Wednesday, December 30, 2009

Deep frying below zero

engels.amer vlag Tomorrow it's the last day of this year, 2010 here we comeoliebollen 1! I don't want to look back, I do that some years but to be honest I get kind of depressed doing that. I want to bury my head in the sand and just go on... although that's kind of hard when your head's stuck, but you know what I mean.

Of course in Holland this is the time for 'Oliebollen', that just has to go with leaving the old and welcoming the new year. Because my husband was free yesterday we decided to bake then. A freezing wind, a few degrees below zero and my brave husband stood outside baking them (we don't want to bake inside to get that greasy smell everywhere) for at least 1,5 hour.

I wanted to try something else again next to the traditional ones. And I found a recipe torn from an italian block kalender (you know the kind where you tear a page a day) from two years back. I found it in a pile of recipes by accident and we made them... as in I made the doughs and sticking my head out the door to see how it was going from time to time to give moral support and he freezing his sock off.... and they were very good, slightly different in taste cause of the wine, but very nice indeed. If you still have to bake you may squeeze these in and give them a try. Whatever you bake or buy, fry and eat with moderation and joy!


Oliebollen with wine
(about 10 medium sized deep fried balls)
oliebollen met wijn
(PRINT recipe)
225 g flour
15 g fresh yeast (or 5 g dried) dissolved in 75 g warm water
85 g fine sugar
100 ml white wine (Prosecco if you have it)
grated zest of 1 lemon
55 g raisins
vegetable oil for deep frying
icing sugar (for dusting)

Make a smooth batter out of the ingredients (except the oil and icing sugar) and let it rest for 1 hour at roomtemperature.
Heat the oil in the deep fryer (360F/180C).
Use a metal cookie scoop to make medium sized balls. Bake them in the oil on both sides until quite brown. Take them out with a slotted spoon and drain them on kitchen towel. Dust with icing sugar and enjoy (with Prosecco, but with coffee or tea just as good.


___________________________________________________________________

Vlag nl klein Frituren onder nul

Morgen de laatste dag van het jaar, 2010 we komen eraan! Ik wil niet terugblikken, sommige jaren doe ik dat wel, maar als ik eerlijk ben word ik daareen beetje depressief van. Ik steek mijn kop liever in het zand en gewoon doorgaan... dat gaat natuurlijk wel wat lastig als je kop vast zit.... maar je snapt wel wat ik bedoel.

Natuurlijk gaan we hier in Nederland
Oliebollen eten met oud en nieuw en wij hebben ze dit jaar weer zelf gebakken. Omdat mijn man gisteren vrij was (en vandaag niet)besloten we ze gisteren te bakken. Een ijs- en ijskoude wind, een paar graden onder nul en mijn dappere man stond buiten te bakken (we bakken nooit binnen vanwege de lucht) minstens anderhalf uur lang!

Ik wilde ook nog wat anders uitproberen naast de traditionele bollen, net als andere jaren en ik vond daarvoor onlangs een recept. Ik kwam het eigenlijk per ongeluk tegen tussen een stapel papieren, een blaadje van een Italiaanse scheurkalender van 2 jaar terug. En dus bakte we die ook... we, dat betekent ik die de degen maak en af en toe mijn kop om de deur steek om hem moed in te spreken en mijn man in de ijswind dapper doen... ze vielen zeer in de smaak. Net weer een tikje anders door de wijn en ik vind ze zeker de moeite waard. Wie weet heb jij ook zin om ze te proberen al je morgen nog moet frituren, het is maar een klein receptje echt om proef te happen. Maar gekocht of gebakken, ik wens je heerlijke oliebollen toe!


Oliebollen met wijn
(ongeveer 10 medium oliebollen)
oliebollen met wijn-
(recept PRINTEN)
225 g bloem
15 g verse gist (of 5 g droge) opgelost in 75 g warm water
85 g fijne kristalsuiker
100 ml witte wijn (Prosecco als je het hebt)
geraspte schil van 1 citroen
55 g rozijnen

oliebollen met wijn -close upfrituurolie
poedersuiker

Maak een glad deeg van de ingrediënten (behalve de olie en de poedersuiker) en laat het 1 uur rusten op kamertemperatuur.
Verhit de frituurolie in de frituurpan tot 180°C.
Gebruik een ijsbollentang om de oliebollen mee te vormen. Laat ze zachtjes in de olie komen en bak ze aan beide kanten tot ze donkerbruin zijn. Neem ze eruit en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Bestrooi met poedersuiker en geniet ervan met een glaasje Prosecco, maar thee of koffie is ook heerlijk.

3 comments:

Lies said...

Hi Lien, ik ga ze proberen niet in de kou maar de hitte (35 graden hier vandaag) en een total fire-ban...maar ze zeiden niet dat frituren niet mocht! als ze net zo lekker zijn als de Italiaanse Ricotta Fritters zitten we goed !
HAPPY NEW YEAR,xox Lies

Karen Baking Soda said...

Stonden we simultaan te bakken! Alleen stond ik niet buiten, dat durf ik niet meer sinds ik in 2 achtereenvolgende jaren frituurpannen heb "opgeblazen"... de thermostaat kon de kou niet echt aan!
Wens je een heel goed en gezond 2010!

zorra vom kochtopf said...

Wish you and your family a happy new year and congrats to your brave husband! ;-)