Saturday, December 2, 2006

Peertjes

Stoofpeertjes wel te verstaan. Sommige mensen eten ze als groente, sommige als toetje of als bijgerecht. En zoveel smaken, zoveel bereidingswijzen, zoals dat bijv. te zien is op de blog van Baking Soda.
Hier maak ik meestal een kruidige variant van de stoofpeertjes, die altijd goed in de smaak valt.


Kruidige stoofperen

2 kg stoofperen
2 kruidnagelen
2 steranijs
3 kaneelstokjes
2 cm verse gember
partje citroen met schil
1/2 stengel sereh
100 g suiker
1 dl bessenjenever

Schil de peren, snijd ze door de helft en verwijder het klokhuis. de serehstengel kun je het beste kneuzen door er met een deegroller of een pan een paar keer flink op te meppen, zo komt de smaak beter vrij. De gember schillen en in 2 of 3 stukken snijden. Doe de peren in een pan samen met alle bovenstaande ingrediënten én vul aan met water tot ze 3/4 onder staan. Breng aan de kook en laat het heel zachtjes pruttelen met de deksel erop tot de peertjes gaar zijn. Schep de peertjes in een schaal, zeef alle specerijen en dergelijke uit het sap en breng het nogmaals aan de kook. Laat het inkoken tot ongeveer de helft, schenk het over de peren en....smikkelen maar.

No comments: