I love pies, especially when they're fresh and fruity, like pies with fruit, quark or lemon custard... yummy. But the pie that can't work out wrong it this household, and I'm sure in many more, is APPLE PIE.
Here are some of the other recipes I made from the book: Dense crumble apple pie, Apple pecan crumb crust pie, Cheddar crusted apple pie, Apple apricot peekaboo pie, Logging road blackberry apple pie, Chunky apple-apple butter pie and Honey whole wheat apple pie.
Apple Marmalade Pie
1 recipe Butter Pie Pastry (* recipe below)
Filling:
1 organic orange, washed and cut in chunks
1/2 organic lemon, washed and cut in chunks
3/4 cup (150 g ) sugar
6 cups peeled, cored and slices apples
1/2 tsp vanilla extract
1/4 ground cinnamon
3 TBsp AP-flour
Topping:
1 cup (140 g) AP-flour
2/3 cup (130 g) sugar
pinch of salt
6 TBsp (3/4 stick) cold unsalted butter, cubed
1 TBsp milk or cream
The day before baking the pie, place orange, lemon and sugar in a foodprocessor and pulse several times until it's finely chopped into small pieces. Still a little texture is good.
Transfer it to a bowl, cover with clingfilm and refrigerate overnight (or at least 4 hours).
Next day.
Prepare the pastry and refrigerate about 1 hour.
Roll it into a 13,5 inch circle and place it in the pie dish without stretching it and sculpt a nice upstanding ridge. Put in the freezer for at least 30 minutes.
Preheat the oven too 400ºF (200ºC).
Make the filling by preparing the apples and mixing it with the citrusfruit mixture, vanilla and cinnamon. Put the filling in the frozen pie shell, smoothing the surface. Bake for 30 minutes int the center of the oven.
In the meantime make the streusel topping by combining the flour, sugar, salt in a foodprocessor and pulsing it to mix. Scatter the butterpieces over the flour and pulse until it resembles fine crumbs. Add the milk and pulse again until it forms larger chunks. Refrigerate.
After 30 minutes, remove the pie from the oven and place it on a dark baking sheet (or ovenstone) with alufoil under it. Reduce the oven to 375ºF (180ºC).
Put the topping on, divide it over the top and press slightly to fixate them. Bake for another 40 minutes. If the topping gets too dark (during the last 20 minutes) tent it with alufoil.
Let it cool on a wire rack at least an hour before serving.
(enough for 1 9" deep-dish pie shell)
1 TBsp sugar
pinch of salt
1/2 cup (115 g) cold unsalted butter, in small cubes
1 large egg yolk
± 3 TBs cold water
This is made easiest with a food processor, but you can also make it by hand or with a standmixer (k-attachment). Place flour, sugar and salt in a foodprocessor and pulse several times. Add the buttercubes and pulse until it resembles fine bread crumbs.
(by hand, cut the butter in with two knives or with a pastry cutter until it resembles fine bread crumbs. With the standmixer you mix on medium-high speed until you get to the crumb stage)
Place the egg yolk in a measuring cup and add water to equal 1/4 cup liquid. Blend with a fork.
Sprinkle it on the dough (with the machine running and pulse the machine again. Don't overprocess. You'll get fat chuncky breadcrumbs now. (by hand mix the liquid in with a fork and proceed with the recipe after reaching the 'fat'-crumb stage)
Take the mixture out and squeeze it together to form a disk with a smooth edge. Wrap in clingfilm and place in the fridge for 1 hour.
(adapted from: "Apple Pie Perfect" - Ken Haedrich)
Ik ben gek op taart, vooral als ze fris en fruitig zijn, zoals taarten met fruit, kwark of citroencustard; heerlijk. Maar de taart die hier altijd goed is, is de vertrouwde appeltaart. Natuurlijk is de ouderwetse Nederlandse appeltaart altijd goed, maar om wat meer variaties in korst en vullingen te krijgen kocht ik het boek "Apple Pie Perfect" (2002) van Ken Haedrich.
Er staan 10 verschillende soorten korstdeeg in en ongeveer 100 recepten voor de taarten zelf. Onderverdeeld in verschillende hoofdstukken zoals bijvoorbeeld: herfst en winter, volkoren/meergranen, kleine taartjes, kinderfavorieten, zomerrecepten en speciale gelegenheden. Kortom er is altijd wel een excuus om een appeltaart te bakken. Er is ook een hoofdstuk met 'snelle appeltaarten', waar de snelheid vooral komt door kant-en-klaar taartdeeg te gebruiken. Maar hier in Nederland kun je (voor zover ik weet) geen kant en klare korstdeegbodems kopen, zoals in Engelstalige landen wel het geval is. Maar die recepten kun je gewoon maken met een thuisgemaakt korstdeeg.
Ik heb ondertussen al een aantal taarten uit het boek gebakken (zie de afbeelding met meerdere foto's erop hier boven in het Engels-talige deel van dit bericht) en ze waren allemaal erg lekker. Maar het volgende recept wil ik graag met jullie delen omdat het verrassend fris en écht een groot succesnummer was, een appeltaart met citrusfruit.
Het kwam eigenlijk omdat ik nog een biologische sinaasappel én een citroen had liggen en ik naar iets zocht om die te verwerken en dit recept voldeed uitstekend aan die opdracht. In dit geval zou ik zeker biologisch citrusfruit nemen, omdat het in zijn geheel, met schil en al in de taart gaat (ik heb alleen wel de pitjes eruit gepeuterd). Ik had eerst mijn twijfel of dat bittere van die dikke schil wel zo lekker zou zijn.. maar het was echt een doorslaand succes, zo lekker fris en fruitig, je zou het echt zelf eens moeten proeven!
Appel Marmelade Taart
(recept PRINTEN)
Ingrediënten:
1 x boter korstdeeg recept* (recept hieronder)
vulling:
1 biologische sinaasappel, gewassen en in stukken
1/2 biologische citroen, gewassen en in stukken
150 g suiker
6 appels, geschild, zonder klokhuis en in dunne plakjes
1/2 tl vanille extract
1/4 kaneel
3 el bloem
bovenlaag:
140 g bloem
130 g suiker
snuf zout
80 g koude ongezouten boter, in stukjes
1 el melk of room
De dag voor het bakken:
Doe de stukken sinaasappel en citroen met de suiker in een keukenmachine en puls diverse keren tot het redelijk fijn is. Er mogen nog wel kleine stukjes te zien zijn, maar geen grote stukken meer. Doe dit in een schaal, dek af met plastic en zet minstens 4 uur in de koelkast (liefst de hele nacht)
Bakdag.
Maak het deeg en zet het ongeveer 1 uur in de koelkast.
Rol het uit en leg het over een ingevette lage vlaai of taart vorm (van ± 24 cm ø), rek het deeg niet uit en maak een mooie rand langs de bovenrand. Zet de vorm met het deeg minstens een half uur in de diepvries (dit voorkomt dat het deeg straks krimpt als je het bakt).
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Maak de appels klaar en meng ze met het citrusfruitpapje, vanille en kaneel. Doe deze vulling in de bevroren taartvorm en bak 30 minuten in het midden van de oven.
Ondertussen maak je de bovenlaag door meel, suiker en zout te mengen in een keukenmachine en daar over de boterstukjes te verspreiden. Puls nu tot het mengel op fijne broodkruimels lijkt. Voeg de melk toe en puls nogmaals tot er dikkere kruimels ontstaan. Bewaar in de koelkast tot de taart 30 minuten heeft gebakken.
Haal de taart na 30 minuten uit de oven en zet hem op een zware donkere bakplaat (of ovensteen) met een stuk alufolie eronder. Verlaag de oventemperatuur 180ºC.
Verdeel de kruimels over de taart en druk ze licht aan. Bak nogmaals 40 minuten. Kijk de laatste 15 minuten of de bovenkant niet te donker wordt, leg anders een stuk alufolie over de taart.
Laat minimaal een uur afkoelen op een rooster voor je de taart aansnijdt.
Boter korstdeeg
(genoeg voor 1 taart bodem van ongeveer 23-24 cm ø)
(recept PRINTEN)
245 g bloem
1 el suiker
snuf zout
115 g koude boter, in blokjes
1 eierdooier (L)
± 3 el koud water
Dit is het makkelijkst te maken in een keukenmachine, maar je kunt het ook met de hand of met een standmixer maken. (k-garde).
Meng het meel, suiker en zout in een keukenmachine. Voeg de boterstukjes toe en puls tot het op fijne broodkruimels lijkt. (Met de hand: snijd de boter met twee messen door het meel tot het op broodkruimels lijkt, het is wat grover als met de keukenmachine)
Doe de eierdooier in een maatbekertje en voeg koud water toe tot 60 ml, kluts dit met een vork.
Besprenkel de bloem hiermee (terwijl de machine aan en uit doet om het meteen goed te verdelen). Meng het deeg met korte pulsen tot je klonten krijgt. Overwerk het niet.
(met de hand: Meng het met een vork en ga verder met het recept als je klonterend deeg begint te krijgen)
Neem het mengsel uit de kom en knijp het samen om een schijf te vormen met een gladde kant (barsten weer dicht maken aan de randen). Verpak in huishoudfolie en leg min. 1 uur in de koelkast.
(bewerkt naar: "Apple Pie Perfect" - Ken Haedrich)
16 comments:
oh that looks so great! would love some apple pie with icecream right now!
Hier is appeltaart ook favoriet. Deze lijkt me ook erg lekker! Het boek lijkt met trouwens ook erg leuk, eens kijken of ik nog een plek in de boekenkast heb/kan maken :-). Bedankt voor het recept!
Sieht zum Anbeißen aus. Vor allem die Streusel.
O jee ik heb nog een verzoekje voor appeltaart van de grote baas.... t is maar goed dat hij dit niet ziet! Heerlijk!
OH Lien Voglio mangiarle tutte !!1
Third from the last . . . is that my slice . . . I mean you said I just had to try it . . .
Wow oh wow. . .
Apple pie is the best pie.
How great that they made a book dedicated to this classic pie!
The pie looks so wonderful.
What a great book...all those different variations on apple pie! I love the idea of the whole lemons and oranges and apples going into the filling. That overnight in the fridge probably lets them mellow? Looks really delicious!
Wow, these pies look ever so yummy and beautiful! A delicious treat!
Cheers,
Rosa
Wow, so many apple pies, delicious!
Wow- dat lijkt me zalig....:-)
Ik blijf nog even doorzoeken naar een winkel waar je biologisch fruit kunt kopen.....;-)
Oef, dit ziet er verukkelijk uit. Manlief is net aan het lijnen geslagen waarbij ik hem een beetje wil helpen door niet al te veel lekkers voor zijn neus te zetten. Maar de eerstvolgende keer dat we iets te vieren hebben, zal ik zeker aan dit heerlijke recept denken.
Lien, che prolifica! Non posso credere a quante torte hai fatto. Faccio una copia della ricetta perche' sembra molto interessante. Grazie!
Oh my goodness! That pie looks quite divine--honestly, all of those pictures look amazing. I can't wait to try out the recipe you've provided!
Apple pie is hands down my favourite comfort dessert! Delicious!
These pies look great, but in the recipie I spotted butter in stead of shortning in the pie crust. With butter I dont get the same crumble effect as with shortning, but in The Netherlands I cannot seem to find anything to replace it with. Does any1 on here have an idea as to what would be a good replacement?
Thank you kindly
Post a Comment