Monday, October 26, 2009

Babes bake Babes

(Nederlandse versie? Hij is er.... scroll naar beneden aub)
engels.amer klein Yes I know I'm late with my posting, but somewhere in the world it's still today I hope, so I can pretend I'm on time. Gretchen from Canela and Comino is our kitchenhostess this month and as she was in Peru for a long time, she choose these wonderful bread babies that are baked and given in Peru during All Saints Day. You can keep them simple or play around with pieces of dough to decorate them. They didn't rise much, so after about 5 hours I just put the in the oven to bake. There they showed some good ovenrise (with a few cracks), they smell delicious too from the spices that are used in them.
Do you want to have some fun shaping and baking these too? Join in and become a Bread Baking Buddie, send in your babies and details to Gretchen so she can send you a buddie badge.
Don't forget to check out all the other babes that the Babes baked.(links in the side bar)

Tanta Wawa
(Peruvian Bread Babies -makes 4 small)

(PRINT recipe)

sponge
1 egg
1/2 cup of all purpose flour
1 tablespoon of sugar
1/4 teaspoon of yeast
2 TBsp water

dough
1/2 cup of all purpose flour
1 cup of whole wheat flour
2 cups of bread flour (I used 3 cups)
1/2 cup of white sugar
1/4 cup of brown sugar
1 TBsp dry yeast
1 tsp ground cinnamon
1/8 tsp ground cloves
1/2 tsp sesame seeds
2 teaspoons of salt
1/2 cup of lowfat milk
1/4 cup of water
1/4 cup of butter
2 eggs (at room temperature
1/2 teaspoon of vanilla
1 egg yolk (for painting

In a bowl combine 1/2 cup of flour, 1 egg, 2 T water, pinch of yeast and 1 T of sugar. Let that sit for a few hours. In a bowl, mix the flours, sugar, yeast, salt, cinnamon, cloves, and sesame seeds. Sprinkle over the sponge.

Add the 2 eggs and vanilla to the flour mixture. Measure the milk, water and butter in a measuring cup. Heat for 30 seconds in the microwave, pour into the flour mixture. Mix well then turn out and knead for 10-15 minutes, using additional flour if necessary. Divide dough into 4 portions. Form them into ovals. Cover and let the dough rest for 10 minutes.

Stretch each dough ball into the form of a "fat baby" and play around with some dough scraps. Place them on baking sheets which have been greased and floured. Cover with plastic and let the dough babies grow to three times their size. (They hardly had any rise at all, let alone 3 times! They had an ovenrise though and therefor they have some cracks in them).


Preheat the oven to 180°C.
Brush the egg yolks over the dough babies. Bake at 180°C for 30 minutes.


____________________________________

Vlag nl klein Babes bakken Babies

Veel te laat natuurlijk, maar ik heb afgelopen week een beetje in de lappenmand gelegen met man en dochter, en het wil nog allemaal niet zo erg vlotten. Maar beter laat dan nooit en nu dan toch nog de nederlandse versie hier.
Gretchen van Canela and Comino is de BBB-keuken van de maand en zij koos dit speciale brood uit Peru dat gebakken, geschonken en gegeten wordt op Allerzielen (1 & 2 november) Tanta Wawa's. Je kunt ze eenvoudig houden of naar hartelust versieren met restjes deeg e.d. Ze rezen niet of nauwelijks en na 5 uur heb ik ze toch maar in de oven geschoven. Daar hadden ze nog een flinke ovenrijs, maar moesten dat wel betalen met enkele scheuren in hun oppervlak. Heerlijk ruiken naar de specerijen deden ze wel.
Heb je ook wel zin om een baby te maken waar je niet ´s nachts je bed voor uit moet, bak met ons mee en wordt een Bread Baking Buddie. Stuur je gegevens en foto van je brood naar Gretchen en krijg de Buddie badge van deze maand.

Kijk ook nog even bij de andere Bread Baking Babes die deze maand gebakken hebben (links in de zijkolom), de één wawa is nog snoeziger dan de ander.

Tanta Wawa
(Broodbabies uit Peru - 4 kleintjes)

(recept PRINTEN)

voordeeg
1 ei
70 g bloem
1 el suiker
1/4 tl droge gist
2 el water

deeg
70 g bloem
140 g volkoren tarwemeel
280 g brood bloem(ik gebruikte uiteindelijk wel 150 g bloem extra!)
100 g kristalsuiker
50 g bruine basterd suiker
1 el droge gist
1 tl kaneel
1/8 tl gemalen kruidnagels
1/2 tl sesamzaad
1,5 /2 tl zout
115 ml (magere of halfvolle) melk
60 ml water
58 g boter
2 eieren
1/2 tl vanille-extract
1 eidooier (om te bestrijken)

Meng 70 g bloem, 1 ei, 2 el water, 1-4 tl gist en 1 el suiker in een kom. Laat dat een aantal uren afgedekt staan.
Meng de melen, suiker, gist, zout, specerijen en sesamzaad in een kom en strooi dat over het voordeeg.

Voeg 2 eieren en vanille toe. Doe de melk, water en boter in een maatkan en warm dat 30 seconden op in de magnetron, giet het daarna bij de rest van de ingrediënten. Meng het goed en kneed het door tot het soepel is. Voeg extra (brood)bloem toe indien nodig. Verdeel het deeg in 4 porties.

Vorm van de stukken babies naar eigen idee, versiert of niet met stukjes deeg, rozijnen of noten. Leg ze op bakpapier op een bakplaat en laat ze rijzen (na een paar uur gewoon bakken en ze hebben een ovenrijs als ze niet echt willen rijzen) . Verwarm de oven voor op 180°C .

Bestrijk de broden met licht geklopt eigeel en bak ze ongeveer 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.


13 comments:

Elizabeth said...

These are wonderful! The bird really cracks me up.

-Elizabeth

breadchick said...

Lien, great job on the babies and they were lots of fun to make by the looks of things.

Murasaki Shikibu said...

Yours are very creative too - but these bread babies are spooky on the whole.

MyKitchenInHalfCups said...

Holy Moly, you baked up an entire house full of babies! Totally sweetness! Wonderful.

Karen Baking Soda said...

You gotta just love the birdie!! Wonderful shapes Lien, very creative but then again.. I expected as much from you. Great job!

marleen said...

Wat liggen ze zoet op hun dekentje met die schattige vlechtjes!
Wil ik wel 's nachts mijn bed voor uit hoor....als ik trek krijg;-)))

Cookie baker Lynn said...

Wow, your babies look like actual people (well, and a very cute, bird, too). Good job shaping, Lien!

Monique said...

I think you´re this month champion in shaping babies . But that little baby-bird is the ultimate Tanta Wawa !

Ilva said...

One can see that you are an artist Lien, they are fantastic! brava!

ilcucchiaiodoro said...

Thanks for the visit, I did not know your blog, there are interesting and very pretty prescriptions! It compliments

Sara said...

WOW, great job!

Jamie said...

Great job, Lien and I love the bread chickens (LOL)!

Anonymous said...

Ik ben ook helemaal weg van je Tanta Wawa's! Ze zien er echt fantastisch uit.
Vuursteentje