Saturday, December 29, 2007

Nóg meer frituren

(In English? Scroll down please)
Naast de gewone bollen en beignets vinden we het ook wel leuk om eens een ander soort bol te eten. Het is tenslotte de enige keer in het jaar dat ik zelf frituur. Vorig jaar hebben we de '
calas' geprobeerd, die prima in de smaak zijn gevallen en dit jaar heb ik kwarkbollen gemaakt. Erg lekker al zeg ik het zelf. Je moet ze niet te groot maken, anders worden ze van binnen niet gaar, ik heb er mijn kleinste ijsbolletjestang voor gebruikt en ze zijn dan ook erg handig voor het geval je diverse mensen hebt, die binnen komen lopen met oud en nieuw. Geef er wat cocktailprikkers bij en een bakje suiker om in te dippen... maar ik vind dat kleine formaat zowiezo wel handig eten.
Frituur voorzichtig en een hele fijne jaarwisseling!!!


Kwarkoliebolletjes
(± 30 stuks)
100 g zachte boter
125 g suiker
1 1/2 tl vanillesuiker
4 eieren
450 g magere kwark
300 g bloem

decoratie: fijne kaneelsuiker

Roer de boter luchtig met de suiker en vanillesuiker. Roer dan de eieren, kwark en bloem grondig door het mengsel, zodat een homogeen deeg ontstaat.
Zet de friteuse aan en laat met een kleine ijstang of twee theelepels kleine porties in de hete olie glijden. Bak aan beide kanten mooi goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en rol dan de warme bollen door de kaneelsuiker. Vers het lekkerst.


Even more deep frying

Besides the traditional 'oliebollen' and 'appelflappen' we also like to try some other kind of fried ball. Last year we tries the calas with rice in them and nutmeg, this year we made quark balls. These are also very good. You have to make them a bit smaller, because they won't cook all the way through if you make them too big. The smaller size makes them very handy for lots of guests, who can eat them with a little cocktailstick. The smaller size is very handy.

Quark fritters
(± 30 balls)
100 g soft butter
125 g sugar
1 1/2 tsp vanilla sugar
4 eggs
450 g quark (low fat)
300 g all purpose flour

decoration: fine cinnamon sugar

Beat the butter light and airy with the sugar and vanilla sugar. Add the eggs, quark and flour and stir them in until its a smooth batter.

Heat your deepfryer and use a small cookiescoop or 2 tsps and drop small balls into the fryer. Bake golden brown on both sides and place on a few layers of kitchentowel to drain. Roll them in the cinnamon sugar while still warm. Fresh the best!!
Have a great New Years Eve and all the best wishes for 2008!!

No comments: