Wednesday, July 30, 2008

BBD #12

(in english? Scroll down please)
Ondertussen is de grootste troep van de vakantie opgeruimd (behalve dan die Mount Everest van strijkgoed die ik nog moet beklimmen), heb ik één ziek kind en één drammend kind ("Ik verveel me") over de vloer en ben ik dus weer helemaal terug in de sleur :(.


Om die sleur maar wat te doorbreken, ben ik maar eens wat broodjes gaan bakken. Voor we vertrekken zorg ik altijd dat ik een paar broden in de diepvries hebben, zodat we bij thuiskomst even vooruit kunnen en dus kon ik me op wat kleine broodjes storten. Vandaag is ook de laatste postdag voor de 12e Bread Baking Day, die dit keer verzorgd wordt door Aparna van "My diverse kitchen" en dit keer is het thema....kleine broodjes. Dus niet helemaal toevallig dat ik met de kleine broodjes begonnen ben ;).

Venkel- en maanzaadbolletjes
(18 kleine broodjes) (recept PRINTEN)
500 g (brood)bloem
10 g zout
10 g suiker
5 g droge gist (1 volle tl)
10 g olijfolie
15 g venkelzaad, licht gekneusd
30 g maanzaad
± 300 g water

Doe alle ingrediënten bij elkaar en kneed er een mooi soepel deeg van. Plaats het in een ingevette (en afgedekte) kom en laat het 1 uur rijzen. Druk de lucht eruit en vouw het dubbel, doe het terug in de kom en laat het nogmaals een half uur rijzen. Vouw het deeg nogmaals en leg het terug in de kom, dek af en zet in de koelkast tot de volgende dag.

Haal het deeg uit de koelkast om min. 1 uur op temperatuur te komen. Verdeel het deeg in 18 gelijke stukken en vorm er bolletjes of kleine 'baguettes' van. Leg ze op twee bakplaten met bakpapier, dek af met ingevet plastic en laat 1 (tot 2) uur afhankelijk van de temperatuur rijzen. Verwarm de oven voor op 220º C.

Bestrooi eventueel met wat bloem, knip of snijd de broodjes in. Bak de broodjes (op de plaat of op een ovensteen) ongeveer 15-18 minuten tot ze licht beginnen te bruinen. Laat ze koelen op een rooster.
Vooral heel erg lekker met gerookte zalm of forel, een stukje vlees of kaas.

************************************************

Bread Baking Day #12

In the meantime most of the holiday stuff is sorted (except for a mount everest of ironing...), I have one ill and one annoying ("I'm bored") child in the house. So I'm right back at the daily routine :(. To break it a bit I decided to start baking: when you don't know what to do... just bake something and you'll feel better. Before we leave for holiday I always make sure to store some 'normal' bread in the freezer, so there was no need for that yet. So I could go wild with some small breads. Today is also the also chance to enter a posting for the Bread Baking Day #12, hosted by Aparna from "My diverse kitchen" and the subject is "Small Breads". What a coincidence (or am I just very cunning..) and so here they are....

Fennel and poppy seed rolls
(18 small rolls) (PRINT recipe)
500 g strong bread flour
10 g salt
10 g sugar
5 g active dried yeast
10 g olive oil
15 g fennel seeds, slightly bruised
30 g poppy seeds
± 300 g water

Place all the ingredients in a large bowl and knead it into a smooth dough. Put the dough into a greased bowl, cover and let rise for 1 hour. Press out the air and fold the dough. Replace in the bowl as before and let rise for another 30 minutes. Repeat the folding, but this time place the (covered) bowl in the fridge overnight.

Take the dough out the fridge an hour before you start shaping the dough. Divide the dough in 18 equal pieces and shape them into rolls or little baguettes. Place them on two baking sheets on parchment paper, cover with greased foil and let them rise for 1 hour (or two hours depending on the temperature). Preheat the oven to 420º F.

If you like you can sprinkle them with a little flour, now slash or cut with some siccors the rolls and bake them for about 15-18 minutes until lightly brown. Let them cool on a wire rack.
Very good with some smoked salmon or trout, meat or cheese. Enjoy!

6 comments:

Cookie baker Lynn said...

What delightful rolls! I've never put fennel and poppy seeds together. It sounds like a wonderfully different flavor combination.

Aparna Balasubramanian said...

These look very pretty, with slashes dotted with poppy seeds.
Thanks for participating in BBD.

Anonymous said...

What a cute way to slash rolls. Looks so appetizing that way.

Anonymous said...

Sorry Lien , maar ik ontdek net dat je in de printversie vergeten hebt de gist erbij te vermelden.

Lien said...

Dank je Loes! ik heb het veranderd. Ook bij de engelse versie was de gist weg... wel vreemd want ik copy de tekst gewoon naar het printdocument en veranderd dat verder niet. NOu ja, dank zij jou oplettendheid is het weer goed! Groetjes

Eva said...

I've recently bought fennel seeds - that might be just the way to try them! Thanks for the inspiration!