Thursday, October 2, 2008

Keuzes en gedroogde tomaat

(in english? Please scroll down!)

Ik zou wel willen zeggen dat ik altijd alles bewust inkoop, zo min mogelijk verpakking, fair trade en biologisch. Maar dat is niet zo helaas. Ik doe wel mijn best, heb (bijna) altijd een eigen tas bij me, zodat ik geen plastic tasjes hoef mee te nemen. Ik moet natuurlijk al letten of er geen melk/ of varkensproducten inzitten vanwege allergieën hier, maar plat gezegd is altijd biologisch me gewoon te duur. Je kunt je geld maar één keer uitgeven en dus moeten er keuzes gemaakt worden. In een ideale foodie wereld, koop je alles van de beste kwaliteit, biologisch en met de hand geplukt, maar in een wereld met schoolgaande kinderen die naar sport en muziek gaan en fietsen, boeken, jassen, busabonnementen, en schoenen nodig hebben, maak je keuzes en zo is dat.

Toch kom ik af en toe wel in de biologische winkel, al was het maar voor speciale producten zonder melk die ik elders niet kan krijgen. Maar altijd op de loer naar aanbiedingen... bijv. onbespoten citroenen of sinaasappels om zelf rasp te maken of gekonfijte schil, rozijnen die daar biologisch goedkoper zijn dan bij AH,,...ach ik ga niet verder, je begrijp het al lang. Daar kocht ik onlangs (in de aanbieding) een potje gedroogde tomaten in olie van De Rit en ik besloot die te gebruiken in het stokbroodrecept dat hier onder staat. Toen ik het potje opendraaide.... BOEM... ik hervond mezelf in een rijp tomatenveld in Italië, wat een heerlijke geur. De tomaten smaakten zoals ze roken, echt verrukkelijk. Toch héél anders dan die van de Xenos (om maar wat te noemen)... misschien moet ik die de volgende keer wel kopen als ik ze nodig heb en het geld in de gaten moet houden, zoals de meesten van ons. Maar van dit potje biologische tomaatjes hebben we in ieder geval enorm genoten... en van deze stokbroden ook.

Stokbrood met gedroogde tomaten
(3 stokbroden)
(recept PRINTEN)
315 g water
2 tl citroensap
1 el suiker
2 tl olie (uit het potje met de gedroogde tomaten)
2 tl gedroogde basilicum
2 tl geperste knoflook
2 tl zout
105 g volkorenmeel
115 g semolinameel (fijn)
350 g (brood)bloem
2 tl gedroogde (instant) gist
60 g gedroogde (biologische) tomaten op olie, goed uitgelekt en in reepjes gesneden

Kneed van de ingredienten, behalve de tomaten, een soepel deeg. Kneed tot slot voorzichtig de tomaten erdoor met de hand. Laat het rijzen in een ingevette en afgedekte kom, ongeveer 1 uur.

Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken en vorm er lange stokbroden van. Dit uitrollen wordt soms bemoeilijkt door het elastische deeg en dan moet je het afgedekt even 10 minuten tussendoor laten rusten. Leg de broden tussen de plooien van een bebloemde theedoek of in een baguettevorm, dek af met plastic en laat nogmaals rijzen.

Verwarm de oven voor (liefst met een ovensteen erin) op 220ºC. Maak een aantal diagonale inkervingen in het brood en plaats ze in de oven. Bak de baguettes tot ze gaar en goudbruin zijn, ongeveer 20-30 minuten.

***************************************************************

Choices and dried tomatoes

I wish I could claim to always be a concious buyer, with as less waste as possible, fairtrade and organic. But I don´t. I try to if I can, I (almost) always bring my own bag, so I don´t have to use plastic ones from the shops. Of course I have to check for dairy and porkfree products (because of allergies), but to put it bluntly I just can´t afford organic all the time, even though I wish I could. You can only spent your money once and there are choices to be made. In an ideal foodieworld, you´d buy anything of the best quality, organic, hand/picked and so on, but in a world with schoolkids that attent music classes, sports, need bikes, books, coats, shoes and bustickets, you unfortunately have to make choices and that´s that!

That doesn´t mean I don´t go the the organic store once in a while, there are certain dairy free products I can´t get elsewhere. But I´m always on the look out for a good bargain. Like non sprayed lemons and oranges that I grate and store in the fridge mixed with sugar or to make candied peel with them or the organic raisins that are cheaper there even, than at a large well-known supermarket in the Netherlands and... ah well you get the picture by now.

So on one of my recent visits I bought (reduced price of course, but still pricy) a small jar of sun dried tomatoes in oil. I decided to use them for these lovely baguettes that I wanted to make. When I opened the lid...BANG... I refound myself in a ripe Italian tomato field, that smelled just so good. The taste was as good as the smell, amazing. Maybe next time I need some dried tomatoes for a recipe, I will have to buy cheaper ones again, but if I can..... these were just delicious. Whatever choice I make next time, we certainly enjoyed these tomatoes and the baguettes this time.

Dried tomato baguettes
(yield: 3 baguettes)
(PRINT recipe)
1 1/3 cup water
2 tsp lemon juice
1 TBsp sugar
2 tsp oil (from the jar of the dried tomatoes)
2 tsp dried basil
2 tsp minced garlic
2 tsp salt
3/4 cup whole wheat flour
3/4 cup semolina flour
2 1/2 cup bread flour
2 tsp dry yeast
1/4 cup sun-dried tomatoes, oil-packed, well drained and cut into thin strips

Knead al the ingredients -except the tomatoes- to a souple dough and finally knead in the tomato slithers by hand. Let it rise for about 1 hour. Divide the dough in three equal parts and shape them into baguettes. Let them rise again between floured teatowels, a baker's couche or a baguette tin, covered for about 1 hour. Preheat the oven to 430ºF.

Make some diagonal slashes with a razor sharp knife in the top of the loaves and bake (preferably on a stone) them in the oven until golden brown for 20-25 minutes. Enjoy!

(source: B.Ojakangas -whole grain breads)

8 comments:

Cookie baker Lynn said...

Your baguettes look just gorgeous! My daughter who hates fresh tomatoes adores sun-dried tomatoes so I'll have to send her this recipe. Yumm!

Karen Baking Soda said...

Fabuleus brood Lien, prachtig gewoon!
Ik ben het met je eens, ik sta ook regelmatig te twijfelen.. hoorde laatst Pierre Wind extatisch over een volledige verantwoorde biologische maaltijd die "maar" ruim 5 euro kostte. Per persoon. Maal 5. En dat is dus alleen 1 avondmaaltijd. Tsja, dat vind ik veel.

Aranka said...

Mja, helaas is verantwoord/biologisch/ambachtelijk ook in de super (en de natuurwinkel) nog reteduur.
Ik heb de mazzel dat ik alles bij Bioweb kan bestellen - een lokaal opgezet netwerk waar de lokale bio boeren aan leveren. En verder haal ik natuurlijk veel bio bij mijn werk weg.
Als redelijk alternatief koop ik dus de pomodori's als ze in het seizoen zijn en droog ik ze in de oven en overgiet ze met een mooie olijfolie. Dat is dus geen zongedroogd spul, maar het komt in de buurt...

Anonymous said...

Looks amazing. The seasonings are going to smell so awesome while baking.

MyKitchenInHalfCups said...

Oh goodness yes. That looks heavenly! I must make my kitchen smell the same, hehe.

Anonymous said...

Nog een vraagje Lien over de biocitroenen en het rasp. Altijd als ik ze wil hebben kan ik ze niet vinden, of ik vind ze overal maar heb ze dan niet echt nodig. Rasp je wel eens en vries je het in? Ik heb er nu namelijk weer 4 liggen.....

Lien said...

@Lynn, maybe she doesn't like the acidity in fresh tomatoes? Sun-dried are so much more sweeter, I love them too

@Baking ach ja het blijft een beetje een middelweg zoeken helaas. Je zou eigenlijk een eigen moestuintje moeten ....heb je nog tijd over?

@Aranka, ach ja zo neem je dan weer eens dit en dan weer eens dat. Zelf drogen in de oven vond ik ook erg lekker.

@ Jude & Tanna, thanks. the smell is really summery (even if it is autumn)

@hoi Silvia, je kunt het op verschillende manier doen: raspen en invriezen (in een klein doosje of in een ijsblokjesbakje (dat dicht kan) dan kan je het per vrucht invriezen. Natuurlijk ook het sap invriezen!
Ik rasp het ook (heel fijn) en meng het met suiker, in een glazen potje in de koelkast, blijft echt héél lang goed. Die kan je dan voor zoete dingen gebruiken.

Glenna said...

Oh wow! Give me a few pats of butter and a loaf of that gorgeous bread and I'd be set for the day! Yum!