C's Birthday-Valentine pie
(PRINT recipe)
340 g AP-flour
1 tsp baking powder
200 g sugar
1 tsp vanilla sugar
65 g butter
2 tsp grated orange zest
1 tsp orange extract (optional)
1 egg
± 50 ml orange juice
200 g marzipan (ready rolled or thinly rolled yourself)
100- 150 g semi-sweet chocolate
(some decorations to sprinkle on top, optional)
Mix the flour, baking powder, sugar, vanilla sugar, butter, orange zest and optional extracts and the egg until it resembles breadcrumbs. Add enough orange juice so it just comes together. Knead quickly by hand to a stiff dough. Wrap in clingfilm and place in the fridge for an hour.
Prepare you baking tin (heart shaped if you like) by greasing and lightly flouring it.
Roll out the marzipan if it isn't ready rolled quite thin. Make a stencil of the shape of the pan. Cut out three marzipan shapes (hearts in my case).
Preheat the oven to 400ºF (200ºC).
Roll out the dough (about 4 mm thick) using a light flouring on the rolling pin, worksurface and your hands and ease it into the piedish. Don't stretch it. Cover bottom and sides and cut off the excess. Now place a marizpan heart on the bottom.
Take the scraps of the dough and roll out again. Cut out three (heart) shapes using the stencil. And fill the pie dish alternating marzipan and dough layers. End with a layer of dough and press it on to the top of the doughsides.
Bake in the oven for 20 minutes. Place it on a hot oven stone (or a dark baking sheet that you've heated during baking in the oven), place the dish on top and bake for another 15-20 minutes so the bottom also gets a chance to bake crispy.
In the meantime you can (if you feel like it) make some decorations with the left over marzipan. A rose or a ribbon or little hearts.... make it as easy or difficult as you like.
Take the pie out of the oven, let cool in the tin for 10 minutes, then take it out and let cool on a wire rack. When completely cool, melt some chocolate and pour it over, also glazing the sides. Sprinkle on decorations if you like. Stick your marzipan decorations on when the chocolate had cooled slightly.
Happy Valentine!
Wil je mijn Valentijn zijn?
Ik heb de afgelopen jaren Valentijns traktaties gemaakt op dit blog: cake en zoetigheid, maar eigenlijk is Valentijns dag voornamelijk een excuus om wat lekkers te bakken en verder niet. Maar hoewel ik dat zeg, is de 14e februari een hele speciale dag voor me, die nooit voorbij gaat zonder aan een speciaal iemand te denken. Niet omdat ik een geheime Valentijn heb, maar omdat het de verjaardag is van mijn beste vriendin. Ik ken haar al vanaf mijn kleutertijd en we zijn altijd vriendinnen gebleven. Helaas wonen we niet meer direct bij elkaar in de buurt sinds een jaar of 16, maar zoals dat werkt in echt vriendschap maakt dat niet uit. Als we elkaar lang niet gezien of gesproken hebben hebben we heel vaak op hetzelfde tijdstip elkaar een berichtje gestuurd die elkaar dan kruisten. En zo zijn er wel meer speciale momenten geweest. En als we elkaar zien, praten we gewoon verder alsof we elkaar gisteren nog zagen. Daarom heb ik besloten een Valentijnstraktatie te maken speciaal voor haar. Jammer dat ik het niet even kan brengen meid, maar mijn familie zal wel geen problemen hebben het te verslinden in jouw naam. Van Harte Gefeliciteerd C! Ik kijk uit naar ons uitstapje in maart ;-).
(recept PRINTEN)
340 g bloem2 tl bakpoeder
200 g suiker
1 tl vanille suiker
65 g boter
2 tl geraspte sinaasappelschil
1 ei
± 50 ml sinaasappelsap
200 g marsepein (kant en klaar uitgerold of zelf dun uitrollen)
100- 150 g pure chocolade
(eventueel wat decoratie om over het glazuur te strooien)
Meng de bloem, bakpoeder, suiker, vanille suiker, boter, sinaasappelrasp en ei tot het kruimelig is. Voeg genoeg sinaasappelsap toe zodat het deeg samenkomt. Kneed het snel tot een stevig deegje. Verpak het in folie en leg het een uur in de koelkast.
Vet een niet te grote bakvorm in (in mijn geval een hartvorm) en bestrooi met wat bloem.
Rol het marsepein dun uit (als je geen uitgerold marsepein hebt). Maak een papieren vorm van de bakvorm. En snijd met behulp daarvan drie marsepeinen vormen (harten).
Verwarm de oven voor op 200ºC. Verwarm een ovensteen of een zwaar (zwart) bakblik mee.
Rol het deeg uit (4mm dik) m.b.v. wat bloem. En bekleed de bakvorm ermee zodat de bodem en de zijkanten bekleed zijn. Rek het deeg niet uit. Snijd het overtollige deeg weg. Leg nu een marsepeinen hart op de bodem. Snijd uit het deeg (opnieuw uitrollen als het nodig is) 3 harten m.b.v. de papieren vorm. En vul de vorm met om en om marsepein- en deeglagen. Eindig met een deeg laag en druk die goed aan op de bovenrand van de zijranden.
Bak 30-40 minuten in de oven op de steen of bakplaat (dat geeft ook een lekker gebakken bodem van de taart). Ondertussen kan je (als je dat leuk vindt) met de resten marsepein decoraties maken, een roos, een lint, kleine hartjes.... zo moeilijk of makkelijk als je wilt.
Neem de taart uit de oven, laat 10 minuten afkoelen in de vorm en neem hem er dan voorzichtig uit om verder af te koelen op een rooster. Als hij helemaal koud is, smelt je au bain marie de chocolade en giet die erover. Strijk de chocolade uit, zodat ook de zijkanten ermee bedekt zijn. Strooi als je wilt nog wat decoraties erover en plaats de (eventuele) marsepeien decoraties erop als de chocolade nog wel nat, maar wat minder heet is.
Fijne Valentijnsdag....en voor wie jarig is.. Hartelijk gefeliciteerd!!
10 comments:
I'm yours any day!
Marzipan really thin . . . that should be smashing good!
I'll have mine with tea (Early Grey) please.
Very pretty.
Happy Valentine's Day to you! Such a beautiful cake - I love orange and chocolate together.
Buon San Valentino anche a te cara Lien !!Baci
Love this recipe with the alternating layers of dough and marzipan, love it a lot!
And it looks so pretty too, pity your best friend wasn't able to taste it!
That is very very pretty!! I love your panna cotta too!
This is absolutely yummy! And look at that rose... flabbergasted!
@ Tanna, thanks! Yeah I love Earl Grey too (next to my Rooibos tea)!
@ Natashya, that's always a winner combination.
@ Natalia, grazie cara!
@ Linda it became even better when it was 1 day old! She really like the gesture though.. she mailed me that she had tears in her eyes when she read it... that's so sweet.
@ Soma, thanks for your visit and comment!
@ Baking, it really looks more complicated than it is... really really!
Lieve Lien,
Het water liep me al uit de mond bij het zien van de foto en het lezen van de ingrediënten. Ik zal het recept beslist maken. Je hebt een speciaal plekje in mijn hart, met jouw 'Valentine'hart kan de mijne 'niet meer stuk'. Liefs Christa
This is lovely and quite different from most things I usually make,so I am going to book mark this and make it for a nice occassion some time.
@ Christa, Love you!
@ Bella Baita View, thanks for your visit, hope you find the time ;-)
Post a Comment