Saturday, May 31, 2008

Ontbijtbrood

(in English? scroll down please)

Het is weer tijd voor de Bread Baking Day nr. 10. Deze keer verzorgd door Melissa van "Baking a sweet life". Het onderwerp is "Breakfast breads" en zij stelde tevens de vraag 'wat is jullie traditionele ontbijtbrood?'. Tja, dit hele idee van ontbijtbrood is in Nederland niet echt aan de orde. Hoewel we natuurlijk wel ontbijtkoek kennen ;) In Frankrijk zou je een croissant of een stuk baguette eten, in Italië eet je een zoet broodje wat je in je capuccino doopt, in Amerika bak je pancakes, wafels of eet je cornflakes.. maar ja hier in Nederland is dat niet zo spectaculair. Het moet vooral gezond zijn als het even kan, het heet de 'belangrijkste maaltijd van de dag" te zijn, die je toch vooral niet mag overslaan.

Bij ons thuis eten 's morgens meestal 'gewoon' brood, net als tussen de middag. Het liefst bruin of volkoren (hoewel de kinderen dat natuurlijk niet met me eens zijn), maar ook wel eens wat lichter en soms een bolletje, net wat ik gebakken heb. En daar gaat dan naar smaak hagelslag, vlokken, vleeswaren of kaas op. Niets bijzonders dus eigenlijk. Af en toe, dat hangt dan van mijn bakavonturen af, komen er zoete broodjes of bolletjes die ook zeer gewaardeerd worden. Kortom ik kan eigenlijk kiezen wat ik wil als het gaat om brood dat we 's morgens eten. En ik heb gekozen voor bruine zoete broodjes met pecannoten en kaneel.

Pecan Rolls
(12 broodjes)

(Recept PRINTEN)

deeg:
80 g rozijnen
kokend water
1,5 tl droge gist
85 g lauwe melk
55 g lauw sinaasappelsap
2,5 el honing
2 el plantaardige olie of boter, gesmolten
1 groot ei
120 g volkoren tarwemeel
1 tl zout
flinke snuf nootmuskaat (vers geraspt)
± 280 g (brood) bloem

vulling:
2 el boter
1 el honing
1/2 tl kaneel
90 g grof gehakte pecannoten

topping:
1 el boter, gesmolten
1 tl honing
1/4 tl kaneel
1 eierdooier met 1 el water

Week de rozijnen 15 minuten in het kokende water, giet ze af en droog ze wat af.

Roer de gist in de lauwwarme melk, voeg sinaasappelsap en honing toe en laat 10 minuten staan.

Voeg de boter of olie en het ei erbij. Meng het volkoren meel, bloem, nootmuskaat en zout erbij en kneed het tot een deeg. Voeg zo nodig wat extra bloem of eventueel water toe om een soepel, niet plakkerig deeg te krijgen. Kneed de rozijnen erdoor. Vorm er een bal van en leg in een ingevette en afgedekte kom om te rijzen, ongeveer 1,5 uur.

Maak de vulling door de boter en de honing in een pannetje op een laag vuur te smelten. Rol het deeg uit in een rechthoek van ± 30 x 40 cm en smeer dat op het deeg, bestrooi rijkelijk met kaneel en de stukjes pecannoot en rol het deeg op, beginnend aan de lange kant. Snijd deze rol in 12 gelijke stukken (Ik heb het dit keer voor het eerste met flossdraad gedaan en dat ging fantastisch) en leg ze met de snijkant op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek af met ingevet plastic en laat nogmaals rijzen.

Verwarm de oven voor op 200ºC.

topping: Meng de gesmolten boter met de honing en kaneel en strijk dat voorzichtig over de broodjes heen. Daarna kan je ze ook nog met het licht geklopte ei bestrijken (maar dat hoeft niet echt).

Bak de broodjes zo'n 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze dan afkoelen op een rooster. Eet smakelijk!

***************************************************

Breads for Breakfast

It's time to make a posting for Bread baking day # 10... and I'd better be quick about it too, as today is the last posting day! This month Melissa of "Baking a sweet life" is our hostess and she chose "Breakfast breads" with the question to share our traditional bread for breadfast in your family.

In the Netherlands breakfast is considered the most important meal of the day (it's even promotes on radio), that is not to be skipped. In France you'd dunk your croissant in a cup of caffé au lait, in Italy you eat some kind of sweet rols with your cappuccino, in America you bake pancakes, waffels or eat cornflakes, but here in the Netherlands... no way! Of course there are many ways to make (or skip) breakfast here too, but we normally just eat bread, sliced that is, not rolls or buns, and not sweet, but (preferably) whole wheat or 'brown' bread (that is half whole wheat). Put some margarine, butter or diet margarine ("halverine") and top with chocolate rice ("hagelslag"), jam, peanut butter or thin slices of meat or cheese.

So I could enter just any normal bread. But... there is always a but... we also sometimes eat buns, sweet rolls, raising breads or take your pick. This is the luxury of a baking fanatic like me. My family never knows what it'll be the next day. And therefor I did pick something sweet, just for the pure luxury of it, but still with whole wheat flour in it, something of a roll... though not standard here, it sometimes still arrives at the breakfast table and is much appreciated.

Pecan Rolls
(12 rolls)

(print RECIPE)

dough:
1/2 c raisins
boiling water
1,5 tsp dry yeast
85 g warm milk
55 g warm orange juice
2,5 TBsp honey
2 TBsp vegetable oil
1 large egg
1/2 + 1/3 c whole wheat flour
1 tsp salt
large pinch freshly grated nutmeg
± 2 c bread flour

Filling:
2 TBsp butter
1 TBsp honey
1/2 tsp cinnamon
3/4 c chopped pecans

topping:
1 TBsp butter, melted
1 tsp honey
1/4 tsp cinnamon
1 egg yolk + 1 TBsp water

Soak the raisins in the boiling water for 15 minutes, drain and dry them a bit. Stir the yeast in the warm milk, add orange juice and honey and leave for 10 minutes until creamy. Add the oil and egg. Mix in the flours, nutmeg and salt and knead into a smooth souple dough. Adjust with some extra water or flour to get it right. It shouldn't be too sticky. Now knead in the raisins with care until evenly distributed. Place the dough in a greased and covered bowl to rise for 1,5 hours or until doubled.

Make the filling by melting butter and honey in a small sauce pan.
Roll out the dough into a 12"x14" rectangle, brush with the melted butter/honey mixture and sprinkle generously with the cinnamon. Divide the pecan pieces over the dough and roll the dough up tightly like a jellyroll.

Cut into 12 equally thick slices and place on a baking sheet with parchment paper. Cover with greased plastic and let it rise for another hour rise. Preheat the oven to 400ºF.

Make the topping by melting the butter with the honey and stirring in the cinnamon. Brush the rolls gently. Then you can (but I don't think it's necessary) you can glaze the rolls with the eggwash.
Bake the rolls for 20-25 minutes until golden brown. Let cool on a wire rack. Enjoy!

(Adapted from "Great Breads"- Martha Schulman)

7 comments:

Anonymous said...

Zijn wij niet het land van beschuit eters?? Is natuurlijk geen brood ;-))
Voor deze smakelijk uitziende rolls ruil ik gaarne mijn knäckebrödje in....:-)

NKP said...

Beautiful rolls! They look very tasty. (I have never heard of chocolate rice before. :)

zorra vom kochtopf said...

Lucky family. My husband also never knows what bread it will be on the table next day. ;-) But I know that your Pecan rolls will be there soon.

Anonymous said...

That is a lovely picture of pecans. Those rolls look delicious.

Anonymous said...

Great rolls! What is chocolate rice?

Lien said...

Thanks Marleen, Natashya, rainbowbrown, Zorra and Susan for your compliments.

Susan the chocolate rice is what we call "hagelslag" here. They are tiny pieces of chocolate that we use to put on our bread when we eat it. I think it's a real dutch thing. I translate it with 'chocolate rice' because that's how it was described on a english spoken blog where they used it to make the eyes on some doogie cookies.

Cakelaw said...

These sound just devine - how could you lose with that pecan and honey filling?