Tuesday, October 16, 2007

Wereld brooddag

(English version? Please scroll down)
Vandaag is het wereld brooddag en deze gebeurtenis op het blog wordt verzorgd door (wederom) Zorra van Bitte 1x umrühren (Kochtopf). Ik bak (bijna) dagelijks ons brood en het was dan ook echt geen moeite om aan dit event mee te doen en dus ter ere daarvan deze keer een heerlijk brood. Het lijkt me fantastisch over een paar dagen alle inzendingen te zien in de round-up die Zorra op haar blog zal zetten.

Hazelnotenbrood
(Pane di Nocciole)
475 g (brood)bloem
25 g tarwekiemen
1 1/2 tl droge gist
± 300 g lauw water
150 g blanke hazelnoten, geroosterd en gehakt
± 15 'naalden' rozemarijn, heel fijn gehakt
2 el sesamzaad
1 el olijfolie (en wat om in te vetten)
1 el suiker
1 tl zout
flinke snuf vers gemalen zwarte peper

Kneed van al deze ingrediënten een soepel deeg. Voeg zo nodig water of bloem toe om een niet te droog of te plakkerig deeg te krijgen. Leg het in een ingevette kom, dek af met plastic en laat het ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats.

Vorm nu het brood in de gewenste vorm. Je kunt het in een broodblik bakken of het bijv. rond maken. Ik heb het verdeeld in vijf gelijke stukken en die tot lange worsten gevormd en naast elkaar in een (met olijfolie ingevet) bakblikje gelegd van ongeveer 20 x 30 cm.

Bestrijk de bovenkant met wat olijfolie en strooi er wat sesamzaadjes op. Dek af met ingevet plastic en laat het nogmaals rijzen tot het verdubbeld is.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220ºC.

Bak het brood ongeveer 20-25 minuten of tot het goudbruin is. Als je een broodsteen gebruikt kan je het bakblik daar gewoon op zetten om te bakken. Haal het na het bakken uit de vorm en laat het op een rooster afkoelen.

(naar recept uit: "Il libro completo del pane")

****************************************************

World Bread Day

Again another event hosted by Zorra, Thanks again! World bread day today and as I am a frequent baker, this was a great event for me. I´m looking forward to seeing all the entries in a few days on Zorra´s blog in the round up, I bet there´ll be a few that´I´ll want to bake.

Hazelnut bread
(Pane di nocciole)
475 g (bread)flour
25 g wheat germ
1 1/2 tsp dry active yeast
± 300 g tepid water
150 g skinned hazelnuts, toasted and chopped
1 small rosemary sprig (about 15 'needles' ) chopped very finely
2 TBsp sesameseeds
1 TBsp olive oil (and some to grease the tin)
1 TBsp sugar
1 tsp salt
large pinch freshly ground black pepper

Knead all these ingredients into a smooth dough (by hand or machine). Add water or flour if needed to get the right consistency. Place in a greased bowl, cover with plastic and let it rise for 1 hour.

Shape the bread like you want (a loaf in a tin, round or torpedo shaped). I divided the dough in 5 equal parts and shaped them into long rolls. Place them into a greased baking dish (8" x 12 " ) next to one another, brush with a little olive oil and sprinkle with sesame seeds. Cover with greased plastic and let it rise again until about doubled.

In the meantime preheat the oven to 430ºF.

Bake the bread 20-25 minutes or until golden. If you use a baking stone, you can place the tin directly on the stone. When it´s baked, take out of the tin and let cool on a wire rack.

(Recipe adapted from: "Il libro complete del pane")

7 comments:

Anonymous said...

Het ziet er allemaal zo professioneel uit, zo lekker!! Wanneer we dichter bij elkaar woonden zou ik iedere dag bij je op de stoep staan om mijn 'culinaire horizon te verbreden'. En natuurlijk even bijkletsen. Ik vind het geweldig wat je doet. Liefs C.

Gea said...

Dit lijkt mij een heerlijk brood, Lien! En wat een leuke vorm heeft het gekregen. Dit brood komt zeker ook een keer bij ons op tafel. Bedankt voor het recept.

Anonymous said...

Prachtig dit brood! Echt heel mooi! Kwam vanavond met verse rozemarijn thuis en de rest had ik in huis, dus dit broodje staat (in bruine versie) dan ook meteen bij mij in de steigers. Wederom bedankt voor het recept!

Rosa's Yummy Yums said...

Your bread looks wonderful and ever so scrumptious!

Cheers,

Rosa

Anonymous said...

I love hazelnuts! Your bread looks awesome!

Thx for joining WBD.

Anonymous said...

Lien, what a great recipe!!! Of course I will have to try it...and soon...The pictures came out wonderful!
Congrats and thanks to spread the word about the event!
Love,
Verena


www.mangiachetefabene.wordpress.com

Anonymous said...

Wat een heerlijk modelletje :-))))