18, 2006

Broodje Abrikoos

In één van mijn vergeten bakboeken vond ik een recept van broodjes met een soort abrikozenpuree erin. Het leek me een lekker idee....en hoewel ik het recept een beetje heb veranderd was het inderdaad een lekker recept. Van oorsprong zijn het Tjechische broodjes die met de kerst of pasen gegeten worden. Er zijn verschillende vullingen mogelijk, maar ik heb de abrikozenversie gemaakt.

Kolache met abrikozen
1 ei
1,2 dl melk
50 g boter
60 g suiker
1/2 tl zout
300-350 g bloem
1,5 tl droge gist
Maak van deze ingrediënten een deeg in de broodbakmachine. Haal na afloop van het 'dough'-programma het deeg uit de machine, druk de lucht eruit en verdeel het deeg in 15 stukjes. Vorm van elk stukje een balletje en leg dat op een bakplaat met bakpapier. Dek ze af met plastic en laat ze ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plaats.

Ondertussen maak je de vulling:
70 g gedroogde abrikozen
75 g suiker
2 el Gran Marnier
1 el citroensap
2 el water

Snijd de abrikozen klein en doe alles in een pannetje en laat het sudderen tot het een stroperig mengsel is. Als het te stijf is kan je naar smaak nog wat water of Gran Marnier toevoegen. Laat het iets afkoelen en pureer het in de keukenmachine of blender.
Verwarm de oven voor op 190ºC.
Druk in elk van de bolletjes een holte en schep daarin een volle theelepen van het
abrikozenmengsel. Bak ze in de voor verwarmde oven ongeveer 20 minuten.
Je kunt deze broodjes ook prima invriezen. Eet smakelijk.

2 comments:

Arden said...

Zien er weer lekker uit :-)). Ik heb dat boek ook gehad, maar na diverse mislukkingen heb ik het met het oud papier meegegeven.

Wat is er toch veel lekkers op de wereld en het is zo jammer dat je het niet allemaal kan bakken ......

Baking Soda said...

Deze zien er heel mooi uit...en ik weet gelijk waar ik met mijn zakje gedroogd fruit heen moet...