Monday, January 16, 2012

Bread Baking Babes and a timesaving bread

 This month our talented Babe Ilva came to the rescue with a recipe from Cuba. An easy loaf and  a time saving bread too, 'cause you don't have to preheat the oven and let the bread rise. Yes really, you just shove it into a cold oven! As ovens can differ a lot from one to another, the outcome can be a little different as well. My loaf didn't get as "deep golden brown" as stated in the recipe, even though I baked it a little over 60 minutes. I think my oven heats up rather slow. But nevertheless it was a wonderful white loaf of bread, our kids loved it! Fine crumb, so really perfect for toasting too.

So fresh bread with little effort and less time, now you All want to bake it right?! Become a Bread Baking Buddy, bake, tell us what you think about this bread, blog and sent all your details to Ilva, so she can gather all the breads in a post. Deadline 29th of this month.

Don't forget to check out the other babes to get inspired! Links in the side bar.

CUBAN BREAD
(two loaves)
(PRINT recipe)
1,2-1,4 litre/ 5-6 cups of bread or AP flour
2 packages dry yeast, I used 50 g fresh
1 tbsp salt
2 tbsp sugar
500 ml/ 2 cups hot water
sesame or poppy seeds (optional)

by hand or mixer (15 mins)
Place 4 cups flour in a mixing bowl and add the yeast, salt and sugar. Stir until they are well blended. Pour in the hot water and beat with 100 strong strokes, or three minutes with a mixer flat beater.
Gradually work in the remaining flour (using fingers if necessary), 1/2 cup at a time until the dough takes shape and is no longer sticky.

kneading (8 mins)
Sprinkle the work surface with flour. Work in the flour as you knead, keeping a dusting of it between the dough and the work surface. Knead for 8 minutes by hand or with a dough hook until the dough is smooth, elastic, and feels alive under your hands.

rising (15 mins)
Place the dough in a greased bowl, cover with plastic wrap, and put in a warm (26-37°C/80-100°F) place until double in bulk, about 15 minutes.

shaping (4 mins)
Punch down the dough, turn it out on the work surface, and cut into two pieces. Shape each into a round. Place on the baking sheet. With a sharp knife or razor, slash X on each of the loaves, brush water, and, if desired, sprinkle with sesame or poppy seeds.

Baking (205°C/400°F; 45-50 mins)
Place the baking sheet on the middle shelf of a cold oven. Place a large pan of hot water on the shelf below, and heat the oven to 205°C/400°F. The bread of course, will continue to rise while the oven is heating. Bake for about 50 minutes, or until the loaves are a deep golden brown. Thump on the bottom crusts to test for doneness. If they sound hard and hollow, they are baked.

(source: Bernard Clayton's “New Complete Book of Breads”)

____________________________________________________________________


Bread Baking Babes met een snel brood

Deze maand is onze mega-getalenteerde Babe Ilva de keuken van de maand en zij gaf ons een tijdbesparend brood uit Cuba. Eenvoudig en snel, omdat je het brood geen eindrijs hoeft te geven, je start het brood in een koude (ja KOUDE!) oven, dus geen voorverwarmen. Omdat ovens natuurlijk verschillen en de mijne blijkbaar niet zo woest snel opwarmt, kreeg het brood niet de donkerbruine korst die het recept beschreef en die je bij de andere babes  kan zien, ondanks dat ik het brood langer -iets over een uur- heb laten bakken. Maar lekker was het brood wel, een keertje weer helemaal wit geeft blije kinderen. Hoewel ze nooit zeuren over volkoren trouwens.

Ik heb overigens maar 1 brood gebakken (het Engelse recept hierboven gehalveerd), maar je kunt het eenvoudig verdubbelen om twee broden te bakken.

Nou dat klinkt toch alsof je het zelf wilt bakken, hè?!  Bak, vertel en blog erover en stuur je gegevens naar onze keukenprinses Ilva, dan kan zij de broden verzamelen zodat we de eindresultaten bij elkaar kunnen zien. Deadline 29e van deze maand. Bezoek voor inspiratie ook de andere Babes (links in de zijkolom).

CUBAANS BROOD
(1 brood)
(recept PRINTEN)
± 385 g broodbloem
2 tl droge gist
1 tl zout
1 el suiker
235 g water
sesam- of maanzaad (optioneel)

Met de hand of mixer (15 min.)
Doe 280 bloem in de mengkom, voeg de gist, zout en suiker toe. Roer door. Giet het water erbij en meng dit (met een lepel of de k-garde van de mixer) ongeveer 3 minuten. Werk langzaam de overige bloem erdoor, 70 g per keer tot het deeg samenkomt en niet meer plakt.

kneden (8 min.)
Kneed met de hand op een bebloemd werkvlak. Of met de deeghaak van de standmixer ongeveer 8 minuten tot het deeg glad, elastisch en veerkrachtig is.

rijzen (15 min.)
Leg het deeg in een ingevette kom, dek af met plastic en laat het op een warme plek rijzen (ongeveer 15-30 minuten) tot het verdubbeld is.

vormen (4 min.)
Duw het deeg terug en vorm het tot een bal. Leg het op een bakplaat (met bakpapier). Optioneel, maak het deeg vochtig en bestrooi met sesam- of maanzaad. Snijd een kruis in de boven kant van de bol.

Bakken (205°C - 45-60 min.)
Schuif het bakblik in het midden van een koude (!) oven. Zet een blik of pan met heet water onderin de oven en zet de oven op 205°C. Het brood zal nu verder rijzen terwijl de oven opwarmt. Bak ongeveer 50 minuten of tot het brood bruin is. Bak langer of korter, afhankelijke van de snelheid waarmee je oven opwarmt. Klop op de onderkant van het brood om te horen of het gaar is (moet hol klinken). Laat afkoelen op een rooster.

(bron : Bernard Clayton's “New Complete Book of Breads”)

9 comments:

Karen Baking Soda said...

I think if there ever was a "kid-friendly" loaf this is the one! Lovely texture on the inside Lien, as you said perfect for toasting (Had two left over slices today for lunch, yum!)

Elizabeth said...

The crumb of your bread looks so wonderful, Lien. And with the softer lighter coloured crust, it looks perfect for sandwich making.

görel said...

I agree with Karen, if my kids were younger and still living at home they would have fought with each other over this bread. And funny how different our ovens behave?

Elle said...

Your loaf may be lighter but it looks perfect with beautiful crumb Lien. I would love to bake this with kids.

MyKitchenInHalfCups said...

I need a sandwich ... on your bread. Ovens, do you think they vary as much as people do? I think they might.
Your loaf is really white and oh so lovely.

Ilva said...

It is so interesting to see how differently each babe's bread turn out even though we use the same recipe! Your pale bread reminds me of an elegant Lady-beautiful!

NKP said...

I agree, this one is great for the kids. And it really does vary with different ovens.
Yours looks great!

Katie Zeller said...

That looks wonderful - the toast must be fantastic!

michael said...

love a bread with a good crust. This will make my breakfast perfect :)