Friday, February 23, 2007

Biscotti met fruit

(post in English? Please scroll down)

De manier van bakken van biscotti (namelijk 2 maal) kennen we al van de Cantuccini, maar er zijn echt ontzettend veel (lekkere) variaties op. Moet trouwens gezegd dat niet alles wat in Italië 'biscotti' heet, ook dit soort dubbelgebakken koekjes zijn. De term wordt namelijk ook vaak gebruikt voor koekjes in algemene zin. In het boek "Biscotti" van Maria Robbins staan veel heerlijke recepten (hoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik er ook wel eens een recept uit haalde dat minder geslaagd was) en het volgende koekje is bewerkt naar een recept uit dat boek.

Biscotti met peer en cranberries
(± 50 stuks)

140 g gedroogde cranberries
140 gedroogde peren, in stukjes
50 ml wodka (of perenlikeur)
280 g bloem
75 g maismeel
150 g kristalsuiker
1 tl baking soda
flinke snuf zout
2 eieren
2 eiwitten
1 1/2 tl vanille-extract

Verwarm de oven voor op 170ºC .

Doe de cranberries, stukjes peer en wodka in een schaal en schut het af en toe om.

Meng de bloem, maismeel, suiker, baking soda en zout in een grote kom (van een mixer) en doe hierbij de eieren, eiwitten en vanille-extract en mix dit op een langzame stand tot het net samenkomt. Schep dan het fruit met drank door het beslag heen.

Verdeel het deeg in 2-en en maak er op een bebloemd aanrecht 2 lange brede rollen van. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak ze ongeveer 30 minuten. Haal ze dan uit de oven en laat ze even afkoelen om ze daarna in plakken te snijden, ongeveer 1 -1,5 cm dik.

Leg deze koekjes plat op de bakplaten en bak ze voor de 2e keer: 10 minuten aan beide kanten of tot ze goudbruine randen krijgen. Laat ze dan afkoelen op een rek en bewaar ze in een afsluitbare doos of pot.


******************************************

We know biscotti from the famous Cantuccini from Prato. Although biscotti means 'twice-baked', the Italians use the word biscotti also for 'normal' (that is once-baked) cookies. This recipe comes from Maria Robbins' book "Biscotti and other low-fat cookies" where you can find all sort of flavoured biscotti, even savoury ones.

Cranberry Pear Biscotti
(Yield 50 biscotti)

1 cup dried cranberries
1 cup coarsly chopped dried pears
1/4 cup vodka or pear brandy
2 cups all-purpose flour
1/2 cup yellow cornmeal
3/4 cup granulated sugar
1 tsp baking soda
1/4 tsp salt
2 large eggs
2 large eggwhites
1,5 tsp pure vanilla extract

Preheat the oven to 325ºF.

Mix the flour, cornmeal, baking soda and salt in a large mixingbowl, add the eggs, eggwhites and vanilla-extract and mix on low speed until the dough just comes together. Fold the fruit and liquor in by hand.

Divide the dough in 2 portions and roll them into big logs on a floured surface. Flatten the tops and arrange them on a baking sheet lined with baking parchment. Bake the logs for 30 minutes until lightly coloured. Remove the baking sheets to whire racks and let cool for about 10 minutes.

Place the logs carefully on a cutting board and cut each log diagonally into 1/2 inch slices with a serrated knife. Place the biscotti, cut sites down, on the baking sheet(s) and bake them a second time 10 minutes on each side. Let cool on wire rack completely.

1 comment:

Silvia said...

Ben ik net bekomen van de heerlijke cantuccini, heb nu je Salatini al Parmigiano in de koelkast liggen en dan komt dit recept voorbij.... Tjonge lekker zeg!