Yeah I know it's been a while since there was a posting. I keep having good intentions and plans, but nothing really comes out showing that here. Yes I've been baking, cooking and so on, but life consists of more than that as we all know, and that "more" is taking my time and energy. But whatever goes on.. here I am to make at least one new blogpost.. you have to start somewhere right?
So it's almost autumn, that means figs: YAY! I finally found a seller here in the town next door that sells them for a reasonal price. So I went home with a bag of figs.. and went back the week after to go home again with a bag ful of figs. Of course I made a new batch of Mostarda di fichi, some Fig marmalade, fig ice cream (maybe later the recipe, if I get round to it that is..ahem) and a fig-orange spread. And wouldn't it be nice to enjoy these figs even in winter? I found the perfect way, so simple, but so good.... figs in syrup. You can use them (warm if you like) in winter with a scoop of vanilla ice cream or (greec) yogurt.. just wonderful.
Figs in Vanilla syrup
(PRINT recipe)
10-12 purple figs100 g sugar
300 ml water
1/2 vanillapod, split lengthwise
1/2 cinnamonstick
1 tl lemon juice
And an (ovenproof) glass jar (with metal lid) about 500 ml.
Preheat the oven to 300ºF (150ºC).
Wash and dry the figs, and cut them from the top down in halves. Place them in a clean glass jar, the cutside facing the outerside. Place them in tightly, so you'll get as many figs in as possible without breaking them.
Place the sugar, vanillapod, cinnamon stick and water in a pan and bring to the boil, stirring all the time to dissolve the sugar. Boil for 1 minute and take from the heat.
Take the vanillapod out and scrape the seeds into the syrup, place the rest of the pod in the jar down the side. Stir the lemon juice into the syrup. Remove the cinnamon stick.
Pour the syrup over the figs to cover completely. Place the jar on some alufoil or on a newspaper on a ovenrack. Cover the jar with alufoil. Close the oven and let it stand there for 30-40 minutes, until the syrup gets a beautiful pinkish colour.
Take the jar out of the oven (with ovengloves of course!) and screw the lid on firmly. Stand upside down for 5 minutes. Place it upright and let it cool completely. Label and store for 6-12 months in a cool, dark place.
(Adapted from: "Desserts"- James Martin)
Other recipes with Figs:
- Fig Focaccia
- Fig Focaccia
___________________________________________
Eenvoudig, maar zó lekker!
Ja ik weet het... het is te lang stil hier op dit blog. Ik heb echt allerlei plannen en goede bedoelingen, maar daar blijkt hier de laatste tijd niet veel van. Ik heb zeker gebakken en gekookt, maar zoals we allemaal weten bestaat het leven uit meer dan dat.... en dat lijkt alle energie en tijd op te slokken. Maar goed wat er ook gebeurt, ik ben er nu met tenminste één nieuw bericht. Je moet ergens beginnen nietwaar?
Ja ik weet het... het is te lang stil hier op dit blog. Ik heb echt allerlei plannen en goede bedoelingen, maar daar blijkt hier de laatste tijd niet veel van. Ik heb zeker gebakken en gekookt, maar zoals we allemaal weten bestaat het leven uit meer dan dat.... en dat lijkt alle energie en tijd op te slokken. Maar goed wat er ook gebeurt, ik ben er nu met tenminste één nieuw bericht. Je moet ergens beginnen nietwaar?
Al bijna weer herfst en dat betekent... VIJGEN, joepie!! Ik vond zelfs eindelijk een winkel een stad verderop, waar ze tegen een schappelijke prijs en wat grotere hoeveelheden werden verkocht. Ik ging dus huiswaarts met een tas vol vijgen... om er een week later nog eens heen te gaan en een zak mee terug te nemen. Natuurlijk maakte ik een aantal potjes overheerlijke Mostarda di fichi, wat Vijgenjam, vijgenijs (misschien later daar nog een recept van... als ik daar toe kom tenminste ahum) en een vijgen-sinaasappelpasta.
En zou het niet heerlijk zijn om deze vijgen warm te eten bij bijvoorbeeld vanilleijs of (Griekse) yoghurt? Hier is de perfecte manier om ze daarvoor klaar te maken, heel simpel, maar zó lekker!
Vijgen in vanille siroop
(recept PRINTEN)
100 g suiker
300 ml water
1/2 vanille stokje, in de lengte opengesneden
1/2 kaneelstokje
1 tl citroensap
verder nodig:
een (ovenvaste) glazen pot (met metalen draaideksel) van ongeveer 500 ml
Verwarm de oven voor op 150ºC.
Was en droog de vijgen, snijd ze in tweeën van boven naar beneden en plaats ze in de pot met de snijkant naar de glaskant van de pot. Druk ze goed tegen elkaar aan, zodat er zoveel mogelijk vijgen in de pot gaan.
Doe de suiker, vanillestokje en kaneelstokje met het water in een pan en breng het aan de kook, steeds roerend tot de suiker is opgelost. Kook het 1 minuut en haal de pan dan van het vuur.
Haal het vanillestokje eruit en schraap de zaadjes eruit. Doe die dan in de siroop met het citroensap. Verwijder het kaneelstokje. En steek het vanillestokje langs de kant tussen de vijgen.
Giet nu de siroop over de vijgen tot aan de rand. Zet de pot ergens op (bakblik, ovenblik op rooster, alufolie) voor het geval er sap uit loopt. Dek de bovenkant af met een stuk alufolie en laat dit ongeveer 30-40 minuten in de oven staan tot de siroop een mooie rose-rode kleur heeft gekregen. Haal (met ovenhandschoenen!) de pot uit de oven, draai de metalen deksel er stevig op en zet 5 minuten op de kop. Keer de pot daarna om en laat verder afkoelen.
Plak er een etiket op en bewaar het in een kast (zo'n 6-12 maanden).
(naar: "Desserts" - James Martin)
10 comments:
Welkom terug en bedankt voor het recept. Kan ik mijn zwager weer blij maken. Groetjes Wil
Squisiti ! E bellissimi !
Ik denk... ik denk dat wij maar eens een dagje moeten afspreken, kunnen we elkaar helpen om weer op gang te komen! (Het is bij mij nog veel erger geloof ik).
Prachtig die vijgen! Ik mag een vijgenboompje uit zoeken voor mijn verjaardag, zou die het doen hier?
Ohhhh- die potjes wil ik wel op mijn keukenplankje..(duidelijk in het zicht!) en nog zo makkelijk te maken ook :-)
Nou Lien- lekker vijgjes peuzelen en je bent zó weer op gang...;-)))
@ Baking: tuurlijk doet een vijg het hier- op de allerwarmste plek zetten en je komt potjes te kort;-))
@ Wil, bedankt voor de 'aanmoediging', je bent een schat!
@ Natalia, da voi in Italia ci sono così molti fichi, vorrei essere lì.
@ Baking, ja ik heb ook een boompje in een mega grote bak staan. Het is hier wat kouder dan in het zuiden, maar de winter heeft hij (ingepakt in bubbelplsatic) toch weer overleeft, maar die vijgen snap ik nog niet helemaal...dat vraag ik eens even aan Mar1...
@ Mar1, ik heb dus een vijgenstruikje, er komen dus kleine groen vijgjes aan in de zomer....maar ze worden niet groot genoeg om ze in de herfst te oogsten en na de winter wordt het ook niet veel meer. Het zou een paarse zijn, maar de minivijgen blijven groen. Het struikje is nog maar heel klein, dus misschien opstart problemen? Weet jij hoe zo'n vijg werkt... wanneer oogst je ze nou in NL?
I love this! Such an original way to preserve figs! :)
That looks so pretty! I am afraid of figs. I don't know why.
@Karine Thanks!
@Sara, I never saw one with teeth though (and I have a big knife hehehe).
Gorgeous! I love your labels too - did you make them yourself? What program did you use?
Thanks Natashya.
For all who have asked about the labels:
- I have no special programm
- I only make use of "paint" to reshape, resize and add lettering
- I use (my own) pictures and just well I guess my own imagination.... it's really very simple, everybody can do this.
- I glue them on the jars with a pritt stick :)
So take a shot at it.
Post a Comment