Friday, September 26, 2008

Hiep hiep hiep... citroentaartjes

(english? Scroll further down please)

Ik was gisteren jarig, 44 al weer. De kinderen hebben gevraagd of we het zaterdag konden 'vieren', omdat iedereen toch weg moest naar werk en school, dus morgen ben ik weer een beetje jarig. Ik ga straks een Sachertorte maken. Ik denk dat ik die naast appeltaart vroeger het meest gebakken heb, toevallig kwam ik het oude receptenboekje weer tegen en het leek me leuk die voor morgen te maken.

Dus hoewel ik verder niets verwachtte gisteren, voelde ik me meer jarig dan anders. Er kwamen pakjes met de post: o.a. een schitterend kookboek van Sicilië van mijn zus in Australië, een DVD en boek als een speciale verrassing van mijn lieve Italiaanse lerares, een flitsende nootmuskaatrasp van Microplane, hele leuke dierenvormpjes met zeep erin (te mooi om te gebruiken) van onze dochter (en zoon) en een lieve brief van onze jongste zoon, die hij 's morgens stiekem in de brievenbus gooide :)). En diverse kaarten, e-cards en emails met lieve wensen; heel hartelijk bedankt allemaal.

En dus besloot ik toch maar wat feestelijks te bakken voorals iedereen weer thuis was en om mee te nemen naar mijn middagklus als ik help in het documentatiecentrum (nou ja 't is maar klein hoor) op school. Ik besloot dat het maar wat kleins moest worden en makkelijk mee te nemen en zo kwam ik bij dit recept van echt kleine citroentaartjes, die zeer in de smaak vielen.


Citroenkwarktaartjes
(± 28 stuks)
(recept PRINTEN)
deeg:
280 g bloem
snufje zout
75 g koude boter, in blokjes
50 g shortening (of gewoon weer boter als je dat niet hebt)
3-4 el koud water

vulling:
290 g volle citroenkwark
2 eieren
70 g fijne suiker
50 g blauwe bessen (vers of gedroogd)
2 tl limoncello (of een andere drank naar keuze)

Deeg:
Meng het zout door de bloem, wrijf de boter en shortening door de bloem tot het op fijne kruimels lijkt. Voeg lepel voor lepel het water toe terwijl je snel het tot een deeg vormt. Niet te lang kneden. Verpak het in plastic en laat het een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet 2 muffinvormen in. Rol het deeg dun uit en steek er zo'n 28 rondjes uit van 8 cm doorsnede. Leg in elk muffinvormpje zo schijfje deeg zodat er een klein opstaand randje is. Zet de muffintrays koud weg.

Vulling:
Schep 80 g citroenkwark eruit en houdt apart. Roer de overige kwark, eieren en suiker in een kom schuimig. Roer de bessen en limoncello erdoor.

Schep op elk bodempje een half theelepeltje achtergehouden citroenkwark en vul daarna verder af met de vulling. Je kunt ook alle kwark helemaal door de vulling roeren, maar dat ene beetje witte citroenroom onderin geeft een leuk kleurverschil met de rest van de vulling die veel geler is.

Bak in de oven ongeveer 40 minuten. En schep ze dan voorzichtig uit de vorm om verder af te koelen op een rooster. Eet ze koud of lauwwarm.


********************************************************

Hip hip hip... Lemontartlets

It was my birthday yesterday... I reached double four. The kids asked if we could postpone the celebrations (and that sounds a lot more that it is believe me) to saturday, because everybody's away for work or school anyway. So I'll start baking a Sachertorte in a while for tomorrow. I think that -beside applecake- it's the cake I baked the most when I was younger. I recently came across the recipe in my oldest cookbook and I thought that it would be a nice idea to bake that again, and of course with chocolate you can't go wrong.

And though I expected it to be a quiet and business-as-usual-day, I felt very birthday-ish. Some packages arrived by mail; this lovely Cookery book about Sicily from my sister in Australia, a DVD and book as a very special surprise from my dear Italian teacher, a flashing new nutmeg-grater/shaker (Microplane), lovely shaped liquid soap animals (photo at the top of this post) from our daughter (and son) and a sweet letter from our youngest son (he has a hard time writing so that's extra special for me) that he posted himself yesterday morning. Several cards, emails and e-cards with good wishes... thanks you all!

And so I decided to bake something yesterday after all. Something small, because we'll be eating cake tomorrow too, but festive and easy so we still have something nice when everybody comes home again. And so I decided to make these small lemonquark tartlets. Though the word 'quark' is in my "Food substitution bible", I don't know if it's widely available in other countries. Quark is a fresh-curd skim milk cheese and its available here in the Netherlands in many varieties; whole, skimmed, flavoured with vanilla, lemon or other fruits. In colourfull mini packages for kids in all kind of fruit flavors..you name it. But if you can't find it: You can subsitute the quark (I'd personally choose # 1 or 6) -so my bible says- for ...

  1. sour cream
  2. fromage blanc
  3. yogurt cheese
  4. half cream cheese/half cream
  5. half ricotta cheese/half sour cream
  6. half mascarpone/half cream
  7. half (drained) cottage cheese/half yogurt

Lemon Quark Tartlets (± 28 tartlets)

(PRINT recipe)
dough:
2 cups (280 g) pastry or AP flour
pinch of salt
5 TBsp (75 g) cold, unsalted butter, cubed
1/4 cup (50 g) shortening
3-4 TBsp cold water

Filling:
1 1/4 cup (290 g) lemon flavored full fat quarck (or use a substitute with 1 TBsp grated lemonzest)
2 eggs (medium)
1/4 cup + 1 TBsp (70 g) fine granulated sugar
50 g blue berries (fresh or dried)
2 tsp limoncello (or any other booze you fancy)

Dough:
Stir the salt into the flour, rub in the butter and shortening until it resembles fine breadcrumbs. Add the water 1 Tbsp at the time and knead it quick to a dough. Wrap in plastic and store in the fridge for an hour.

Preheat the oven to 360ºF. Grease two muffintins. Roll out the dough, quite thin (2-3 mm) and cut out disk of approx. 3,15 inch. Place a disk in each muffinshape. Keep cool until you're ready to fill them.

Filling:
Stir eggs, sugar and quarck (or substitute) in a bowl until very well mixed. Stir in the limoncello and berries. Fill the dough disks to the rim and bake in the oven for 40 minutes. Take them out of the tin to cool on a wire rack. Eat them warm or cold.

(adapted from: Maggie Mayhem - "Het taartenboekje")

6 comments:

MyKitchenInHalfCups said...

Happy Birthday between celebration days!
Love these little tartlets!
I've finally found quark here!

Anonymous said...

Hartelijk Gefeliciteerd Lien! En och pas 44 toch !! ;-))
Hele fijne en smakelijke verjaardag gewenst!

ostwestwind said...

Happy birthday, I'll never forget it, because it's also my son's birthday, he is 15 now!

Ulrike from Küchenlatein

Anonymous said...

Van harte gefeliciteerd! Ik vind het altijd leuk om twee keer 'jarig' te zijn.
Veel plezier morgen!
Vuursteentje

Aranka said...

Gefeliciteerd met je 44e! Mooie leeftijd ;-))))

En, gooi je he recpt van de Sachertorte nog online? Het is toch wel de échte toch?

Lien said...

Bedankt allemaal voor de goede wensen.
Thanks for all the good wishes!!

@Aranka, tja dat was ik eigenlijk niet van plan, hét echte recept is toch nog steeds een goed bewaard geheim geloof ik... en er staan er al zóveel op internet, dat ik er niet meer één bij wil zetten.