Sunday, February 25, 2007

Eplepai

(English readers please scroll down)
Nou dat klinkt toch mooi, vind je niet? 'Eplepai'. Zonder dat je een woord Noors kent snap je waar het over gaat; appeltaart. En een heel andere appeltaart dan wij kennen, maar wel héél makkelijk en héél smakelijk!

Eplepai
(Noorse appeltaart)
1 ei
150 g suiker
1 tl vanille-extract
1 tl bakpoeder
flinke snuf zout
1 tl kaneelpoeder
75 g bloem
75 g gehakte amandelen
3 appels, geschild en in kleine blokjes gesneden

Verwarm de oven op 180ºC. Vet een taartvorm in van ongeveer 22 cm in doorsnede.

Roer alle ingrediënten door elkaar en schep ze in de vorm. Bak de taart ongeveer 40 minuten of tot de bovenkant goudbruin is. Laat afkoelen in de vorm op een rooster.


Snijd de taart in punten en serveer (het liefst lauw) met een klodder zoete slagroom.

(bewerkt uit "The Scandinavian baking book" - Beatrice Ojakangas)

*****************************************************

Eplepai, that just sounds great doesn't it?! And without speaking Norwegian we all know what it's about: applepie. Well this applepie or cake is the easiest you ever made and it tastes really great!!

Eplepai
(Norwegian apple pie)

1 egg
3/4 cup sugar
1 tsp vanilla-extract
1 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 tsp cinnamon
1/2 cup all-purpose flour
1/2 cup chopped almonds
1 medium-sized apples, pared, cored and diced

Preheat the oven to 350ºF.
Butter a 9-inch pie pan generously.
Blend all the ingredients together and spoon into the pie pan.

Bake for about 40 minutes or until golden brown. Let cool on a wire rack in the pan. Serve in wedges with a dollop of sweetened whipping cream.

Mmmmmmm

12 comments:

Anonymous said...

Lien, that is a beautiful beautiful looking pie. I have to make this one. The method seems so simple but the result looks outstanding! Wow!

Anonymous said...

Da's een snel te maken taart en helemaal mijn 'piece of cake', want ik ben niet zo dol op het deeg.....Alweer 'genoteerd' dus :)

Ellen said...

Oh my... er kwam net een vriendin op bezoek voor mijn verjaardag. Snel even iets in elkaas flansen, maar wat? En toen schoot me de Eplepai van Lien te binnen. En wat issie lekker!!! Ik heb hem iets moeten veranderen omdat ik niet alles in huis had. De amandelen werden 1 thl amandel-extract en het vanille-extract werden 2 zakjes vanille-suiker. Hij was echt zalig en ook mijn vriendin vond hem super! Ze heeft inmiddels het recept ;o)

Anonymous said...

Lien,
Must tell you, really appeciate you making the extra effort to translate to english, thank you!
The Apple Pie looks great, I think I will treat it as Bannock or Scones, my husband will enjoy it for breakfast.
So nice to have found your site, I will check in regularly.

Lien said...

Hi Irene, thanks for stopping by, it's nice to know that my translations are not totally for nothing.
That'll be a great breakfast!!

Anonymous said...

Hoi Lien, dit is de 2e keer dat ik hem ga maken, snel klaar, geen gedoe, en toch heerlijk! Voor morgen bij de koffie!

Lien said...

fijn dat hij zo goed in de smaak valt Jantsje. En met dit lekkere weer (zo lang het nog duurt) moet je niet te lang in de keuken staan.

Anonymous said...

Bedoel je met vanille extract, de flesjes vanille aroma?
En de bakpoeder?
Kon het niet vinden in de supermarkt, is het er ook onder een andere naam of is dat gewoon het zelfrijzend bakmeel?
Ben benieuwd, ga hem maken!

Lien said...

Met vanille extract bedoel ik écht vanille-extract, het is soms moeilijk te vinden (Ik haal het bij de natuurwinkel). Het is prijzig omdat het van écht vanille wordt gemaakt. Vanille-aroma is kunstmatig en dat proef je er echt aan af (vind ik). Je ziet ook wel zakje vanillesuiker met echte (bourbon-)vanille, die kan je ook gebruiken.

Bakpoeder moet gewoon in elke supermarkt te koop zijn. Meestal zit het dan in kleine zakjes van een paar gram (met zo'n 5 tot 10 zakjes in één verpakking) gewoon van dr. oetker of zo.

je zou ook zelfrijzend bakmeel kunnen gebruiken; dan ongeveer 85 g gebruiken en de bloem + bakpoeder weglaten. (zelfrijzend bakmeel = gewoon bloem met bakpoeder/rijsmiddelen erin)

Anonymous said...

Natuurwinkel hebben we hier niet.
Ik zal morgen nog eens kijken bij de supermarkt en anders vanillesuiker met bourbonvanille, ga ik morgen ook nog even kijken om bakpoeder en anders maar gewoon bakmeel hoor. ;-)
Morgen nog heel wat te bakken, ben jarig donderdag en ga zelf aan de slag.
Vorige week alvast een goede oven gehad voor mijn verjaardag en ik vind het zo leuk, heb al van alles gebakken om maar uit te proberen. ;-))))

Anonymous said...

Vanochtend een vanillestokje gekocht, ik kon geen vanillesuiker met bourbon krijgen bij de super of vanille extract maar zag wel het echte bourbon vanille stokje.
Kan ook, neem ik aan?
Trouwens heb me rot gezocht vanochtend maar kon echt geen bakpoeder vinden bij de super. ( nou ja bakmeel wil ook )

Anonymous said...

Hello Lien
Ek het op jou resep afgekom en was verbaas hoe maklik dit is - en heerlik warm of koud.
Ek is Afrikaanssprekend vanuit Suid Afrika - is hierdie 'n Nederlandse webblad?
Groete
Malcolm