Sunday, March 1, 2009

Yeah more potatoes in bread please....

(voor 't Nederlands even naar beneden scrollen)

vlag engels/amer klein I just couldn't help myself and made another recipe with potatoes in it. I regularly throw a left-over potato in my dough without any special recipe. I hate it to throw food out and there's not much else to do with 1 or two potatoes left. Besides I love the fluffyness that potato in bread brings.

These rolls really are as fluffy as they can get. Not only because of the use of potato flakes, but also by the addition of lecithine, an egg ánd by baking them close together in a baking dish, so the sides don't have crusts. Our kids -and I bet all kids- love these!

Remember today is the last day to send in your entries for this month Bread Baking Day!! (how to: HERE)



Potato Spelt Rolls
(12 normal or 24 small sized rolls)
Potato rolls
(PRINT recipe)
1 1/2 tsp dry instant yeast
25 g sugar
240 g warm water
50 g potato flakes
2 TBsp lecitine granules or powder (optional)
50 g (1/4 cup) vegetable oil
1 tsp salt
1 egg
370-400 g white spelt flour

Sprinkle yeast and sugar over warm water, add potato flakes, oil, salt, egg, lecitine granules if used and 1 cup (140 g flour). Mix until well blended.
Potato rolls (p.183)
Knead while adding enough flour to get a smooth and elastic dough. Place in a greased bowl, cover and let rise for 1 hour until doubled.

Deflate the dough. Now you can divide the dough in 12 (for large rolls) or 24 (for small rolls) equal pieces. Shape them into balls with greased hands and place them in a greased baking dish.
(p.e. two 8x8x2"baking pans where you place the rolls in rows, but you can also use different size pans) The ball should not touch eachother, about an inch apart from eachother.

(in case you're wondering why there are only 9 rolls in the pictures: I didn't have a pan that fitted 12 in a good way, so I baked 9 in the tin and 3 seperate rolls)

Cover with plastic and let rise until doubled. The rolls will touch eachother on the sides.
While the rolls are rising preheat the oven to 430ºF/220ºC.

Bake for 15-18 minutes on a rack in the oven. (Preferably with steam) until golden. Take out of the pan and cool on a wire rack.

(Adapted from: "Farm Journal's Homemade breads")



*****************************************************************

Vlag nl klein Ja nog meer aardappels in brood graag...


Toch nog maar een recept met aardappels voor deze maand Bread Baking Day. Ik gooi wel vaker een overgebleven aardappeltje (of twee) in een brood, zonder dat ik daar een bepaald recept voor heb. Het is ideaal om de aardappeltjes weg te werken én een heerlijk brood of broodjes te krijgen. Bovendien zijn de mogelijkheden van wat je met 1 of twee aardappels kan doen nogal beperkt. En de malse luchtigheid die aardappels in brood geven vind ik zelf erg lekker.

Deze broodjes zijn zacht en luchtig als maar kan. Niet alleen door het gebruik van aardappelvlokken, maar ook de toevoeging van de lecithine (kan je ook weglaten als je het niet hebt), ei en manier om ze tegen elkaar aan te laten bakken. Zo vormt het broodje niet aan alle kanten korst, maar is overal luchtig en zacht. Onze kinderen zijn gek op deze bolletjes en ik wed alle kinderen zouden ze heerlijk vinden.

Denk eraan: vandaag is het de laatste dag om je inzending te sturen voor Bread Baking Day van deze maand, Hoe? kijk HIER.

Aardappel-Spelt broodjes

(12 grote or 24 kleine broodjes)
Potato rolls - out of the tin
(recept PRINTEN)
1 1/2 tl droge gist
25 g suiker
240 g lauwwarm water
50 g aardappelvlokken
2 el lecithine korrels of poeder (optioneel)
50 g plantaardige olie
1 tl zout
1 ei
370-400 g witte spelt bloem

Strooi de gist en suiker over het warme water, voeg de aardappelvlokken, olie, zout, ei, lecithine en 140 g bloem toe en meng het goed. Begin nu te kneden in de standmixer met de kneedhaak en voeg steeds bloem toe tot je een glad en elastisch deeg krijgt. Met de hand voeg je eerst zoveel bloem toe tot je het kunt kneden.
Vorm het deeg tot een bal, plaats in een ingevette kom, dek af en laat het ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats.

Potato rolls -fluffy insideVerdeel het deeg in 12 (grotere broodjes) of 24 (kleinere broodjes) in gelijke stukken. Vorm ze tot bolletjes en leg ze in een ingevette ovenschaal of diep bakblik. Ze moeten minstens 3 cm. van elkaar af liggen, later rijzen ze tegen elkaar aan.Dek af met ingevet plastic en laat rijzen tot ze verdubbeld zijn. De bolletjes zitten nu tegen elkaar aangedrukt.
(voor het geval je je afvraagt waarom je maar 9 bolletjes ziet op de foto's: ik had geen blik bij de hand waar er 12 goed in zouden passen, ik heb er dus 9 in het blik gebakken en 3 bolletjes los ernaast...)

Verwarm de oven voor op 220ºC terwijl de bolletjes rijzen.

Bak ze 15-18 minutes op een rooster in de oven (liefst met stoom in de eerste 10 minuten) tot ze donker goudbruin zijn. Haal ze uit de schaal of blik en laat ze op een rooster afkoelen.

(Bewerkt naar: "Farm Journal's Homemade breads")

16 comments:

Anonymous said...

Lien, they look great and I can see that they're fluffy! I'll make these one as soon as we're out of bread again. Love the use of spelt.

Anonymous said...

I had luck to come across your nice home page. You have beautiful pictures and great recipe.

Arundathi said...

Lien, those look fantastic. i can't wait for your round-up now :-)

NKP said...

Ever since I made my first potato bread this month, I have been thinking of making another one. It really was a great experience, you opened up my eyes to new ingredients and possibilities.
Your rolls look so puffed and golden and delicious!

MyKitchenInHalfCups said...

Farm Journal, now I like that, amazing recipes come from a source like that. These look like rolls my grandmother made - beautiful Lien!

Anonymous said...

Lien waar koopt een mens aardappelvlokken?

Groetjes Truus

Lien said...

@ Truus, laat ik de makkelijkste noemen.... de Aldi. (gewoon een pak instant aardappelpuree, 6 zakjes met aardappelvlokken).

Anonymous said...

They look delicious, Lien! Farm Journal has great recipes. I have an ancient Farm Journal cookbook I pull out on occasion. It has the best stuff.

Anonymous said...

De woorden: 'malse luchtigheid' spreken mij zeer aan.....:-)

zorra vom kochtopf said...

Indeed very fluffy - comes on my baking list.

Monique said...

Ik heb aardappelvlokken van de Jumbo, merk Chan's gekocht. Ben zelf al 1x in de fout gegaan met GEZOUTEN aarappelpureepoeder!! Dus let daar wel op als je die wil gebruiken..Heb het deeg net gemaakt..dus ben benieuwd of ze gaan lukken hier!

Trouwens nog een andere vraag aan je Lien..wat heb je inmiddels al gedroogd in je droogmachine en met het eindresultaat gedaan/gemaakt?

Groeten en ik lees je blog altijd met plezier!
Monique
Groeten Monique

Anonymous said...

Made them twice in two days time already and my family loves them! Just quick and easy to make on my evening after a busy working day. Didn't have white spelt only wholewheat spelt so I took 100 gr. breadflour and 270 gr. wholewheat spelt. They still came out very fluffy.

GStaples said...

Your recipes sounds great on both! Can't wait to try these rolls. Thanks for hosting it was fun and see you next month. Gotta love BBD!!!!

Lien said...

@ Marjoke, wow you already made them twice! you're a busy bee. Glad you like them too.

@ Kim, thanks for your visit and nice words, hope to see you again soon here.

@ Arundathi, thanks. This round up made my baking list much longer (again!)

@ Natashya, my pleasure! ;-)

@ Tanna, Yes I love those kind of recipes too, they can quite surprise you sometimes.

@ Adventures in the woods. Thanks. SOmehow I think those kind of recipes go particularly well with your stove (see the green glow....)

@ MArl1, lijkt wel een koninklijke titel nou je het zo zegt....

@ Zorra, is your list getting longer and longer too... just wish I had time to bake all I see and love!

@ Monique, het beste vind ik zelf vlokken zonder íets erin (die vond ik ooit in de natuurwinkel, maar natuurlijk is die weer uit het assortiment...grrr). Maar als er toch zout in zit, gewoon geen of minder zout in je brood doen.

Verschillende gedroogde dingen als kersen, mango, ananas, blauwe bessen, aardbeien, kruiden etc.... MEeste lukt wel aardig, maar is anders dan gekocht.
Ik heb nu net een boek gekocht met meer mogelijkheden. Het lekkerste is toch (bv. bij fruit) om het fruit eerst te zoeten in siroop en dan te drogen. (zo wordt het meestal ook verkocht) Dan blijft het ook wat soepeler. Daar ga ik dus (als het weer het goede seizoen is) mee aan de gang.

@ Scraps, Thanks. Definitely will be there next time.

Anonymous said...

I seriously do not think I have seen more beautiful dinner rolls!

Anonymous said...

Lien, i did this recipe 5 times, good rools but they didn´t look as yours, ,not so flufy, any idea for help?.
Thanks, luisa