Sunday, January 6, 2008

Drie koningenbrood

Het is altijd weer even omschakelen in januari. Alle kerstspullen weer in de dozen en nog één weekend en de kinderen moeten alweer naar school. Dan begint het weer: op tijd de wekker, schiet nou eens op, eet eens door, jas aan, waar zijn je schoenen..... Het op en neer gecross naar school, cursussen, muziek, sport, en zo. Uit ervaring weet ik dat het vanzelf weer went, maar het is altijd even een drempel. En dus grijp ik nog even de gelegenheid aan om wat feestelijks te bakken. Vandaag is het 6 januari, vannacht kwam in Italië 'la Befana' de kindertjes wat lekkers brengen, maar dit jaar hier geen Befana-lekkernij, maar een brood uit Portugal. Het werd oorspronkelijk gegeten op 6 januari, ook wel drie koningen genoemd, toen volgens de overlevering de 3 koningen uit het Oosten de geschenken aan het kindje Jezus kwamen brengen.

Het brood het Bolo Rei, oftewel koningsbrood en is ringvorming, wat de kroon voorstelt. De gekonfijte vruchten bovenop zijn de juwelen. Eigenlijk moet er een klein (metalen) speelgoedje of munt én een boon in meegebakken worden. Wie de boon krijgt moet het volgende jaar de 'Bolo rei' bakken. Dit heb ik beide maar achterwege gelaten, omdat ik volgend jaar vast weer wat anders wil bakken.


Bolo Rei
(1 groot brood)
50 g gekonfijte sinaasappelschil, in stukjes
50 g rozijnen
50 g pijnboompitten
100 ml port (of rum)
2 1/2 tl droge gist
100 g water
525-625 g (brood)bloem
1 1/2 tl zout
100 g boter, zacht
160 g suiker
rasp van 1 sinaasappel
rasp van 1 citroen
3 eieren

decoratie:
1 eidooier
1 el water
7 rode gekonfijte kersen

± 6 gekonfijte repen citrusschil (sinaasappel, citroen ...)
parelsuiker, of een paar grof stuk geslagen suikerklontjes
5 el abrikozenjam

Week de gekonfijte sinaasappelstukjes, rozijnen en pijnboompitten in de port (of rum) een paar uur (of een hele nacht). Laat uitlekken in een vergiet.

Meng de gist met het water. Doe 500 g bloem in een kom en meng het zout erdoor. Maak een kuiltje erin en giet daar het gistwater in. Roer er in zodat er ook wat meel bijgemengd wordt en laat dit (afgedekt) ongeveer 20 minuten staan. Dit is het voordeeg.

Roer de boter, suiker, citroen- en sinaasappelrasp luchtig. Voeg één voor één de eieren erbij. Doe dit bij het voordeeg en kneed alles met de bloem door. Voeg bloem toe tot het deeg zich los maakt van de kanten van de schaal. Kneed nu ook de pijnboompitten, rozijnen en gekonfijte sinaasschil erdoor zodat het gelijkmatig verspreid is.

Leg het deeg in een ingevette kom en laat het afgedekt 2-3 uur rijzen.

Duw het deeg terug, laat het even rusten en vorm het deeg dan in een ring en plaats het op een met bakpapier belegde bakplaat. Dek af met ingevet plastic en laat nogmaals rijzen.

(NB: dit duurde bij mij heel lang, misschien was het hier iets te koud? Ik heb het uren laten staan, uiteindelijk kwam de echte rijs pas in de oven, waardoor en nogal wat scheuren in het brood kwamen. De smaak is er even lekker om natuurlijk, maar heb je meer geduld, dan gewoon laten rijzen tot het verdubbeld is. Doordat het deeg zo zwaar is, kan het dus lang duren..je bent gewaarschuwd)

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Bestrijk de bovenkant met geklopt eidooer + water. En verdeel de rode kershelften, repen gekonfijte citrusschil erover en strooi dan de suikerstukjes erover. (dit kan je eventueel ook vóór de rijs doen)

Zet het brood in de oven en bak het ongeveer 45 minuten.

Warm de abrikozenjam in een pannetje en strijk die na afloop van het bakken over het brood voor een mooie glans en smaak.

(Naar: 'Bread' - E. Trueille)


(Sorry..just in dutch this time, if you really want to have the recipe in english, email me)

1 comment:

Suzana Parreira said...

oh you've baked Bolo-rei!! That's so cool to see a portuguese cake here - I've also baked one for Epiphany. It's a beautiful cake, isn't it? :)