Tuesday, May 12, 2009

Simply Saltless

(voor 't Nederlands naar beneden scrollen)

engels.amer klein My guess is that all people who bake their own bread, if it's on a daily basis or just once in a while, have forgotten to add salt to their bread at least once. If you are a baker that never have forgotten salt... you should get your own statue, because that's quite an achievement. I have forgotten to add salt to the breaddough more than once I must admit. And even though I don't use much salt in my cooking, eating bread without salt is really strange.... like cardboard. You can make eating it tastier by using very salty meats or cheeses, like you do with Pane Toscano, but for normal bread it's not nice.

So you can understand that I had my doubts with the following recipe that has no salt in it! It says that the salt wouldn't be missed and the lemon and mint flavor would make you forget the lack of salt all together. That's a bold statement that had to be proved! So I kneaded, baked, tasted and... was won over. Delicious bread... never noticed the missing salt. Extremely good toasted as well. I've tweaked the recipe with the addition of some whole spelt flour to add some fibers and make it even healthier.

Minted Yogurt Bread
(1 medium loaf)
(PRINT recipe)

300 g AP flour
100 g whole speltflour
2 tsp dry instant yeast
260 g (plain) yogurt (or soy based 'yogurt')
3 TBsp fresh mint, coarsely chopped
zest of 1 lemon
40 g honey
1 tsp butter, melted
0 g salt


Measure 100 g whole spelt flour and 150 g AP flour in a mixing bowl, mix in the yeast. Pour in the yogurt, mint, lemon zest and honey. Mix to a batterlike dough.
Mix in 50 g of flour at the time until the dough has the right consistency to knead it to a souple, soft and elastic dough.
Shape into a ball, place in a greased container, cover and let rise in a warm spot for 1 hour.

Grease a 8 1/2" x 4 1/2" loaf pan.
Shape the dough into a log and place it in the pan, cover with greased plastic and let rise until doubled, slightly abone the edge of the pan.

In the meantime preheat the oven to 400ºF (200ºC).

Bake the loaf until light golden and done (about 35 minutes).
Take the loaf out of the pan, brush with the melted butter and cool on a rack.

TIP: If your lactose intolerant or don't want to use milkproducts for another reason, use soy-yogurt (it's called "Yofu" in the Netherlands, don't know what it is called in other countries) and dairy free margarine to brush on top of the loaf.

(Adapted from: "Bernard Clayton's New Complete book of Breads")

Almost forgot: I'm sending this to Susans (Wild) Yeastspotting this week. Don't forget to check out a weekly breadbasket full of yeasted goodies there!
*******************************************************

Vlag nl klein Zonder Zout

Ik denk dat iedere broodbakker, of er nou dagelijks of af en toe gebakken wordt, het zout wel eens vergeten is in het deeg. Als jij een bakker bent die het nog nooit vergeten is, mijn complimenten en je zou in aanmerking moeten komen voor een lintje. Een lintje zit er voor mij niet in, want ik ben in mijn bakkende leven al diverse malen het zout vergeten. En zelfs al gebruik ik een minimum aan zout bij alles wat ik kook, brood zonder zout is gewoon niet lekker. Het smaakt gewoon naar karton. Je kunt het een beetje verdoezelen door er zoutige vleessoorten en kaassoorten op te doen, zoals het zoutloze Pane Toscano (Toscaans brood), maar voor normaal brood is het echt niet lekker.

Jullie kunnen dus begrijpen dat ik enigszins wantrouwend keek naar dit volgende recept. Brood zonder zout. Het recept vertelde dat je het zout niet zou missen door de toevoeging van citroen en mint. Ja, ja, ze kunnen zoveel zeggen, eerst bewijzen! Dus ik kneedde, bakte, proefde en... was overtuigd! Het is een heerlijk fris brood en het ontbrekende zout mis je niet. Ook heel erg lekker als je het roostert overigens. Ik heb het recept een beetje aangepast door er volkoren speltmeel aan toe te passen voor wat meer vezels.

Munt en Yoghurt Brood
(1 klein brood) (recept PRINTEN)


300 g broodbloem
100 g volkoren speltmeel
2 tsp droge gist
260 g yogurt (of "Yofu")
3 el verse muntblaadjes, grof gehakt
rasp van 1 citroen
40 g honing
1 tl boter, gesmolten
0 g zout

Doe 100 g volkoren speltmeel en 150g sterke (brood) bloem in een mengkom en doe de gist er door. Voeg de yoghurt, mint,citroenrasp en honing toe en meng het tot een nat deeg.
Voeg nu steeds een paar eetlepels bloem toe tot je de juiste verhouding hebt en je het deeg kan kneden. Het deeg moet zacht en soepel worden. Vorm een bal van het deeg, plaats het in een ingevette kom, dek af met plastic en laat het ongeveer 1 uur rijzen.

Vet een klein broodbakblik (of cakevorm) in.
Vorm het deeg tot een rol en leg het in de vorm, dek weer af met ingevet plastic en laat het rijzen tot het bijna verdubbeld is.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

Bak het brood tot het gaar en goudbruin is (ongeveer 35 minuten).
Haal dan het brood uit de vorm, bestrijk met gesmolten boter en laat afkoelen op een rooster.

TIP: Het brood is ook geschikt voor mensen met lactose intolerantie/koemelkallergie of wie om wat voor reden dan ook geen melkproducten wil gebruiken. Gebruik in plaats van gewone yoghurt, de op soya-basis "Yofu" en om na het bakken te bestrijken lactose en melkvrije margarine (AH ongezouten plantenmargarine, Wajang plantaardige margarine... en zo zijn er nog wel meer).

(Bewerkt naar: "Bernard Clayton's New Complete book of Breads")

20 comments:

Karen Baking Soda said...

Echt waar? Wow, dat zou een uitkomst zijn voor verplicht zoutloos etenden. Ziet er nog mooi uit ook!

Laura said...

I have many stories about forgetting one ingredient or the other. Muffins without sugar? Worse than cardboard.

This recipes sounds really tasty, to add to my collection and try one day.

Thanks!

MyKitchenInHalfCups said...

I've nearly gagged on bread when I forgot the salt.
This is simply a must try. How grand to have great tasting saltless bread especially for those on low or no salt diets!

Astrid said...

No kidding? no salt and it tasted good?
I love mint so I am tempted to try. :o) Looks yummy for sure!

natalia said...

Ciao Lien ! I'll try it ery soon my husband always wonts less salt !! Are you joining the crazy BBA Group ?

Lien said...

@ Natalia, no I won't be in the BBAC; though I was tempted, this once a week thing was a bit too much for me at this point!

Jamie said...

I once (recently) made my usual pizza on a Friday night and it tasted really weird and actually bad! I couldn't figure out why. The following day I realized that I had forgotten to add salt to the dough - which made the whole pizza taste yucky! But I have had traditional no-salt breads in France and Italy that were delicious, so I guess it depends on the recipe.

Your bread is beautiful (always!) but all those flavorings added in make it sound really delicious, salt or no salt! Interesting!

marl1 said...

Yoghurt en munt lijkt me een lekkere combi en is het nog te flauw dan kun je er altijd nog wat ansjovisjes....;-)))

OT De terrine hieronder smaakt voortreffelijk- heerlijke zomertaart!
@ google vertaler: het is gewoon amusement:-))) zeer krukkig, maar vast nog wel te volgen....kom zelf wel eens op een zweeds blog en daar 'bak' ik echt niks van.....;-))

Cookie baker Lynn said...

No salt? On purpose? Intriguing. It certainly looks like a delicious loaf.

Verena said...

Lien,
it´s the same way with me...I don´t get a word in Dutch...
Umbu is a Brasilian fruit, you can see in the site I put the hiperlink.
It´s a very tasty fruit, but I did not eat it yet in natura, only with the frozen juice that I used to make the ice cream!
Great to see your message in the blog, miss your recipes...will be trying to participate in the next bread event the multigrain bread recipes.
Hope you are doing well!
Love, Verena

NKP said...

I have not tried bread without salt before, but I have this book.
Good for you for being so brave!

Susan/Wild Yeast said...

This looks wonderful! I am going to make it for my mom, who is always looking for low- or no-salt bread.

Jude said...

It's happened to me too. Surprisingly enough, it came out okay, even if it needed a few sprinklings of salt and butter.

Marjoke said...

My granny used to take her own bread with her without salt as she visited our house. As a child (so long ago) I always ate a slice of her bread and I liked it. Afterwards, I think it was more the idea of sharing it with my lovely gran than being fond of bread without salt.

Your bread, however must taste lovely with yoghurt and mint.

Mary Bergfeld said...

I have indeed forgotten to put salt into a loaf or two. I'm really intrigued by your recipe. The loaf is beautiful.

Arundathi said...

Gorgeous! the yogurt must've made it extra soft.

Elyse said...

I am so excited to try this bread. I'm intrigued by the lack of salt. And the name has me curious, too! The bread certainly looks gorgeous!! Sorry that I've been an absent commenter; I just finished up my law school exams and am finally getting around to my google reader.

Lien said...

Thanks all so much for commenting. I'm curious how you will like it, if you plan on baking this bread. Because as always tastes can differ, so let me know!

Anonymous said...

Can't wait to try this. The lack of salt is the reason I never took a liking to Tuscany bread, but this really sounds and looks fantastic.

linda said...

How interesting...usually it's not really edible imo...