Het is hier over het algemeen koek, cake en brood wat de klok slaat en daarom maar eens heel wat anders. Iets met uien. Het was eigenlijk een samenloop van omstandigheden dat ik in het bezit kwam van een pak Gram meel. Nee geen Grahammeel, maar gram, ook wel bekend (nou ja niet bij mij, maar bij mensen die meer verstand hebben van Indisch eten) als Chana dahl of besan meel. Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat maakt het alleen maar interessanter niet waar. Gram meel wordt gemaakt van een bepaald soort kikkererwt. En je kunt het dus heel goed vervangen met kikkererwtenmeel en daar kan iedereen wel aankomen bij de Toko of grotere supermarkt. Deze meelsoorten zitten vol met proteïne en zijn dus heel gezond.
Het zijn een soort hartige koekjes of flapjes met kruiden en uien, die je heel goed als bijgerecht of voorgerecht kan eten, maar ook als borrelhapje erg lekker. Het recept is glutenvrij én vegetarisch en zelfs veganistisch. En voor bijv. een buffet of grotere hoeveelheden eters, kan je het recept gewoon verdubbelen.
Uienflapjes met Peterselie-yoghurt dip
(± 10 stuks)
(recept PRINTEN)
75 g gram meel of kikkererwtenmeel2 tl komijnzaad
1 tl gemalen koriander
1/2 tl zout
een snuf van elk: kaneel, gemalen nootmuskaat, gemberpoeder, kurkuma (tot samen 1/2 tl)
4 el water
100 g geraspte ui
25 g geraspte aardappel
olijfolie om te bakken
Meng het meel, specerijen en kruiden, zout en water door elkaar tot een beslag. Rasp de ui en aardappel en meng dat door het beslag. Verhit in een koekenpan wat olijfolie en bak het beslag in 'koekjes' van ongeveer 2 volle theelepels aan beide kanten goudbruin op een matig vuur.
Leg ze daarna even op keukenpapier en serveer warm met bijv. deze dip:
Peterselie-yoghurt dip
4 el (biogarde) yoghurt
1 el fijngehakte verse (platte) peterselie
zout en peper (naar smaak)
zwart sesamzaad (of wit)
1/2 tl geperste knoflook
Roer alles door elkaar en serveer bij de uienflapjes.
********************************************************
And now for something completely different...
Recently it's all been cookies, cakes and bread here on this blog, it's high time for something completely different. Something with onions. It was coincidence that I got my hands on some gram flour. No not Graham, but gram, also known (by people who are familiar with the indian cuisine) as Chana dahl or besan flour. I never heard of it before, but that only makes it more interesting. Gram flour is flour from a certain kind of chickpea (it seems that there are different varieties), so if you don't have it, no problem, you can take normal chickpea flour instead. Very healthy flour full of proteins.
The recipe is a kind of fritter with herbs and spices, that you can eat as a starter, a side dish or as a nibble with a drink. They are glutenfree (which is important to more and more people), and vegetarian (even vegan). They are real easy and taste terrific..
Onionfritters with parsley-yogurt dip
(± 10 fritters)
(PRINT recipe)
3 oz gram flour (or chickpea flour)
2 tsp cumin seeds
1 tsp ground coriander
1/2 tsp salt
pinch each of: cinnamon, nutmeg, gingerpowder, turneric (added up about 1/2 tsp)
4 TBsp water
4 oz grated onion
1 oz grated potato
olive oil for baking
Mix flour, herbs and spices, salt and water to a paste. Stir in the grated onion and potato. Heat about 2 TBsp olive oil in a heavy sauce pan and fry about 2 heaped tsp of batter for each fritter golden brown on both sides on a medium heat.
Parsley-yogurt dip:
4 TBsp (greec) yogurt1 TBsp finely chopped flat leave parsley
salt and pepper to taste
black sesame seeds (or white)
1/2 tsp pressed garlic
Stir all of this together and serve in a a little bowl with the fritters on the side.
6 comments:
I really want to give these a try. So glad you explain that gram is chickpea flour!! Healthy chickpeas AND potato and onion: that's got to be good. Neat idea for a little snack bite!
Ben het helemaal met de vorige spreekster eens! Zou je ze wat langer goed kunnen houden denk je?
these look really great. i love fritters and i'll be trying these soon!
Thanks girls, hope you'll enjoy them too. Yes Karen, I think they can easily be made in advance, kept in the fridge and reheated when needed.
I love chickpea flour. It was so many uses and so nutritious. Your parsley yogurt dip sounds like a good match
Thanks Jude. I love it too (just made a lovely dinner with chickpeas involved again).
Post a Comment