Tussen het bakken van alle bollen en flappen toch nog tijd gevonden om aan de Bread Baking Day nr.5 mee te doen. Dit keer gehost door Chelsea Greigh van "Rolling in Dough". Ze heeft een heel toepasselijk thema bedacht gezien de naam van haar blog en dat is 'gevuld brood'. Ik heb in een al wat ouder boek (1992) van Beth Hensperger een heerlijk idee gevonden voor een heel feestelijk brood met een heerlijke smaak.
Amaretto brood
(1 brood)
Voordeeg:
1 1/2 tl gist
1 1/2 tl suiker
2 el lauw water
85 g lauwe melk
4 el amaretto likeur (60 ml)
140 gbloem (broodbloem of eiwitrijke bloem)
Klop alle ingrediënten goed door elkaar tot het helemaal glad is. Dek af en laat 30 minuten staan.
Deeg:
1 groot ei
geraspte schil van 1/2 sinaasappel
1 tl zout
35 g suiker
210-250 g (eiwitrijke of brood-) bloem
85 g zachte ongezouten boter in stukjes
voordeeg
Voeg de eieren, rasp, zout, suiker en 80 g van de bloem er mix het tot het egaal is. Voeg nu de zachte boter in stukjes toe en klop tot het helemaal opgenomen is (gebruik je een standmixer, dan doe je dit met de k-garde). Blijf daarna bloem toe voegen in delen tot je een deeg krijgt dat de zijkanten van de kom nét schoonmaakt. Het is een vrij zacht (slap) deeg. Kneed het nu nog een paar minuten door, leg het in een ingevette kom, dek af met plastic en laat het ongeveer 2 uur rijzen. Druk de lucht er een beetje uit, dek het opnieuw af en plaats het 12-24 uur in de koelkast.
Je haalt 1 à 2 uur voordat je verder gaat met het recept het deeg weer uit de koeling om op kamertemperatuur te komen.
Ondertussen maak je de vulling.
Vulling:
100 g gemalen (of zeer fijn gehakte) amandelen
55 g zachte boter
50 g suiker
1/2 ei (de andere helft gebruik je voor het bestrijken)
geraspte schil van 1/2 sinaasappel
1 el amaretto likeur
60 g gele rozijnen
Roer de boter, rasp, suiker en ei met een mixer luchtig. Voeg de likeur toe en roer goed door. Schep dan de amandelen en rozijnen erdoor.
Leg nu het deeg op een licht met meel bestoven werkvlak en rol het uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 22 x 30 cm. Smeer de vulling gelijkmatig over het deeg, waarbij je de buitenste rand van 2-3 cm vrij laat. Rol dan voorzichtig het deeg op, begin aan de langste kant, maak de naad goed dicht en plaats het op een bakplaat leggen (met bakpapier eronder) met de naad onderop. Omdat het deeg vrij slap is zou je het ook zo in een groot broodbakblik kunnen plaatsen met de naad naar onderen, dit geeft een andere vorm, maar voorkomt dat het brood wat uitzakt.
Dek af met plastic en laat rijzen. Omdat het vrij zwaar deeg is, zie je het niet echt de lucht in rijzen. In een warme omgeving ongeveer 2 uur.
Verwarm ondertussen de oven op 180ºC.
Het bestrijken van het brood:
1/2 ei
1 tl water
snuf zout
Kluts deze 3 ingrediëntendoor elkaar en bestrijk het brood daarmee. Plaats het in het midden van de oven en bak het 20 minuten. Bestrijk het brood nogmaals en bak weer 20 minuten tot het brood goudbruin is en gaar. Laat het op een rooster afkoelen voor je het aansnijdt. Echt een Feestbrood!
1 1/2 tl gist
1 1/2 tl suiker
2 el lauw water
85 g lauwe melk
4 el amaretto likeur (60 ml)
140 gbloem (broodbloem of eiwitrijke bloem)
Klop alle ingrediënten goed door elkaar tot het helemaal glad is. Dek af en laat 30 minuten staan.
Deeg:
1 groot ei
geraspte schil van 1/2 sinaasappel
1 tl zout
35 g suiker
210-250 g (eiwitrijke of brood-) bloem
85 g zachte ongezouten boter in stukjes
voordeeg
Voeg de eieren, rasp, zout, suiker en 80 g van de bloem er mix het tot het egaal is. Voeg nu de zachte boter in stukjes toe en klop tot het helemaal opgenomen is (gebruik je een standmixer, dan doe je dit met de k-garde). Blijf daarna bloem toe voegen in delen tot je een deeg krijgt dat de zijkanten van de kom nét schoonmaakt. Het is een vrij zacht (slap) deeg. Kneed het nu nog een paar minuten door, leg het in een ingevette kom, dek af met plastic en laat het ongeveer 2 uur rijzen. Druk de lucht er een beetje uit, dek het opnieuw af en plaats het 12-24 uur in de koelkast.
Je haalt 1 à 2 uur voordat je verder gaat met het recept het deeg weer uit de koeling om op kamertemperatuur te komen.
Ondertussen maak je de vulling.
Vulling:
100 g gemalen (of zeer fijn gehakte) amandelen
55 g zachte boter
50 g suiker
1/2 ei (de andere helft gebruik je voor het bestrijken)
geraspte schil van 1/2 sinaasappel
1 el amaretto likeur
60 g gele rozijnen
Roer de boter, rasp, suiker en ei met een mixer luchtig. Voeg de likeur toe en roer goed door. Schep dan de amandelen en rozijnen erdoor.
Leg nu het deeg op een licht met meel bestoven werkvlak en rol het uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 22 x 30 cm. Smeer de vulling gelijkmatig over het deeg, waarbij je de buitenste rand van 2-3 cm vrij laat. Rol dan voorzichtig het deeg op, begin aan de langste kant, maak de naad goed dicht en plaats het op een bakplaat leggen (met bakpapier eronder) met de naad onderop. Omdat het deeg vrij slap is zou je het ook zo in een groot broodbakblik kunnen plaatsen met de naad naar onderen, dit geeft een andere vorm, maar voorkomt dat het brood wat uitzakt.
Dek af met plastic en laat rijzen. Omdat het vrij zwaar deeg is, zie je het niet echt de lucht in rijzen. In een warme omgeving ongeveer 2 uur.
Verwarm ondertussen de oven op 180ºC.
Het bestrijken van het brood:
1/2 ei
1 tl water
snuf zout
Kluts deze 3 ingrediëntendoor elkaar en bestrijk het brood daarmee. Plaats het in het midden van de oven en bak het 20 minuten. Bestrijk het brood nogmaals en bak weer 20 minuten tot het brood goudbruin is en gaar. Laat het op een rooster afkoelen voor je het aansnijdt. Echt een Feestbrood!
************************************
Bread Baking Day #5
In between baking "oliebollen" and "appelflappen" I found some time to participate the Bread Baking Day event which is held for the fifth time. This one is hosted by
Chelsea Greigh van "
Rolling in Dough". She choose a theme that's quite appropriate to her blog: "Filled breads". In one of the books from Beth Hensperger I found a wonderful recipe which I adapted for a wonderful bread. It's as festive as a Stollen. In between baking "oliebollen" and "appelflappen" I found some time to participate the Bread Baking Day event which is held for the fifth time. This one is hosted by
Chelsea Greigh van "
Amaretto Roulade
(1 loaf)
Sponge:
1 1/2 tsp dry yeast
1 1/2 tsp sugar
2 el warm water
85 g warm milk
4 TBsp amaretto liquor (60 ml)
140 g bread flour
Whisk all the ingredients for the sponge together really well, cover and let rise for half an hour.
Dough:
1 large egg
grated zest of 1/2 orange
1 tsp salt
35 g sugar
210-250 g bread flour
85 g soft unsalted butter in pieces
Sponge (as written aboven)
Add to the sponge the eggs, grated zest, salt, sugar and 80 g of the flour and mix until smooth. Now add the soft butter in pieces and beat until smooth again. Now continue adding the flour in small quantities until it just clears the sides of the bowl. It is quite a soft dough. Knead for a few minutes (Adding TBsps of flour as needed), place in a greased bowl, cover with plastic and let it rise for 2 hours. Deflate, cover and let it rise for 12-24 hours in the refrigerator.
Take out of the fridge 1 or 2 hours prior to filling the dough.
In the meantime make the filling.
Filling:
100 g ground almonds
55 g soft butter
50 g sugar
1/2 egg (the other half is used for the glaze)
Grated zest of 1/2 orange
1 TBsp amaretto liqour
60 g golden raisins
Whisk butter, zest, sugar and egg fluffy. Add the amaretto and stir. Spoon in the almonds and raisins and mix.
Place the dough on a lightly floured surface and roll out to a 9"x 12" rectangle. Spread the filling onto the dough, leaving 1 inch borders on all sides. Beginning with the long edge, rollsup the dough jelly-roll fashion. Close the seam well. Place on a baking sheet with baking parchment, seamside down. Cover with greased plastic wrap and let rise for 2 hours in a warm place.
Preheat the oven to 350ºF.
Glaze:
1/2 egg
1 tsp water
pinch of salt
Whisk these three ingredients together and brush the glaze on the bread. Bake for 20 minutes. Brush again with the glaze and bake for another 20 minutes until golden brown. Cool on a rach before slicing.
A bread for festive occasions!!
1 1/2 tsp dry yeast
1 1/2 tsp sugar
2 el warm water
85 g warm milk
4 TBsp amaretto liquor (60 ml)
140 g bread flour
Whisk all the ingredients for the sponge together really well, cover and let rise for half an hour.
Dough:
1 large egg
grated zest of 1/2 orange
1 tsp salt
35 g sugar
210-250 g bread flour
85 g soft unsalted butter in pieces
Sponge (as written aboven)
Add to the sponge the eggs, grated zest, salt, sugar and 80 g of the flour and mix until smooth. Now add the soft butter in pieces and beat until smooth again. Now continue adding the flour in small quantities until it just clears the sides of the bowl. It is quite a soft dough. Knead for a few minutes (Adding TBsps of flour as needed), place in a greased bowl, cover with plastic and let it rise for 2 hours. Deflate, cover and let it rise for 12-24 hours in the refrigerator.
Take out of the fridge 1 or 2 hours prior to filling the dough.
In the meantime make the filling.
Filling:
100 g ground almonds
55 g soft butter
50 g sugar
1/2 egg (the other half is used for the glaze)
Grated zest of 1/2 orange
1 TBsp amaretto liqour
60 g golden raisins
Whisk butter, zest, sugar and egg fluffy. Add the amaretto and stir. Spoon in the almonds and raisins and mix.
Place the dough on a lightly floured surface and roll out to a 9"x 12" rectangle. Spread the filling onto the dough, leaving 1 inch borders on all sides. Beginning with the long edge, rollsup the dough jelly-roll fashion. Close the seam well. Place on a baking sheet with baking parchment, seamside down. Cover with greased plastic wrap and let rise for 2 hours in a warm place.
Preheat the oven to 350ºF.
Glaze:
1/2 egg
1 tsp water
pinch of salt
Whisk these three ingredients together and brush the glaze on the bread. Bake for 20 minutes. Brush again with the glaze and bake for another 20 minutes until golden brown. Cool on a rach before slicing.
A bread for festive occasions!!
7 comments:
Hoi Lien,
Ziet er weer lekker uit. Ontbijt en lunch wordt tijdens deze dagen nogal eens brunch dus dat lijkt me wel wat. Een vraagje wat is een eiwitrijke bloem?
Groetjes truus
Dat is 'broodbloem', maar ik dacht laat ik het eens anders zeggen ;-), omdat me dan vaak gezegd wordt dat ze dat nooit gezien hebben. Maar brood met veel eiwit. Manitoba bloem met de meeste eiwit, maar voor Soezie gebruikers bijv. Surprima plus. Geen biologische bloem of supermarkt patentbloem gebruiken, die heeft te weinig eiwit om dat lange rijzen te doorstaan.
Bedabkt Lien, hij staat als halffabricaat in de koelkast. ik laat weten hoe het uiteindelijke resultaat was.
Groetjes truus
Hij is prima gelukt. Dit wordt een blijvertje!!!!! Heel veel geluk in 2008 voor jou en voor al je lezers.
Groetjes truus
Wow, that looks super. I've been looking at all these wonderful recipes and I want to make all of them. Your's is definitely on my to do list. Thanks for Bread Baking Day No. 5 giving us the opportunity to share our recipes and thank you for posting it.
http://kopiaste.blogspot.com/search?q=christopsomo
I love Amaretto! What a wonderful idea to make an Amaretto filling.
I'm trying this tonight. I think I'll try to shoot it, but I don't think it will be as pretty as your picture!
Post a Comment