(Nederlandse versie..naar beneden scrollen aub!)
Here in Holland we traditionally bake "Oliebollen" and "Appelflappen/beignets" to celebrate the old year leaving and the start of yet another year. But besides the normal oliebollen, I like to try something different each year.
Here in Holland we traditionally bake "Oliebollen" and "Appelflappen/beignets" to celebrate the old year leaving and the start of yet another year. But besides the normal oliebollen, I like to try something different each year.
I've been baking "Calas" (from the Jennie Shapter baking book) and "Quark fritters" previous years and this year I was inspired by a lonely tub of ricotta in my fridge and decided to make some ricotta fritters. I flavoured them with orange... and they are so delicious light, airy and flavoursome... if you can find the time you really should make these.
Orange flavoured Ricotta fritters
(about 30 fritters)
(PRINT recipe)
1 tub (about 250 g) ricotta cheese
3/4 cup AP flour
2 1/2 TBsp sugar
2 tsp baking powder
2 large eggs
1 TBsp Gran Marnier
1 TBsp orange zest (1 orange)
1 tsp orange extract (optional)
Oil for frying
icing sugar for decorating
Place the ricotta in a sieve and let is stand for an hour to get rid of some liquid.
Mix the flour, sugar, baking powder in a bowl.
Whisk together in another bowl the eggs, Gran Marnier, orange extract (optional) and orange zest. Pour it in a well in the flour and whisk in the dry ingredients until you have a smooth batter.
Now add the ricotta and whisk it in, it's quite nice to still be able to see little specks of ricotta, so don't overmix.
Bake the fritters in the hot oil (380ºF/190ºC). Use about a tablespoon for each fritter. Use a small cookiescoop to make nice round balls. Stick the (metal!) scoop in the oil before scooping the dough, this will take care of any sticking the dough might do when you scoop it in the oil. Bake for a minute or two on each side. Take it out of the oil with a large slotted spoon and let drain on a few layers of kitchen towel. Serve warm (or reheated) sprinkled with icing sugar.
(adapted from an adaption "Nancy Silverton's Pastries from the La Brea Bakery")
Whisk together in another bowl the eggs, Gran Marnier, orange extract (optional) and orange zest. Pour it in a well in the flour and whisk in the dry ingredients until you have a smooth batter.
Now add the ricotta and whisk it in, it's quite nice to still be able to see little specks of ricotta, so don't overmix.
Bake the fritters in the hot oil (380ºF/190ºC). Use about a tablespoon for each fritter. Use a small cookiescoop to make nice round balls. Stick the (metal!) scoop in the oil before scooping the dough, this will take care of any sticking the dough might do when you scoop it in the oil. Bake for a minute or two on each side. Take it out of the oil with a large slotted spoon and let drain on a few layers of kitchen towel. Serve warm (or reheated) sprinkled with icing sugar.
(adapted from an adaption "Nancy Silverton's Pastries from the La Brea Bakery")
************************************************************
Natuurlijk eten we hier (en bakken we zelf) "Oliebollen" en "Appelflappen/beignets" om oud en nieuw te vieren. Maar naast de gewone bollen vind ik het leuke om jaarlijks eens wat anders te bakken als we toch in de frituurlucht staan. Ik bakte al eens "Calas" (uit het boek van Jennie Shapter) en "Kwark-oliebolletjes" en dit jaar werd ik geïnspireerd door een eenzaam bakje ricotta in mijn koelkast. Zoals gewoonlijk weer vergeten wat ik daar ook al weer mee wilde doen!
En dus werden het ricotta-oliebolletjes. Met sinaasappelsmaak omdat sinaasappel met ricotta zo lekker is. En ze waren werkelijk verrukkelijk, luchtig, licht en sinaasappelig: als je tijd hebt moet je deze echt een keer proberen! Deze bolletjes heb ik een paar dagen voor het echte oliebollen-bakken gemaakt, omdat er na de ricottabolletjes natuurlijk wel andere olie in moest vanwege zoon's melkallergie.
Ricotta oliebolletjes met sinaasappelsmaak
(ongeveer 30 bolletjes)
(ongeveer 30 bolletjes)
(recept PRINTEN)
1
bakje (250 g) ricotta110 g bloem
35 g suiker
2 tl bakpoeder
2 eieren (L)
1 el Gran Marnier
1 el sinaasappelrasp (± van 1 sinaasappel)
1 tl sinaasappelextract (optioneel)
olie om te friturenpoeder
suiker voor serveren
Kiep het bakje ricotta om in een zeef en laat het een uur uitlekken om het wat droger te krijgen.
Meng de droge ingrediënten in een kom (bloem, suiker, bakpoeder).In een andere kom klop je de eieren, Gran Marnier, sinaasppelrasp en -extract (optioneel) door elkaar. Giet bij de droge ingrediënten en klop het met een garde door elkaar zodat er geen klontjes meer in zitten.
Voeg nu de ricotta toe en klop het er behoedzaam door. Nu hoeft het geen glad beslag te worden, maar mag je rustig nog kleine stukjes ricotta zien, dus niet te lang kloppen.
Bak de bolletjes in de hete (plantaardige) olie (190ºC). Gebruik hiervoor een hele kleine ijstang (van ongeveer 1 EL - 15 ml) of gebruik twee eetlepels. Voor je de eerste bol schept kan je het beste even de lepel (metaal!!) in de hete olie steken, dan rolt het beslag er straks makkelijker af en krijg je hele mooie ronde bolletjes (zonder franje).
Bak de bolletjes een minuut of twee aan beide kanten tot ze bruin zijn. Schep ze eruit en leg ze op een aantal lagen keukenpapier om uit te lekken. Serveer ze warm (of opgewarmd) met poedersuiker erover.
(bewerkt naar (een bewerking van) "Nancy Silverton's Pastries from the La Brea Bakery")
5 comments:
Oh dit klinkt erg goed! Lekker!
Ze zien er heerlijk uit!
wish you a wonderful 2009, dear lien,
Even if it's fried, seems so light and fluffy. I need to get over my fryolator phobia :) Have a safe New Year!
@ Baking @ Marjoke ,als je de kans hebt echt maken... je hoeft eigenlijk geen gewone oliebollen meer. Ze 'vraten' ze hier koud uit het bakje!
@ Bee, thanks, happy 2009 to you both
@ Jude, yes I know what you mean, I'm not a big frying-fan myself (let my husband do the fries and stuff), but once a year I overcome my fear (wow, that rhyms!!!), and that was a good thing with these fritters.
Post a Comment