Saturday, October 6, 2007

Brood uit de machine

(english readers please scroll down)
De laatste tijd gebruik ik mijn broodbakmachine haast niet meer. Ik ben zo gewend geraakt aan het bakken in de oven. Ik heb gewoon meer het gevoel dat ik het beter onder controle heb. Maar ik ben wel blij dat de machine er staat, want soms heb je weinig tijd, niets in de vriezer en moet er toch brood komen. Af en toe gebruik ik wel een mix, ook voor het gemak. Maar ik vind het toch lekkerder om zelf wat te mixen.
Meergranenbrood
(uit de Broodbakmachine)
1 1/2 tl gist
240 g (brood)bloem
85 g volkoren tarwemeel
60 g (grof) maismeel
30 g gerstmeel
30 g boekweitmeel
30 g (bruine) rijstmeel
25 g havermeel
2 el glutenpoeder
1 1/4 tl zout
2 el olie
315 g water

Doe alle ingrediënten in de volgorde in je bakmachine (in sommigen moeten eerst de natte ingrediënten, bij anderen -zoals de Panasonic- begin je met de gist en de droge ingrediënten)

Stel de machine in op het normale basisprogramma (size L) en ga ondertussen lekker wat anders doen!

***************************************************
Machine bread

I own a breadmachine, but I don't really use it very often anymore. I've got so used to kneading by kitchenmachine and baking in the oven, that it stands there a bit lost. But I'm still glad it's there, very handy when there's not enough time, no bread int the freezer.. just bang it in and voilà. You can use a ready made mix and I occasionally do, but I'd rather mix up my own bread. There's plenty flours in the house, so better make a use of them.

Multigrain Loaf
1 1/2 tsp dry active yeast
240 g bread flour
85 g whole wheat flour
60 g (coarse) cornmeal
30 g barleymeal
30 g buckwheat flour
25 g oatflour
30 g brown rice flour
2 TBsp glutenpowder
1 1/4 tsp salt
2 TBsp vegetable oil
315 g water

Place all the ingredients in your machine as described in the manual. Some like the dry ingredients first (like my panasonic), other need the wet stuff first.

Programm: Bake Basic, size: L

3 comments:

Anonymous said...

OT Heb je 'snelle plaatkoek' met appelmoes en lemoncurd gemaakt (post van 25 mei)en deze viel bij iedereen bijzonder in de smaak... :-))

virtual chef said...

Hello Lien, this is the first time that I come to your blog and i like it. Liked to see that you also likes to make bread. I have a bread machine to, and i publish the recipes in my blog.
I will return more often because you have many interesting recipes!

Lien said...

@Marleen; Fijn dat de plaatkoek in de smaak is gevallen, je kunt er trouwens alle soorten moes in doen.

@ Virtual Chef, you're very welcome here! I'd like to return the favour, but I really don't understand a word of Portugues.