![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9404ZIntME7wd5r49e7xtjJslhE6gk3lFCHVk-uu60eSTJZ6QJD032-ZEW_aKJPZH0mBlTtQwpPAo7stbbRfk523kTanYbeq2A1mrWL2-Gf33nUPZhPbXNj1y7bIx9Uvu_dd5Jg/s320/proost08.gif)
(± 30 stuks)
42 g verse of 4 tl droge gist
50 g suiker
1/2 liter melk
40 g boter
snufje zout
4 eieren
1 zakje vanillesuiker
125 g rozijnen en/of krenten (eventueel met wat sukade en/of orangesnippers)
Kneed van alle ingrediënten een gistdeeg en laat het rijzen.
Verwarm de friteuse voor tot 180ºC. Doe met behulp van een ijsbollentang of 2 lepels balletjes deeg in het vet en laat ze aan beide kanten goudbruin bakken. Laat ze uitlekken op een dikke laag keukenpapier. Warm serveren met poedersuiker...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgfMcb-lw5pBDh2FXF-QJnqfhgnG3u8_yocpv0maHXdq9gY82F8GS1RbvSq61-H7FAn5m9UnJJhMEyJX70TEpvLVISAMda3SOp_H0hTuj4NiRPixaSdKdPus0hlrQYGGQ1qVMSvfg/s320/nieuwjaar+lijn.gif)
Deepfrying
After our successful attempt to make our own oliebollen, we decide to do it again this year. Oliebollen are a Dutch treat which is customary eaten on New Years Eve.
There are many recipes around, but we use this one last year and we liked it very much. It a rich dough with more eggs than normal. But very good.
Oliebollen "de luxe"
(30 oliebollen)
750 g all-purpose flour
42 g fresh or 4 tsp dry yeast
50 g sugar
1/2 litre milk
40 g butter
pinch of salt
4 eggs
1,5 tsp vanilla sugar
125 g raisins and/or currants (optional with a small addition or candied lemon and/or orange rind)
Knead all the ingredients into a yeasty dough and let it rise.
Heat the deep fryer to 350ºF. Make balls of the dough with a cookiescoop or 2 large spoons and fry them golden brown on both sides. Take them out and remove the excess oil by placing them on a thick layer of kitchen towel.
Serve warm with icing sugar. (you can reheat them later in the microwave or oven)
1 comment:
Prima oliebollenrecept! Ik heb naast de aangegeven hoeveelheid (gele)rozijnen een gesnipperd appeltje toegevoegd.
Post a Comment