Well there are lots of cookies that qualify as a Christmas cookie, but if it has some mincemeat in them, they must be Chrismassy! Of course I have a truckload of mincemeat in my cupboard with all my experimenting, so it has to be used. Yesterday afternoon I made some lovely mincepies again. I wrap them up and give them away here and there with our best wishes for the holidays. I used my favorite choice of mincemeat in these from organic.foodee.com in combination with wonderful orange flavored pastry. I always am astound how easy it is and what a lookers they are!
Then I decided to make some cookies with the mincemeat too. I found a recipe here, but (as usual) I adapted a little here and there to make it a little less sweet. They are soft cookies, personally I like my cookies crunchy, but once in while soft is good too. And these were.. soft and good that is.
Mincemeat cookies
(± 35 soft cookies)
(± 35 soft cookies)
(PRINT recipe)
55 g butter, softened
100 g dark brown sugar
2 eggs
200 g mincemeat
210 g AP flour
1 1/2 tsp baking soda
3/4 tsp ground cinnamon
1/2 tsp nutmeg (freshly grated)
pinch of salt
170 g small dark bitter chocolate chips
50 g almond shavings
Preheat the oven to 350ºF (170ºC)
Cover 3 baking sheets with baking parchment.
Cream the butter and brown sugar in a bowl, stir in the eggs and mincemeat.
100 g dark brown sugar
2 eggs
200 g mincemeat
210 g AP flour
1 1/2 tsp baking soda
3/4 tsp ground cinnamon
1/2 tsp nutmeg (freshly grated)
pinch of salt
170 g small dark bitter chocolate chips
50 g almond shavings
Preheat the oven to 350ºF (170ºC)
Cover 3 baking sheets with baking parchment.
Cream the butter and brown sugar in a bowl, stir in the eggs and mincemeat.
In another bowl mix flour, baking soda, spices and salt and add it to the butter/sugar mixture. Mix them together until just combined. Stir in the chips and the almond shavings and using a cookie scoop (25 ml) place the mixture on the baking parchment about 2" apart.
Bake for 20 minutes until firm, let them cool on wire racks. Stack them in a cookie jar and place some pieces of grease proof paper in between to prevent sticking,
Bake for 20 minutes until firm, let them cool on wire racks. Stack them in a cookie jar and place some pieces of grease proof paper in between to prevent sticking,
Happy holidays!
**********************************************************
Kerstkoekjes
Er zijn natuurlijk heel wat feestelijke koekjes die je als kerstkoekje kan presenteren, maar een koekje met mincemeat valt zeker in die categorie. Ik heb natuurlijk een flinke voorraad mincemeat in de kast staan, en ik zal er dus ook wat mee moeten gaan doen. Gistermiddag heb ik weer een aantal heerlijke mincepies gemaakt. Ik pak ze mooi en en geef ze met de beste wensen aan diverse mensen. Ik gebruikt hier mijn favoriete mincemeat naar het recept van organic.foodee.com in combinatie met korstdeeg met sinaasappelrasp, ik ben iedere keer weer verbaasd dat het zo eenvoudig is en zo'n feestelijk resultaat geeft!
Daarna besloot ik nog wat koekjes met mincemeat te maken. Ik vond een recept, maar heb wel een paar kleine veranderingen aangebracht, omdat het anders écht veel te zoet zou zijn. Het zijn zachte koekjes, persoonlijk heb ik over het algemeen liever krokante koekjes, maar zo af en toe valt een zacht ook prima in de smaak... en dat was deze keer zeker ook zo.
Mincemeat koekjes
(± 35 zachte koekjes)
(± 35 zachte koekjes)
(recept PRINTEN)
55 g zachte boter
100 g bruine basterdsuiker
2 eieren
200 g mincemeat
210 g bloem
1 1/2 tl baking soda
3/4 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat (vers geraspt)
snuf zout
170 g kleine pure chocoladedruppels (of gehakte pure chocolade)
50 g amandelschaafsel
Verwarm de oven voor op 170ºC en bedek 3 bakplaten met bakpapier.
Roer de boter romig met de suiker.
100 g bruine basterdsuiker
2 eieren
200 g mincemeat
210 g bloem
1 1/2 tl baking soda
3/4 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat (vers geraspt)
snuf zout
170 g kleine pure chocoladedruppels (of gehakte pure chocolade)
50 g amandelschaafsel
Verwarm de oven voor op 170ºC en bedek 3 bakplaten met bakpapier.
Roer de boter romig met de suiker.
Meng daarna de eieren en de mincemeat erdoor. Voeg dan de bloem, baking soda, specerijen en zout tow en roer het erdoor.
Vouw de chocolade en het amandelschaafsel erdoor.
Schep met een ijslepel (van 25 ml) of m.b.v. 2 eetlepels het mengsel in hoopjes op het bakpapier. Plaats ze ruim5 cm uit elkaar. Bak de koekjes tot ze stevig zijn, ongeveer 20 minuten en laat ze op roosters afkoelen.
Fijne dagen!
1 comment:
What wonderful sweet star pies!!
Love mincemeat, holidays without mincemeat aren't holidays.
Post a Comment