Tuesday, August 21, 2007

Italiaans nazomeren

(english version? scroll down please)
Het is toch erg jammer dat er (weer) een vrij natte zomer was in Nederland zonder tropische temperaturen. Wij hadden het geluk om in het warmste weekend van de zomer weer terug te komen van vakantie, zo was de overgang meer geleidelijk én had je in twee dagen de hele vakantiewas droog!! Maar ja dat is alweer twee weken geleden.

Hier gaan de kinderen ondertussen al weer naar school en voor je het weet zitten we alweer in de herfst. Ligt dat aan mij of gaat de tijd gewoon steeds sneller??? Hoewel het najaar weer zijn eigen charme heeft en ook een hele mooie periode kan zijn, kan ik de zomer nog even niet opzij duwen. Dus nog even zo'n Italiaans baksel dat me doet denken aan warmte, zon en een fantastisch uitzicht!

Focaccia di Bari
(Focaccia uit Bari, 1 grote ronde focaccia ± 35 cm ø)
Biga
40 g bloem
30 g water
snufje droge gist (tussen duim en wijsvinger)
Meng de ingrediënten voor de biga en laat het 24 uur op kamertemperatuur staan.

Dough
500 g durummeel
± 350 g water
1 el olijfolie
1 tl droge gist (of 7 g verse)
1 1/2 tl zout

Topping
400-500 g kerstomaatjes
± 100 g olijven (groen of zwart) zonder pit
2 el gedroogde Italiaanse kruiden
zout
Meng in een grote (mixer)kom de gist, biga en de helft van het water en 4 el van het meel en meng dit door elkaar. Voeg dan de rest van de deeg ingrediënten erbij en laat het langzaam 3 min kneden. Daarna op de mediumstand kneden tot het deeg van de wanden los laat, glad en elastisch is (±8-10 min.) Het is deeg is vrij slap, maar niet plakkerig. Voeg zo nodig bloem (of water) toe.

Laat het deeg in afgedekte kom een half uur rijzen.

Vet een grote ronde pizzavorm (óf gewoon de bakplaat) in met wat olijfolie. Leg het deeg hierin en duw het uit (bebloem eventueel je handen of vet ze in met wat olie) tot het deeg tegen de randen zit. Is het deeg erg elastisch laat het dan tussentijds afgedekt steeds 5 minuten rusten, dan gaat het uitduwen makkelijker. Dek het af met ingevet plastic en laat het 1 -1 1/2 uur rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 230ºC.

Was de tomaatjes, haal de kroontjes eraf en snijd ze door midden. Duw de tomaathelften in het deeg en verdeel ook de olijven gelijkmatig tussen de tomaten. Strooi er wat italiaanse kruiden over (je kunt ook bijv. bruschettakruiden gebruiken) en wat grof zeezout.
Bak de focaccia ongeveer 30 minuten. Als je een ovensteen in de
oven hebt kan je de bakvorm daar direct op zetten. Geniet ervan met een heerlijk glas rode wijn! Buon appetito!

(vrij naar: "Pane e roba dolce" - sorelle Simili)
**************************************************************************

A little Italian warmth
It already feels like autumn... did I miss summer in Holland? Did anyone spot it? Well it wasn't the warmest one of course, but I think autumn has already started. Is it just me, getting older, that time seems to go by faster and faster. The only thing I do lately, is trying to catch up.
We had such a lovely holiday and we returned here in probably the warmest weekend, which was a blessing because in 2 days all the washing was done and dry. And you can slowly adjust... well didn't I just say time went so fast? ... I mean you can adjust quickly, because the real summery warmth didn't last for more than that weekend. But hey it's OK, I like autumn -I really do- it just would have been nice to linger a little longer in the memories of warm sunlight, italian landscape with hills rolling everywhere. Fresh, really ripe tomatoes, that really taste like a tomato!! Lets bake something to get that italian summer feeling back.... then you can at least smell and taste it again.....
Focaccia di Bari(Focaccia from Bari, 1 large focaccia ± 35 cm ø)
Biga
40 g* all-purpose flour
30 g water
a pinch of dry yeast

Stir these ingredients together and let stand 18-24 hours at roomtemperature.
Dough
500 g durum flour
± 350 ml water
1 TBsp olive oil
1 tsp dry
1 1/2 tsp salt

Topping
400-500 g cherry tomatoes
100 g olives (green or black) without the stone
2 TBsp dried italian herbs (you can also use a dried bruschetta mix)
course sea salt
Put the biga, yeast, half of the water and 4 Tbsp of the flour in a large mixing bowl and mix well. Add the rest of the dough ingredients and knead on speed 1 for 3 minutes. Add another8-10 minutes on medium speed until the dough is souple, soft (but not sticky) and cleans the side of the bowl. Add flour or water to get the right consistency. Place in a greased covered bowl and let it rise for 1/2 hour.
Grease a large pizza tin (14"ø) or a normal baking sheet. Place the dough here and push it with your hand to all sides (on a baking sheet just form a large circle). If the dough is very elastic, take time out every once in a while and let it relax (cover with pastic).
Cover with greased plastic and let it rise for 1 -1 1/2 hours. In the meantime preheat your oven to 440ºF.
Clean the cherry tomatoes and cut in half. Push the halfs in the dough and divide the olives over the dough. Sprinkle with the herbs and some sea salt. Bake in the over 25-30 minutes and enjoy a piece while it is still warm. Buon appetito!
* I''m just giving metric measures from now on (cups just sometimes), It so more accurate and less work for me to calculate it all! hope you can still bake it!
(adapted from: "Pane e roba dolce" - sorelle Simili)

3 comments:

Anonymous said...

Lijkt me heerlijk Lien de Focaccia di Bari.
Ga hem van de week ook proberen.
Ik heb ook het idee dat de zomer te snel voorbij is gegaan en dan zo`n zomers brood gaat er dan wel in.

Gr Gipskruit

Anonymous said...

Ik heb voldoende gegeten, maar als ik die foto's zie......mmmmmm
Het veld met zonnebloemen is een en al zon!!!!

Lien said...

We hadden mazzel dat we nog zo'n mooi veld tegenkwamen (meteen met gierende remmen de berm in), de meeste velden waren al (bijna) uitgebloeid en dat doet het toch een stuk minder op de foto ;D