pie dough:
3/4 American pie dough recipe
filling:
300 g mincemeat (homemade or shop bought)
30 g flakes almonds
3 apples
frangipane:
200 g almondpaste
80 g butter, unsalted
40 g egg
40 g eggwhite
30 g AP flour
1 tsp grated lemon zest
decoration:
1 egg yolk
pearl sugar
Make the pie dough and chill it in the fridge. Roll out about half of the dough recipe and place it in a 10 inch greased pie dish. Cut of the rim (thesides should be about 2 inches high).
Preheat the oven to 190°C/375°F.
Spread the mincemeat on the bottom, sprinkle the flakes almonds over the mincemeat.
Peel, core and slice the apples. Place a layer of apple slices in the pie.
Mix all the ingredients for the frangipane until well combined and creamy. Spread this over the apples and smooth the top.
Roll out half of the left over dough and cut out little stars. Put them all over the fragipane layer. Whisk the egg yolk and give the pastry stars an egg wash. Sprinkle over pearl sugar.
Bake in the middle of the oven for about 50-60 minutes until golden brown.
Let cool completely on a rack.
3/4 American pie dough recipe
filling:
300 g mincemeat (homemade or shop bought)
30 g flakes almonds
3 apples
frangipane:
200 g almondpaste
80 g butter, unsalted
40 g egg
40 g eggwhite
30 g AP flour
1 tsp grated lemon zest
decoration:
1 egg yolk
pearl sugar
Make the pie dough and chill it in the fridge. Roll out about half of the dough recipe and place it in a 10 inch greased pie dish. Cut of the rim (thesides should be about 2 inches high).
Preheat the oven to 190°C/375°F.
Spread the mincemeat on the bottom, sprinkle the flakes almonds over the mincemeat.
Peel, core and slice the apples. Place a layer of apple slices in the pie.
Mix all the ingredients for the frangipane until well combined and creamy. Spread this over the apples and smooth the top.
Roll out half of the left over dough and cut out little stars. Put them all over the fragipane layer. Whisk the egg yolk and give the pastry stars an egg wash. Sprinkle over pearl sugar.
Bake in the middle of the oven for about 50-60 minutes until golden brown.
Let cool completely on a rack.
_______________________________________________________________
Appeltaart met Kerst
Wat gaat de tijd snel, ik heb van alles gebakken de laatste tijd dat wel, maar tijd en puf om het om te zetten in een berichtje was er dan weer niet. Ik ga straks 5 minuten in de hoek staan uit schaamte dat ik dit blog en jullie steeds so verwaarloos. Gelukkig is er nog (net) tijd voor wat kerstbaksels. Ik ga niet echt hele speciale dingen maken of eten met de kerst, we eten eigenlijk altijd lekker. En soms hoef je niet echt gek te doen om iets lekkers te maken. En dus een appeltaart voor kerst... maar dan wel met een feestelijk tintje. Vorig jaar heb ik het heel vaak over mincemeat gehad, het past gewoon helemaal bij deze tijd van het jaar met heerlijke specerijen en allerlei gedroogd fruit, gaat perfect samen met appels en amandelen. Ik heb een pot van vorig jaar gebruikt, die nog helemaal perfect was, maar met een pot uit de winkel gaat het natuurlijk ook prima en zal het heerlijk smaken. Hele fijne Kerstdagen toegewenst!
taartdeeg:
3/4 Amerikaans korstdeeg
vulling:
300 g mincemeat
30 g amandelschaafsels
3 appels (ik heb goudreinetten gebruikt)
frangipane:
200 g amandelspijs
40 g ei
40 g eiwit
30 g bloem
1 tl citroenrasp
afwerking:
1 eidooier
greinsuiker
Maak het taartdeeg en koel het een uur in de koelkast. Rol iets meer dan de helft uit en bekleed in ingevette springvorm of taartvorm ermee. Snijd de rand recht af, met een opstaande rand van ongeveer 5 cm.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Verdeel de mincemeat over de bodem van de taart en strooi het amandelschaafsel erover.
Schil de appels en verwijder het klokhuis, snijd ze in dunne plakken. Verdeel de appelschijfjes over de bodem.
Meng alle ingredïënten van de frangipane tot het goed gemengd en crèmig is. Verdeel dit over de appels en strijk de bovenkant glad (met een nat mes).
Rol een deel van het overgebleven taartdeeg uit en steek er sterretjes uit. Leg de deegsterretjes over de hele bovenkant van de deeg. Kluts de eidooier en strijk over alle deegsterretjes. Bestrooi met de greinsuiker.
Bak in het midden van de oven op een rooster ongeveer 50-60 minuten tot de taart goudbruin is. Laat de taart afkoelen op een rooster.
3/4 Amerikaans korstdeeg
vulling:
300 g mincemeat
30 g amandelschaafsels
3 appels (ik heb goudreinetten gebruikt)
frangipane:
200 g amandelspijs
40 g ei
40 g eiwit
30 g bloem
1 tl citroenrasp
afwerking:
1 eidooier
greinsuiker
Maak het taartdeeg en koel het een uur in de koelkast. Rol iets meer dan de helft uit en bekleed in ingevette springvorm of taartvorm ermee. Snijd de rand recht af, met een opstaande rand van ongeveer 5 cm.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Verdeel de mincemeat over de bodem van de taart en strooi het amandelschaafsel erover.
Schil de appels en verwijder het klokhuis, snijd ze in dunne plakken. Verdeel de appelschijfjes over de bodem.
Meng alle ingredïënten van de frangipane tot het goed gemengd en crèmig is. Verdeel dit over de appels en strijk de bovenkant glad (met een nat mes).
Rol een deel van het overgebleven taartdeeg uit en steek er sterretjes uit. Leg de deegsterretjes over de hele bovenkant van de deeg. Kluts de eidooier en strijk over alle deegsterretjes. Bestrooi met de greinsuiker.
Bak in het midden van de oven op een rooster ongeveer 50-60 minuten tot de taart goudbruin is. Laat de taart afkoelen op een rooster.
5 comments:
Really beautiful apple pie and a fabulous combo between apple and mincemeat pies. I love the stars! So festive! Merry Christmas!
Geweldig recept. Dank je!
Ik wens je nog een fijne tweede kerstdag toe, een gezellige jaarwisseling en alle goeds voor 2010.
Merry Christmas to you and your love one!
Oef, dat ziet er lekker uit; zelfs na twee feestdagen waarbij toch weer iets te veel gegeten werd.
Eigenlijk gaat de kerst te snel voorbij want ik heb nooit voldoende de tijd om alles te maken wat ik graag zou doen. Gelukkig maar dat er volgend jaar weer een nieuwe ronde komt!
delissssssssscioussssss!!! ANd what a great picture. I love all apple desserts. Dit ziet er echt lekker uit! Can speak very well dutch, but not write that well. Am a newcomer to the blog world, but having a lot of fun with it.***kimmy
Post a Comment